Ralli-ikonin suunnittelija menehtyi

14.3.2024 / 16:55

[ A- ] / [ A+ ]

Muun muassa Lancia Stratoksen suunnitellut Marcelo Gandini menehtyi keskiviikkona 85-vuotiaana.

Kapellimestarin pojaksi syntynyt Marcello Gandini teki uransa alussa töitä itsenäisenä muotoilijana, mutta siirtyi vuonna 1965 kuuluisalle Bertonelle töihin.

Seuraavana vuonna Gandini suunnitteli espanjalaisen taisteluhärän mukaan nimetyn Lamborghini Miuran. Tämän jälkeen hän suunnitteli Lamborghinin lisäksi muun muassa Alfa Romeo Montrealin ja Lancia Stratoksen.

Lancia käytti perinteisesti designtaloa Pininfarinaa, eikä ollut aiemmin tehnyt yhteistyötä Bertonen kanssa. Bertone halusi luoda mahdollisuuden suhteelle Lancian kanssa ja tiesi, että Lancia etsi ikääntyvälle Fulvialle korvaajaa käytettäväksi rallissa.

Lancia esitteli Stratos HF -prototyypin Torinon autonäyttelyssä vuonna 1971. Lopullisessa suunnittelussa on useita silmiinpistäviä piirteitä Gandinin Lamborghini Miuran kanssa: rungon kaksoissimpukkakuoret, joista etuosa avautui eteenpäin paljastaen samalla tavalla sijoitetun vararenkaan ja takaosa avautui taaksepäin.

Sen sijaan Stratosin runko sai erehtymättömän lyhyen ja leveän kiilamuodon sekä puolikaaren mallinen tuulilasi- ja ovenlasiyhdistelmä teki siitä ainutlaatuisen.

Futuristisella Stratoksella voitettiin rallin MM-sarjassa valmistajien mestaruus vuosina 1974-76; kuljettajien MM-tittelistä ajettiin ensimmäisen kerran vasta vuodesta 1977 eteenpäin. Historian ensimmäiseksi maailmanmestariksi kruunattiin Sandro Munari ja autona hänellä oli Lancia Stratos.

1970-luvulla Gandini jatkoi työtään urheiluautojen parissa ja hänen suunnittelupöydältään lähti muun muassa Lamborghini Countach.

Gandini palasi itsenäiseksi muotoilijaksi 1980-luvun alussa, kun hän irtisanoutui pääsuunnittelijan pestistä Bertonelta. Gandinin muotoilua on luonnehdittu dramaattiseksi ja aggressiiviseksi. Tunnusomaisimpia piirteitä Gandinin luomuksissa ovat aerodynaaminen ja matala profiili.


Facebook kommentit