MOTORSPORT

Rallisprint isossa roolissa Huttusen uran alkuvaiheessa – “Paljon hyödyllistä kokemusta”

Kiuruvedeltä kotoisin oleva Jari Huttunen ajaa tällä hetkellä rallin MM-sarjassa WRC2-luokassa Hyundain tehdastallissa. Nopeasti kohti rallimaailman ehdotonta huippua edennyt Huttunen aloitti autourheilu-uransa nuorena kartingissa, josta tie vei rallisprintin kautta ralliin.

Jari Huttunen, 24, kilpaili kartingissa kymmenen vuoden ajan menestyksekkäästi. Palkintokaapista löytyy Suomen mestaruudet Rotax DD2 -luokasta vuosilta 2011 ja 2012. KF3-luokassa hän ajoi SM-hopealle vuonna 2008 ja KF2-luokassa SM-pronssille 2010. Kartingin jälkeen Huttunen siirtyi rallisprintin pariin.

– Ratapuolella tie tyssäsi taloudellisiin syihin eli rahan puutteeseen. Formulaluokkiin meneminen olisi vaatinut sellaisia rahasummia, ettei niitä ollut mahdollista saada kasaan. Siirryin rallisprintiin jo osittain 2012, kun ajoin viimeisiä kartingkisoja. Ostimme rallisprint autoksi Suzuki Swiftin. Se maksoi 1200 euroa, Huttunen muistelee.

– Siirryin rallisprintin kautta ralliin vuonna 2013. Kartingin jälkeen rallisprint oli minulle tärkeä välivaihe, kertoo Huttunen.

Rallisprintit olivat Huttuselle tärkeitä kilpailuita, koska hän ei vielä ikänsä vuoksi päässyt ajamaan rallia.

– Silloin piti olla 18-vuotias, jotta pääsi ajamaan rallia. Kun kartingura oli ohi ja ralleihin ei vielä päässyt, rallisprint oli hyvä ratkaisu tilanteeseen. Pääsin ajamaan alaikäisenä sprinteissä ralliautolla kovia kilpailuita. Sprintit oli ainoa keino kerätä kokemusta, Huttunen korostaa.

Huttunen ajoi rallisprinttiä vuosina 2012 ja 2013 sekä nuorten luokassa, että junioreissa.

– Ajoin pääosin talvikisoja. Vuonna 2012 ajoin vielä kartingia, siksi en muistaakseni kesällä ajanut kovinkaan montaa sprinttiä. Talven 2013 ajoin ahkerasti sprinttejä, mutta sitten kesällä rupesin siirtymään rallin pariin. Sprinttejä tuli kuitenkin ajettua paljon, koska ajamisen polte oli kova. Jos lauantaina oli sprintti, sinne mentiin, mutta myös sunnuntaina ajettiin, vaikka kilpailupaikkakuntien välillä olisi ollut pidempikin matka.

Huttunen muistelee rallisprint aikojaan lämmöllä.

– Sprinteistä sain paljon hyödyllistä kokemusta. Suzuki Swift ei ollut kovinkaan kilpailukykyinen auto, mutta sillä oppi ajamaan. Etuvetoinen ja tehoton auto on armoton, ajolinjojen piti olla kunnossa, jotta vauhti pysyi yllä koko ajan.

– Tärkeää oli myös ajamisen edullisuus. Koska kalusto oli edullinen ja kilpailukustannukset olivat pienet, pystyin osallistumaan moniin kilpailuihin. Rallisprinteissä oppii kilpailemaan, koska kilpailuissa ei voi yhtään miettiä. Heti pitää ajaa niin kovaa kuin vain osaa.

Rallisprinteistä ralliin siirryttyään Huttusen ura on edennyt isoilla harppauksilla eteenpäin. Hän saavutti rallin SM-kultaa SM3-luokassa vuonna 2015 ja samana vuonna hänet valittiin Suomen MM-rallin Tulevaisuuden Tähdeksi. Vuonna 2016 Huttunen saavutti Saksassa ADAC Opel Rallye Cup -asfalttisarjan mestaruuden voittamalla kuusi kilpailua seitsemästä. Viime vuonna hän voitti WRC2-luokan Suomen MM-rallissa ja saavutti EM-hopeaa Junior U27 -luokassa.

Rallin kaksinkertaisen maailmanmestari Marcus Grönholmin manageroima Huttunen on tänä vuonna kilpaillut rallin MM- ja EM-sarjoissa Hyundain tehdastallin R5-luokan kalustolla. AKK Driver Academyn valmennettaviin Huttunen on kuulunut vuodesta 2014 lähtien.

Teksti: Rallisprintin SM-sarjan tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com