MOTORSPORT

Rallipomolta terveiset kaikille epäilijöille: “Suomi yksi alkuperäisistä osakilpailuista”

Viime vuonna peruuntunut Suomen MM-ralli Jyväskylässä ja uutena kilpailuna rallin MM-sarjaan mukaan tullut Viron valtion tukema MM-ralli ovat saaneet pahimmat epäilijät pohtimaan jo Keski-Suomen “sorasirkuksen” tulevaisuutta.

Ja tulevaisuutta nimenomaan siltä kantilta katsottuna, että Jyväskylä tulisi menettämään MM-rallinsa. Tänään tiistaina Suomen MM-rallin järjestelyistä vastaava AKK Sports Oy tiedotti, että viime vuonna koronan takia kokonaan peruttu kilpailu ajettaisiin tänä vuonna alkuperäisen heinä-elokuun ajankohdan sijaan syksyllä, syys-lokakuun vaihteessa. Samaisessa tiedotteessa kansainvälisen autoliiton FIA:n rallipomo Yves Matton korosti Suomen tärkeyttä WRC-kalenterissa.

– Suomi on yksi rallin MM-sarjan alkuperäisistä osakilpailuista – historiallinen tapahtuma, joka upeine metsämaisemineen, sekä huippunopeine, vuoristoratamaisine sorateineen on niin sanotusti pakko kokea, Matton hehkutti.

Suomi ja Jyväskylä ovat olleet rallin MM-sarjassa mukana sen historian ensimmäisestä kaudesta (1973) lähtien ja vain kahdesti ei Jyväskylässä ole jaettu rallin pääluokan MM-pisteitä. 90-luvulla FIA kierrätti kaikkia MM-ralleja niin, että Suomikin joutui vuonna 1995 isännöimään normaalin MM-rallin sijaan pelkästään etuvetoisten MM-sarjan osakilpailua. Ja se toinen kerta, kyllä – viimevuotinen kilpailu, joka siis peruttiin koronan takia.

Maaliskuussa 2020 ajetun Meksikon MM-rallin jälkeen rallin MM-sarjassa on ajettu yhteensä vain kuusi MM-rallia ja niistä viisi ilman yleisöä. Siinä missä poikkeustilanteessa helmikuussa Rovaniemellä ajettu MM-ralli rahoitettiin yhteistyökumppaneiden avulla, on Jyväskylässä tilanne toinen ja verrattavissa helmikuussa peruttuun Ruotsin MM-ralliin: Jyväskylän MM-rallin merkittävin tulonlähde on pääsylipputulot. Ja juuri siksi Suomen MM-ralli siirrettiin syksyyn.

– Meille oli tärkeää olla joustavia ja harkita kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja varmistaaksemme sen, että tapahtumalle löytyisi paikka tämän vuoden MM-kalenterissa, pandemian aiheuttamista, yhä jatkuvista ongelmista huolimatta. On mielenkiintoista nähdä tämä muutos, että tapahtuma siirtyy lokakuun alkuun ja varmasti hieman erilaisiin sääolosuhteisiin, toivottavasti katsojien kera, Matton pukee sanoiksi kaikkien suomalaisten rallifanien tämän hetkiset ajatukset.

Jos saa Suomen MM-ralli ansaittua hehkutusta osakseen Mattonin suunnalta, niin samoilla linjoilla on myös rallin MM-sarjan promoottoriyhtiön tapahtumajohtaja Simon Larkin.

– Uskomme, että Suomen MM-rallin päivämäärämuutos heinäkuun lopusta lokakuun antaa faneille parhaat mahdollisuudet päästä liittymään seuraamme Jyväskylän seudun erikoiskokeilla. Suomalaisten rallifanien intohimo ja innostuneisuus ovat kerrassaan legendaarisia ja niiden luoma tunnelma meiltä on tämän pandemian aikana valitettavasti puuttunut, joten hyödynnämme kaikki mahdollisuudet voidaksemme toivottaa suomalaiset fanit turvallisesti takaisin seuraamme, Larkin sanoi.

Suomesta tuli helmikuisen Rovaniemen kilpailun myötä rallin MM-sarjan historian kokenein isäntämaa. Suomessa on ajettu MM-pisteistä 47 kertaa, kun toisena ja kolmantena tilastossa olevat Iso-Britannia ja Italia ovat molemmat isännöineet vuosien 1973-2021 aikana 46 MM-rallia. Kuluvan kauden kolmas osakilpailu ajetaan Kroatian asfalttiteillä tulevana viikonloppuna.

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Suomen MM-rallille historiallisen myöhäinen ajankohta – “Paras ratkaisu”

Porilaisten marssi soimaan! Suomi on nyt rallin MM-sarjan kokenein isäntämaa

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com