Rasmus Tuomiselta komea EM-debyytti – “Hienoa saada nimi listalle”

18.10.2020 / 11:11
Rasmus Tuominen debytoi EM-sarjassa kolmossijalla (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin EM-sarjan Super1600-luokka saatiin kilpailujen osalta vihdoin ja viimein käyntiin lauantaina Barcelonassa, Espanjassa. Samalla käynnistyi myös Rasmus Tuomisen kansainvälinen ura ja komeasti käynnistyikin.

Viime vuonna rallicrossin RX Academy -sarjan mestaruuden voittanut ja sen myötä palkinnoksi suomalaisen Set Promotion -tiimin kilpailupaketin EM-sarjan Super1600-luokkaan tälle kaudelle saavuttanut Rasmus Tuominen, 19, ei uransa ensimmäisessä “kirkkaiden valojen” kilpailussa ujostellut, vaan meni ja debytoi EM-sarjassa komeasti kolmannella sijalla.

– Hyvä fiilis! Tiedettiin, että vauhti on kohdillaan ja omat tavoitteet oli siinä, että päästään finaaliin, Tuominen kommentoi UrheiluUutiset Motorsportille tuoreeltaan kilpailun päättymisen jälkeen.

EM-sarjan Super1600-luokkaa on ajettu nykyisessä muodossaan vuodesta 2011 lähtien ja Tuominen on historian kolmas suomalaiskuljettaja, joka debytoi tässä sarjassa palkintosijoituksella. Joni Wimanin debyytti Belgiassa kahdeksan vuotta sitten toi toisen sijan, kun taas Jussi-Petteri Leppihalme ajoi omassa debyytissään Norjassa kesällä 2011 kolmanneksi.

Edellinen suomalaiskuljettaja, joka EM-sarjan Super1600-luokassa ylsi kolmen parhaan joukkoon, oli Jesse Kallio, joka lähes päivälleen kaksi vuotta sitten ajoi Saksan Esteringin radalla kolmanneksi. Tuomisen tavoin myös Kallio kilpaili tuolloin EM-sarjan Super1600-luokassa RX Academy -sarjan mestarina.

– Kyllähän se on hienoa saada nimi listalle hienojen kuljettajien joukkoon, Tuominen sanoi kuultuaan ensimmäistä kertaa historiallisesta sinivalkoisesta rallicross-saavutuksestaan.

EM-sarjan Super1600-luokka avaa kautensa Barcelonassa tänä viikonloppuna kahdella osakilpailulla, joista ensimmäinen ajettiin siis lauantaina. Tuomisen debyyttikilpailu tällä tasolla käynnistyi heti hienosti, kun ensimmäisestä alkuerästä irtosi oman lähdön voitto ja kokonaistuloksissa aika oli kolmanneksi paras.

– Siitä sai hyvin itseluottamusta, kun huomasi heti, että kyytiä riittää. Tiesin, että kun vain luottaa itseensä ja vihreällä lähdetään, niin kaikki menee varmasti hyvin, mutta en kyllä ajatellut, että ihan niin hyvin lähtisi liikkeelle, että kolmas sija heti alkuun, Tuominen myönsi.

Toisessa alkuerässä Tuominen oli kahdeksas, mutta kolmas alkuerä palautti suomalaiskuljettajan jälleen takaisin sinne kuumimpaan kärkeen, sijoituksen ollessa toinen. Alkuerien kokonaispisteissä Tuomisen sijoitus oli neljäs, joka tiesi eturivin lähtöpaikkaa semifinaaliin.

– Toisessa, sekä kolmannessa alkuerässä oli pidon kanssa hieman ongelmia ja piti tehdä säätöjä. Mutta sitten saatiin semifinaaliin ja finaaliin paketti hyvin kasaan, oman semifinaalilähtönsä tyylikkästi kakkossijalla hoitanut ja sen myötä kirkaasti finaaliin edennyt Tuominen kertasi kilpailupäivän kulkua.

Oli täysin selvää, että finaaliin Tuominen pystyi starttaamaan täysin ilman paineita, olihan kilpailun alla asetettu oma tavoite eli finaalipaikka jo saavutettu. Selvää toki oli myös, että alkuerien ja semifinaalien perusteella tiedossa oli, että Tuomisen vauhti riittäisi kaiken onnistuessa aina jopa palkintosijoitukseen asti ja näin myös kävi.

– Finaalissa sain hyvän startin ja pääsin ulkokautta ohi (Marius) Bermingrudista. Hoidettiin lisälenkki heti ensimmäisellä kierroksella, ajateltiin, että ei siinä mitään esteitä tule, että ajamalla ei pitäisi saada edellä ajavia heti kiinni. Mutta saatiin kuitenkin (Joao Ribeiro) ja vauhti sitten vähän “stumppasi” siihen. Hyvällä ohituksella päästiin kuitenkin ohi ja siitä hyvällä vauhdilla kohti palkintosijoitusta, Tuominen paketoi finaalin tapahtumat.

 

Rasmus Tuominen juhli viime vuonna rallicrossin RX Academy -sarjan mestaruutta (Kuva: Set Promotion).

 

“Potentiaalia on vieläkin parempaan”

Finaalissa voittoon ajoi EM-sarjan Super1600-luokan viime vuoden pistenelonen Yuri Belevskiy ja kakkossijan nappasi puolestaan viime vuoden EM-hopeamitalisti Gergely Marton. Tuominen jätti taakseen muun muassa viime vuonna tässä luokassa EM-pronssia napanneen Artur Egorovin, sekä viime vuonna loppupisteissä seitsemänneksi sijoittuneen Bermingrudin. Vaikka “jokeritaktiikka” hyvän tuloksen toikin, niin vieläkin parempaan oli eväät olemassa, kärkikaksikko kun ei todellakaan ollut suomalaiseen EM-debytanttiin nähden mitenkään ylivoimaisia.

– Mahdollisuudet oli jopa vaikka voittaa tänään. Vähintään ainakin kakkossija, jos ei olisi jääty Ribeiron taakse, Tuominen muistutti.

Koska koronan takia EM-sarjan kauden avaus venyi aina lokakuulle saakka, eikä Suomessa juurikaan rallicrossia ole tänä vuonna kilpailujen osalta ajamaan päässyt, haki Tuominen ajotuntumaa muun muassa rata-autoilun SM-sarjasta, mistä tuloksena oli V1600-luokan SM-pronssia. Ennen EM-debyyttiään Tuominen pääsi ajamaan testit kilpailukalustollaan Renault Twingolla Vantaalla, sekä Hyvinkäällä. Ajo- ja kilpailutuntumaa on ylläpidetty myös sillä nykyaikaisella tavalla.

– Enemmän on tullut simulaattorilla ajettua rallicrossia. Vaikka se ei ihan samalla tavalla etuvetoautolla ajamista tuekaan, niin kuitenkin on saanut pidettyä kilpailutuntumaa yllä melkein joka päivä, Tuominen korosti.

Viime vuosina EM-sarjan Super1600-luokkaa ovat hallinneet Volland-tiimin Audi-kuljettajat ja siitä viimeisin näyte saatiin Barcelonassa lauantaina, kun Vollandin Audit miehittivät finaalin tulosluettelosta sijat yksi, kaksi, neljä ja viisi. Siinä missä Tuominen vasta debytoi tällä tasolla ja Barcelonan radalla hän ei ollut koskaan aiemmin edes kilpaillut, on kilpakumppaneista osa tahkonnut tätä sarjaa jo useamman vuoden ajan.

Iso apu Tuomiselle on ehdottomasti radiomiehenä eli “spotterina” toimiva Toomas “Topi” Heikkinen, rallicrossin MM-sarjan vuoden 2014 hopeamitalisti, joka auttaa Tuomista myös ajoon liittyvissä asioissa. Heikkinen toimi “spotterina” aiemmin tällä kaudella myös toiselle arvosarjadebytantille, Juha Rytköselle, tämän ajaessa uransa ensimmäisessä MM-osakilpailussa Kouvolassa elokuussa heti toiseksi.

Rytkönen korosti MM-debyyttinsä jälkeen, että yksi merkittävä ero tällä tasolla kilpailtaessa esimerkiksi verrattuna kotimaisiin kilpailuihin on siinä, että kyynärpäitä pitää käyttää, eli toisin sanoen, “tila on otettava, sitä ei anneta”. Tuominen allekirjoitti Rytkösen näkemyksen oman EM-debyyttinsä jälkeen, vertaillessaan tuoreinta kilpailukokemustaan viime vuonna ajettuihin RX Academyn kilpailuihin.

– Täällä tilat on paljon pienempiä missä ajetaan. Akatemiassa saattoi jäädä pieniä välejä, kunnioitettiin ehkä toista kuljettajaa enemmän, että ei ajeta toisen kylkeen. EM-sarjassa ajetaan tilasta ykköskierroksella ja tilanne saattaa muuttua tosi monta kertaa, kun Akatemiassa enemmän mentiin jonossa. EM-sarjassa tulee enemmän osumia, uusi maailma minulle, Tuominen kuvaili.

EM-sarjan Super1600-luokan kauden toinen osakilpailu ajetaan Barcelonassa, Espanjassa tänään sunnuntaina. Kauden kolmas ja samalla viimeinen osakilpailu on ohjelmassa joulukuussa Saksassa.

– Tiedän, että potentiaalia on vieläkin parempaan, niin sunnuntaina täällä Barcelonassa, kuin myöhemmin Saksassakin. Parempaa on tiedossa, kun vain osaa ottaa kaiken rauhassa ja löytää oman tilan. Ajaa vain sitä yhtä erää, eikä mieti sen enempää. Laji on sellainen, että pitää mennä yksi lähtö kerrallaan, Tuominen päätti.

Barcelonan lauantain finaalin tulokset

1) Yuri Belevskiy (Audi) 5.11,832
2) Gergely Marton (Audi) + 0,821
3) Rasmus Tuominen (Renault) + 2,486
4) Marius Bermingrud (Audi) + 4,802
5) Artur Egorov (Audi) + 5,453
6) Joao Ribeiro (Skoda) + 7,488

Nopein kierrosaika: Yuri Belevskiy 48,665 kierroksella 1/6

EM-pisteet 1/3 osakilpailua

1) Yuri Belevskiy (SUI) 29
2) Gergely Marton (HUN) 27
3) Rasmus Tuominen 22
4) Marius Bermingrud (NOR) 22
5) Artur Egorov (RUS) 18
6) Joao Ribeiro (POR) 14
7) Marat Kniazev (RUS) 14
8) Jan Cerny (CZE) 13
9) Radoslaw Raczkowski (POL) 9
10) Jeremy Lambec (FRA) 9

Suomalaiskuljettajien Super1600 EM-debyytit

Joni Wiman – 2. Belgia 2012
Jussi-Petteri Leppihalme – 3. Norja 2011
Rasmus Tuominen – 3. Espanja 2020
Jesse Kallio – 4. Espanja 2016
Teemu Suninen – 6. Belgia 2012
Karoliina Leppihalme – 14. Portugali 2015

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit