MOTORSPORT

Rallin junioreiden SM-sarja alkaa – tulevaisuuden mestareita tekemässä

Rallin MM-sarjan ensimmäistä osakilpailua Monte Carlon rallia televisiosta tapitti Suomessa takuulla jokainen juniorirallikuljettaja, joka lähtee ensi viikonloppuna tavoittelemaan menestystä junioreiden SM-sarjassa.

Uraansa aloittelevan nuoren muistissa lienee, kuinka vuoden 2015 junioreiden Suomen mestari Juuso Nordgren ajoi viime vuonna Ralli SM -sarjassa hopealle ja nyt tähyää tänä vuonna jo MM-sarjaan mukaan.

Hankasalmen ympäristössä tammikuun 28. päivänä ajettava Revontuli-ralli on RSJM-sarjan ensimmäinen osakilpailu viidestä. Kaksi osakilpailua ajetaan talvisissa olosuhteissa ja kolme kesällä.

Kustannuksia on hieman pyritty vähentämään, kun kilpailijoilla on kahteen talvikisaan käytössään kahdeksan nastarengasta, kesäkisoihin renkaiden määrä on rajattu 12:een. Kuljettajien ikärajaa ei enää ole, osallistumisoikeus määräytyy kilpailukokemuksen mukaan.

Revontuli-rallin reitistä vastaava johtaja Topi Saarelainen lupaa hienoa kilpailua. Reitin viisi erikoiskoetta ovat suhteellisen isoa tietä ja pinnalta jäisiä.

– Lumipenkkoja ei kuitenkaan ole päässyt muodostumaan, mutta lentokeli on luvassa, kertoo Saarelainen.

Keski-Suomen tutut maailmanluokan soratiet ovat tuttuja kaikille. Revontuli-rallissa niitä päästään myös ajamaan. Saarelainen kuitenkin ”toppuuttelee” liian innokkaita.

– Keskinopeudet eivät ole kovinkaan korkeita, ja vähän on teknisempää tietä. Tiet eivät ole mitenkään helposti ennustettavia. Kun reittiin ei saa etukäteen tutustua, ei voi laskea täysillä menemäänkään, sen verran on vaikeutta.

Hienoja paikkoja löytyy koko reitin varrelta. Saarelainen pohtii, että ratkaisevia erikoiskokeita ovat 3 ja 5.

– Näitä ei ole isommissa kisoissa ajettu. Kummallakin pätkällä on paikkoja, joissa liika ahmiminen voi pilata koko kisan, varoittelee Saarelainen.

Viime vuoden RSJM:n mitalisteista SM-hopeamitalisti tikkakoskelainen Henri Hokkala sekä pronssimitalisti Mika Ruohio lähtivät ”kirkastamaan” mitaleitaan tämänvuotiseen sarjaan. LVI-asentaja Hokkala on valittu myös AKK:n Driver Academyn huippuvalmennustiimiin, kuten Revontuli-rallissa Nuorten luokkaan osallistuva Aleksi Röyhkiökin.

– Oli järkevämpää jatkaa vielä junnujen sarjassa, sillä viime vuonna ajoin vain yhteensä kahdeksan rallia, joista kolme keskeytin. Kokemusta ei siis ole paljoa. Valmennustiimin kanssa pääsin jo viisipäiväiselle leirille, jossa sai todella paljon oppia kokeneilta valmentajilta. Päätin keskittyä nyt täysillä ralliautoiluun ja jättää työt myöhäisempään ajankohtaan, paljasti 22-vuotias Hokkala ennen rallia.

Revontuli-ralli alkaa lauantaina 28.1. Hankasalmen torilta klo 11.01 alkaen.  Maaliin ensimmäisiä kilpailijoita odotetaan Lomakeskus Revontulen alueelle noin klo 15.45.

Rallin junioreiden SM-sarja 2017

1.Revontuli-ralli, Hankasalmi 28.1.

2.Kemi Ralli, Kemi 11.2.

3.Kaasujalka Ralli, Raisio 27.5.

4.Koillis-Savo Ralli, Kaavi 19.8.

5.Riihivuori-ralli, Muurame 23.9.

Lähde: Rallin junioreiden SM-sarjan tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com