MOTORSPORT

Rallicrossin SM-sarjassa tiukat mestaruustaistelut, vain Autokrossissa dominointia – “Ei kestä nollatulosta”

Kun rallicrossin SM-sarjasta on kuluvan kauden osalta ajettu kolme osakilpailua, niin Autokrossi-luokkaa lukuunottamatta kaikissa luokissa mestaruustaistelusta on tulossa loppukauden kilpailuissa äärimmäisen jännittävä. Viimeisimmät SM-pisteet jaettiin Botniaringin uudella rallicross-radalla Jurvassa.

Rallicrossin SM-sarjan kuninkuusluokkaan, Supercar-luokkaan, saadaan tänä vuonna uusi Suomen mestari, kun hallitseva mestari Atro Määttä ei mukaan enää lähtenyt ja vuoden 2016 mestari, sekä viime kauden SM-kakkonen Jere Kalliokoski rakentaa uraansa EM-sarjassa. Näiden kahden lisäksi Supercar-luokan Suomen mestaruuteen ovat historian saatossa yltäneet Joni-Pekka Rajala, Niclas Grönholm, sekä Toomas Heikkinen.

Kun kuluvaa kautta on ajettu nyt kolme osakilpailua, niin Supercar-luokan kuninkuudesta tiukimmin taistelevat luokan viime vuoden SM-kolmonen Ari Perkiömäki, Mikko Ikonen, sekä Riku Tahko. Ennen Jalasjärven ja Kouvolan kahta viimeistä osakilpailua kolmikko mahtuu kahdeksan pisteen sisään niin, että kaksi osakilpailua voittanut Perkiömäki on seitsemän pistettä Ikosta edellä ja Ikosen, sekä Tahkon välinen piste-ero on puolestaan yksi piste.

– Pikkusen meni hukkaan alkuerissä pisteitä, mutta semeihin saatiin auto säätöön ja mies iskuun. Hyvä päivä oli lopulta, vaikka finaali oli aika haastava heti lähtöviivalta asti. Kärkeen pääsin, mutta eroa ei saanut juurikaan ja täysillä sai painaa loppuun asti, Botniaringillä voittoon ajanut Perkiömäki kommentoi viimeisimmän, Botniaringillä ajetun osakilpailun jälkeen SM-sarjan tiedotteessa.

Siinä missä Perkiömäki on kuluvan kauden aikana yltänyt kahteen osakilpailuvoittoon, on Tahko puolestaan ollut jokaisessa osakilpailussa palkintopallilla. Mini-kuljettaja avasi SM-sarjan Kaanaassa kolmossijalla, sama oli sijoitus myös Honkajoella ja Botniaringiltä tuli toinen sija.

– Botniaring oli sarjan kaikille kuljettajille uusi rata ja se asetti meidänkin tiimillemme haasteita auton säätöjen kanssa. Tiesimme, että kisa tullaan ajamaan pääsääntöisesti moottoriradalla jossa on puhdas asfaltti, pitkiä kaarteita, sekä paljon pitoa. Säädimme siis auton toimimaan paremmin asfaltilla ja tämä päätös osoittautui erittäin hyväksi, sillä pystyin jo heti ensimmäisistä kierroksista lähtien ajamaan kärkivauhtia, Tahko kommentoi tiedotteessaan.

“Tuttu kärkikolmikko”

Botniaringillä Supercar-luokassa alkuerien ykkönen oli yllätysnimi, SM-pisteissä viidentenä oleva Janne Rinta-Kauhajärvi, joka saattaa loppukauden kilpailuissa näytellä mitalitaistelun osalta vielä sitä kuuluisaa mustaa hevosta. Rinta-Kauhajärvellä eroa Perkiömäkeen on jo 24 pistettä, mutta kolmantena oleva Tahko on 16 pisteen päässä. Pisteissä neljännellä sijalla omaa mitalimahdollisuuttaan kyttää kokenut Jukka Lautamäki, kaksi pistettä Rinta-Kauhajärveä edellä.

Tahko oli alkuerissä neljäs, mutta voitti oman semifinaalilähtönsä. Se toi Botniaringillä Supercar-luokan finaaliin paalupaikan.

– Nautin ajamisesta Botniaringillä jo alkumetreistä lähtien. Uuden radan ongelmat nousivat kuitenkin esiin ja radan sora-osuudet pettivät pahasti nostaen ajolinjalle isohkoja kiviä. Kolmansissa alkuerissä osuinkin radalle nousseeseen maakiveen ja se aiheutti takaripustuksen rikkoutumisen ja tästä syystä jouduin linkuttamaan maaliin. Semifinaaleissa kaikki osui nappiin strategiaa myöten ja nappasin siitä helpohkon voiton, sekä finaalin eturivin paikan, Tahko kertaa.

Finaalissa Perkiömäki nousi siis voittoon vajaan sekunnin erolla ennen Tahkoa.

– Tuttu kärkikolmikko Perkiömäki, Ikonen ja minä otimme jälleen yhteen ja sain kuin sainkin pidettyä Ikosen takanani joutuen kuitenkin myöntämään Perkiömäen paremmaksi tällä keraa, Tahko myönsi.

SRC-luokassa Joni-Pekka Rajala on Perkiömäen tavoin kauden tuplavoittajia, porilaisen oltua luokan ykkönen Botniaringin lisäksi Honkajoella. Kaanaan avauksesta tuli kakkossija. SM-pisteissä Rajalan johto toisena olevaan Mika Perttulaan nähden on seitsemän pistettä ja kolmantena oleva Henri Haapamäki on puolestaan jäänyt Rajalasta kahdeksan pistettä. Haapamäki oli Botniaringillä nopein kaikissa alkuerissä, voitti oman semifinaalilähtönsä, mutta moottoririkko finaalissa toi keskeytyksen kesken tiukan voittotaistelun.

– Satsasin kaikki lähtöön ja pääsinkin hyvin “Henkan” rinnalta sen eteen. Sillä taisi sitten mennä moottori, joten lopussa pääsin rauhassa ajamaan voittoon. Rata oli ihan hyvä, vaikka vähän pettikin muutamassa kohdassa sora-osuuksilla. Paikkanahan tämä on oikein mainio ja pienillä muutoksilla tästä tulee vielä oikeinkin hyvä rata, Rajala kommentoi.

Suomen mestaruus ja SM-mitalit SRC-luokassa tullaan ratkaisemaan tämän trion, Rajala, Perttula, Haapamäki, kesken, sillä neljäntenä oleva Antti Suutarinen on jäänyt kolmannesta sijasta jo 25 pisteen päähän. Suutarinen ajoi Botniaringillä kauden parhaan kilpailunsa nousten kolmannen sijan myötä palkintopallille.

“Vastalause siis hyväksyttiin”

Siinä missä Supercar- ja SRC-luokassa käydään Suomen mestaruudesta vielä tiukkaa taistelua, niin Autokrossi-luokassa tilanne on toinen. Toni Kuhasen viime vuoden mestaruus-Toyotalla kilpaileva Juha Rytkönen on dominoinut luokkaa tänä kesänä ja kolmen osakilpailun pistesaalis 90 on juuri se maksimimäärä mitä rallicrossissa voi kolmesta osakilpailusta saavuttaa.

Rytkönen on siis ollut kaikissa kolmessa ajetussa osakilpailussa alkuerien ykkönen, voittanut semifinaalilähdöt ja saapunut finaaleissa ruutulipulle ykkösenä. Toisena Autokrossi-luokan SM-pisteissä oleva Rajala on jäänyt Rytkösestä jo 25 pistettä ja kolmantena olevalla Tero Tukiaisella eroa kärkeen on puolestaan 26 pistettä.

– Botniaringin finaalissa sain oman ajorytmin heti päälle ja en oikein tiedä miksi tämä vauhti on nyt niin hyvä, kai se on tuo auto sitten. Mestaruuden kannalta näyttää hyvältä, mutta ei se kestä kuitenkaan ajaa nollatulosta tähän väliin. Täytyy jatkaa finaalitahdissa loppuun asti, Rytkönen pohtii loppukautta.

Botniaringin uudella rallicross-radalla runsaasti keskustelua kilpailupäivän aikana aiheuttivat radan varressa olleet keilat, joiden kaatamisesta kuljettajalle tuomittiin mustavalkoinen lippu, eli varoitus. Kahdesta varoituksesta samassa lähdössä seurauksena oli hylkäys. Yksi hylkäystuomion kokeneista kuljettajista oli Autokrossi-luokassa neljänneksi sijoittunut Tukiainen, jonka semifinaalilähdön kakkossijaa oltiin aluksi hylkäämässä.

– Kyse oli juuri keilojen kaatamisesta. Tein asiasta vastalauseen ja sisäkameran videosta selvisi, että en ollut niitä kaatanut. Vastalause siis hyväksyttiin, Tukiainen taustoittaa tiedotteessaan.

Viime kaudella Autokrossi-luokassa SM-hopeaa saavuttanut Tukiainen on ajanut tällä kaudella sijoitukset kuusi, kaksi ja neljä.

– Finaalissa sain hyvän lähdön ja yritin haastaa kärkeä heti ensimmäisissä mutkissa, mutta nelospaikka siinä tuli. Ja se sijoitus pysyi maaliin asti. Auto oli hyvä, vaikka semifinaalissa möykkyisellä radalla hajosi etuiskunvaimennin. Muuten Botniaring oli mukava rata ajaa. Pitkä ja vauhdikas rata, Tukiainen kehuu.

Rallicrossin SM-sarjan kauden neljäs osakilpailu ajetaan Jalasjärvellä lauantaina 11. elokuuta. Lopulliset ratkaisut mestaruuksien ja mitalien osalta nähdään ja koetaan Kouvolassa kaksi viikkoa myöhemmin, lauantaina 25. elokuuta.

Rallicrossin SM-sarjan pistespekuloinnit loppukauden osalta

Supercar

Mestaruus- ja mitalitaistelu: Perkiömäki 78, Ikonen 71, Tahko 70
Mitalitaistelun mustat hevoset: Lautamäki 56, Rinta-Kauhajärvi 54

SRC

Mestaruus- ja mitalitaistelu: Rajala 79, Perttula 72, Haapamäki 71
Ei enää asiaa mitalitaisteluun: Suutarinen 46, Koirikivi 46, Kulmala 43

Autokrossi

Saattaa varmistaa mestaruuden jo Jalasjärvellä: Rytkönen 90
Mitalitaistelu: Rajala 65, Tukiainen 64, Piira 50, Seppälä 48

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com