Rallicrossin MM-sarjan faktat 1/2019: Kausi käynnistyy Abu Dhabista

4.4.2019 / 20:09
Abu Dhabissa ajetaan nyt ensimmäistä kertaa rallicrossia (Kuva: fiaworldrallycross.com).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarja käynnistyy tänä viikonloppuna Abu Dhabissa, Formula 1:n MM-sarjasta viime vuosina tutuksi tulleelta komealta Yas Marina Circuit -radalta.

Kohti kuudetta kauttaan suuntaava rallicrossin MM-sarja näyttäytyy Abu Dhabissa yleisölle todella paljon uusiutuneena, onhan esimerkiksi viime vuoden kuudesta tallista mukana enää kaksi. Poissa ovat tallien MM-pisteiden kärkitrio, MM-sarjan tehdastallit Volkswagen, Audi, sekä Peugeot. Myöskään perinteinen ja menestyksekäs ruotsalainen Olsbergs MSE -talli ei ole tänä vuonna MM-sarjassa mukana Supercar-luokassa.

Vaikka pitkin talvea jopa MM-sarjan tulevaisuutta pidettiin epävarmana, niin epäilyistä huolimatta kausi siis Abu Dhabissa tänä viikonloppuna avataan ja tallien, sekä kilpailijoiden osalta osallistujalista näyttää oikeinkin mielenkiintoiselta. Mukana on 17 kuljettajaa 11 eri maasta ja automerkeistä edustettuina ovat Hyundai, Ford, Audi, Skoda, Renault, Seat, Mini, sekä Peugeot. Luvassa on varmasti värikäs ja tapahtumarikas kausi.

Se on jo nyt varmaa, että MM-sarja tulee saamaan uuden mestarin, sillä yksikään aiemmista mestareista, Petter Solberg (2014, 2015), Mattias Ekström (2016), sekä Johan Kristoffersson (2017, 2018), ei ole tänä vuonna mukana. Viime kauden kuljettajien pistekärkikymmeniköstä mukana ovat MM-kolmonen Andreas Bakkerud, Timmy Hansen (kuudes), Niclas Grönholm (seitsemäs), Kevin Hansen (kahdeksas), Janis Baumanis (yhdeksäs), sekä Timur Timerzyanov (kymmenes).

Mikäli tämänvuotinen kuljettajien maailmanmestaruus menee jollekin muulle kuin jollekin näistä kuljettajista, voidaan jo puhua isosta yllätyksestä. Tallimestaruudesta vahvimmin tulevat taistelemaan suomalainen GRX Taneco, MM-sarjan viime vuoden paras yksityistalli, Audeja käskyttävä Monster Energy RX Cartel, Team Hansen (Peugeot), sekä GC Kompetition (Renault).

 

GRX Tanecon kuljettajatrio on kova: Reinis Nitiss, Niclas Grönholm ja Timur Timerzyanov (Kuva: GRX Taneco).

 

“Rata on loistava ja sillä on paljon tarjottavaa”

Yas Marina Circuit -ratapyhättöön, osittain Formula 1 -radalle rakennettu uusi rallicross-rata (katso ainutlaatuinen 360-video alapuolelta), on pituudeltaan 1,2 kilometriä. Siitä 63 prosenttia on asfalttia ja 37 prosenttia soraa. Siinä missä MM-sarjan muut osakilpailut ajetaan tänä vuonna normaaliin tapaan kaksipäiväisinä tapahtumina lauantaina ja sunnuntaina, niin Abu Dhabin kauden avausosakilpailun ajopäivät ovat perjantai, sekä lauantai.

– On hienoa, että rallicrossin MM-sarja tuodaan Yas Marinan kaltaisille spektaakkelimaisille radoille. Rata on loistava ja sillä on paljon tarjottavaa: iso hyppy ja leveät asfalttimutkat, jotka tarjoavat hyviä ohituspaikkoja. Kyseessä on erittäin vaativa rata, mutta varmasti luvassa on kilpailu, jota on hienoa seurata, Mini-kuljettaja Oliver Bennett hehkuttaa MM-sarjan tiedotteessa.

Perjantaina ohjelmassa ovat lämmittelyajo, sekä ensimmäiset ja toiset alkuerät. Lauantaina lämmittelyn jälkeen ajetaan vielä kolmannet ja neljännet alkuerät ennen semifinaaleja ja finaalia, jotka ajetaan ensimmäistä kertaa rallicrossin MM-sarjan historiassa iltakilpailuna, ratavalojen luodessa ainutlaatuisen tunnelman.

Rallicrossin MM-sarjassa ajetaan tänä vuonna kymmenen osakilpailua, kun aiempina kausina osakilpailuja on ollut joka vuosi 12. Nyt MM-sarja vierailee ensimmäistä kertaa Lähi-idässä, aiemminhan se on nähnyt maailmaa Euroopan lisäksi Afrikassa, sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Suomessa ajettiin MM-sarjan osakilpailu historian ensimmäisellä kaudella 2014 Kouvolassa, mutta neljän viimeisimmän kauden aikana ei Suomi ole enää MM-sarjassa mukana ollut.

Ensimmäisten alkuerien lähdöt arvottiin torstaina. Ennakkosuosikeista tuurit eivät olleet kohdallaan ainakaan Bakkerudilla, jolle on luvassa ensimmäisessä kolmen auton lähdössä paalupaikalta todennäköisesti sooloajo. Rata kuitenkin tulee parantumaan erien edetessä, joten kovimmat ajat varmasti tehdään kahdessa viimeisessä lähdössä.

Viimeisessä lähdössä Grönholm saa vastaansa muun muassa 61 MM-startin Timmy Hansenin, täysin uudella Ford Fiestalla ajavan Janis Baumaniksen, sekä Super1600-luokan viime vuoden Euroopan mestarin, Rokas Baciuskan, joka kilpailee Skodalla. Kyseessä on liettualaisen ES Motorsport -tallin rakentama ja kehittämä auto, jota talven aikana on testattu eri arvioiden mukaan jopa yli 1000 kilometriä. Skodalla ei aiemmin ole MM-sarjassa kilpailtu.

UrheiluUutiset.com seuraa tänäkin vuonna rallicrossin arvosarjoja erittäin tiiviisti.

Abu Dhabin aikataulu

Perjantai 5.4.

12.00 – Lämmittely
15.00 – 1. alkuerät
18.00 – 2. alkuerät

Lauantai 6.4.

12.00 – Lämmittely
13.45 – 3. alkuerät
15.00 – 4. alkuerät
18.00 – Semifinaalit ja finaali
18.50 – Palkintojenjako

Kuljettajat Abu Dhabissa

Team Stard

5 Pal Try (NOR) Ford Fiesta
6 Janis Baumanis (LAT) Ford Fiesta

GRX Taneco

7 Timur Timerzyanov (RUS) Hyundai i20 Supercar
15 Reinis Nitiss (LAT) Hyundai i20 Supercar
68 Niclas Grönholm (FIN) Hyundai i20 Supercar

Monster Energy RX Cartel

13 Andreas Bakkerud (NOR) Audi S1
33 Liam Doran (GBR) Audi S1

ES Motorsport

14 Rokas Baciuska (LTU) Skoda Fabia

Team Hansen MJP

21 Timmy Hansen (SWE) Peugeot 208
71 Kevin Hansen (SWE) Peugeot 208

GC Kompetition

36 Guerlain Chicherit (FRA) Renault Megane
92 Anton Marklund (SWE) Renault Megane

GCK Academy

96 Guillaume De Ridder (BEL) Renault Clio
113 Cyril Raymond (FRA) Renault Clio

Xite Racing

42 Oliver Bennett (GBR) Mini Cooper

Muennich Motorsport

44 Timo Scheider (GER) Seat Ibiza

EKS Sport

123 Krisztian Szabo (HUN) Audi S1

Ensimmäiset alkuerälähdöt arvottiin torstaina

Lähtö 1

Andreas Bakkerud (Audi)
Pal Try (Ford)
Oliver Bennett (Mini)

Lähtö 2

Guerlain Chicherit (Renault)
Kevin Hansen (Peugeot)
Timo Scheider (Seat)
Cyril Raymond (Renault)

Lähtö 3

Timur Timerzyanov (Hyundai)
Reinis Nitiss (Hyundai)
Guillaume De Ridder (Renault)
Krisztian Szabo (Audi)
Anton Marklund (Renault)

Lähtö 4

Timmy Hansen (Peugeot)
Niclas Gronholm (Hyundai)
Janis Baumanis (Ford)
Rokas Baciuska (Skoda)
Liam Doran (Audi)

Rallicrossin MM-sarjan kilpailukalenteri 2019

05.04.-06.04. Abu Dhabi, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat
27.04.-28.04. Barcelona, Espanja
11.05.-12.05. Spa, Belgia
25.05.-26.05. Silverstone, Englanti
15.06.-16.06. Hell, Norja
06.07.-07.07. Höljes, Ruotsi
03.08.-04.08. Trois-Rivieres, Kanada
31.08.-01.09. Loheac, Ranska
14.09.-15.09. Riika, Latvia
09.11.-10.11. Kapkaupunki, Etelä-Afrikka

 

360° view of Abu Dhabi track

Have a look at this! 360° video of #AbuDhabiRX track!
#GRXTANECO Yas Marina Circuit #WorldRX

Julkaissut Gronholm RX Torstaina 7. maaliskuuta 2019

 

 

 

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit