Rallin Pohjoismaiden mestaruussarja käynnistyy – mukana SM4-luokan kärkikaksikko

26.4.2024 / 15:05

[ A- ] / [ A+ ]

Vuonna 2022 ensimmäisen kerran ajettu rallin Pohjoismaiden mestaruussarja ajetaan myös tänä vuonna. Neljän osakilpailun mittainen sarja käynnistyy Rally Nyköpingillä 10.-11. toukokuuta. 

Ruotsin jälkeen vuorossa on Suomen osakilpailu, Ralli SM -sarjan yhteydessä ajettava SM Pohjanmaa Ralli 14.-15. kesäkuuta. Ruotsin ja Suomen osakilpailut ajetaan soralla. 

Sorakisojen jälkeen sarjassa on reilun kahden kuukauden mittainen tauko, ennen kuin siirrytään asfaltille. Norjan osakilpailu, Rally Larvik on vuorossa 31. elokuuta. Kauden päätösosakilpailuna toimii 28. syyskuuta Tanskassa ajettava Rally Stoholm. 

Sarjan Suomen kansallisena yhteyshenkilönä toimiva Markus Silfvast rohkaisee kilpailijoita tarttumaan uusiin haasteisiin ja kokemuksiin. Kilpailuihin pääsee mukaan matalalla kynnyksellä. 

– Pohjoismaiden mestaruussarja on hieno mahdollisuus päästä kilpailemaan ulkomaille erilaisiin kilpailuihin ja olosuhteisiin. Ja mikä parasta, kilpailemaan pääsee myös kansallisilla autoilla, mm. äffäläisillä, V1600-autoilla ja kansallisilla 4WD-autoilla. 

– Sarjan kilpailuihin riittää kansallinen lisenssi. Ainoa vaatimus on, että National-kortti pitää pyytää lajiliitto AKK:sta. Pohjoismaissa voi myös käyttää suomalaisia siirtokilpiä, Silfvast lisää. 

SM-sarjasta Ruotsiin on tässä kohtaa lähdössä SM4-luokan kärkikaksikko, ykköspaikkaa hallussaan pitävä Ville Vatanen sekä kakkosena oleva Tomi Tikkinen. Kaksikko kilpailee PM-sarjan luokassa 4. Kyseessä on molemmille kuljettajille ensimmäiset ulkomaankokemukset rallissa. 

– Ensimmäinen kisa ulkomailla ja tietysti odottavaisin fiiliksin lähdetään. Mielenkiinnolla odotan, että millaista tiestöä länsinaapurin puolella on tarjolla, Tikkinen miettii. 

– Todella hyvillä fiiliksillä lähdetään tutustumaan Nyköpingin tiestöihin, Vatanen komppaa. 

Tikkinen ja Vatanen lähtevät kummatkin ensisijaisesti hakemaan uusia kokemuksia, mutta kilpailu toimii molemmille myös hyvänä testinä. Tikkinen kertoo, että ajatus lähti siitä, kun tiimipäällikkö näki mainoksen kyseisestä sarjasta.

– Siitä se lähti sitten pikkuhiljaa kehittymään ja rupesin selvittämään miten nuotitus ynnä muut asiat toimivat Ruotsin puolella. Totesimme pienen selvittelyn jälkeen, että kyseinen kisa voisi olla hyvä kesäkauden aloitukseen SM-sarjaa ajatellen ja totta kai saisimme samalla arvokasta kokemusta ulkomailta. 

– Totta kai tavoitteena on päästä ralli maaliin ilman suurempia ongelmia, mutta kyllähän se olisi mukava, jos pystyisi oman luokan voitosta taistelemaan. Toki täytyy pitää mielessä, että kisaan ollaan lähdössä vara-autolla. Se tuo omat haasteensa, mutta parhaamme tietysti yritetään, Tikkinen lisää. 

Myös Vatanen kertoo Ruotsin osakilpailun olevan hyvä valmistava kilpailu SM-sarjan seuraavaa osakilpailua, SM Mad-Croc Länsirannikon Rallia varten. 

– Käydään hakemassa kokemusta erilaisista tiestöistä ja olosuhteista. Siellä alkaa valmistautuminen Länsirannikon SM-ralliin. Tavoitteena on saada hyvät testikilometrit ja samalla päästään vertaamaan vauhtia muihin V1600-luokan kilpailijoihin, Vatanen sanoo. 

Molemmat kuskit nähdään suurella varmuudella myös PM-sarjan toisessa osakilpailussa Seinäjoella, jossa jaetaan myös Ralli SM -kauden viidennet pisteet. Asfalttiosakilpailuihin osallistumisesta kumpikin vihjaa varovaisesti. 

– Se voi olla, ettei Ruotsi ei jää ainoaksi kisaksi. Lähtökohtana on, että pyritään ainakin kolme sarjan kilpailua ajamaan, Tikkinen paljastaa. 

– Ajetaan nyt Ruotsi ja Seinäjoki, mietitään sitten jatkoa, Vatanen pohtii. 

Suomalaisia on tällä hetkellä ilmoittautunut Ruotsin osakilpailuun mukaan seitsemän autokuntaa. Tikkisen ja Vatasen lisäksi mukana ovat Petri Reinikainen, Mika Karppanen, Mikko Lauhasmaa, Juha Karjalainen ja Teuvo Hämäläinen. 

Lähde: Ralli SM tiedote


Facebook kommentit