Rata-SM:n kausi käynnistyy kesäkuussa Ahvenistolta – Gran Turismolle SM-arvo

2.1.2018 / 06:36
Jyrki Peltola ja GT-luokan Chevrolet Botniaringilla toukokuussa 2017 (Kuva: Taneli Niinimäki).

[ A- ] / [ A+ ]

Kotimaisen rata-autoilun arvosarja Rata-SM käynnistyy kauden 2018 osalta Hämeenlinnan Ahvenistolla kesäkuussa. Tänä vuonna Suomen mestaruudesta ajetaan neljässä osakilpailussa kolmessa eri luokassa ja uutena luokkana SM-arvon saa Gran Turismo.

AKK-Motorsport julkaisi Rata-SM:n kauden 2018 kilpailukalenterin ennen joulunpyhiä. Tänä vuonna sarjassa ajetaan neljä osakilpailua ja kausi käynnistyy viikkoa ennen juhannusta, 16.-17. kesäkuuta Ahveniston legendaarisella moottoriradalla Hämeenlinnassa. Seinäjoen Vauhtiajot ovat vuorossa heinäkuussa, Ahvenistolla kaasutellaan toistamiseen syyskuun alussa ja kausi päättyy syyskuun loppupuolella Alastaron osakilpailuun.

– Kauden valmistelut ovat hyvällä mallilla. Uuden SM-ryhmän, Gran Turismon, tekniikkasääntöjä on valmisteltu tekniikan ja rata-ajon lajiryhmistä muodostetussa pienryhmässä ja valmistuttuaan ne tullaan julkaisemaan kommentoitavaksi. Sarjasäännöt valmistuvat lähiaikoina ja ne tullaan toimittamaan AKK:n hallituksen tarkastettavaksi. Rata-SM:n sarjailmoittautuminen avataan näiden molempien sääntökokonaisuuksien valmistuttua, AKK-Motorsportin rata-ajon lajipäällikkö Pekka Säynevirta taustoitti tilannetta aiemmin joulukuussa julkaistussa tiedotteessa.

Rata-SM:ssä Suomen mestaruudesta tänä vuonna ajetaan Gran Turismon lisäksi Formula Ford- ja V1600-luokassa. Säynevirran mukaan tulevalle kaudelle tehdyt muutokset ovat osa suurempaa kokonaisuutta, jolla rata-autoilun profiilia Suomessa pyritään tulevaisuudessa nostamaan.

– Rata-ajon lajiryhmä on valmistellut konseptia, jolla on tarkoitus saada rata-ajo ja sen huipputuote Rata-SM menestymään. Tulevalle kaudelle kilpailujen lukumäärää karsittiin tarkoituksellisesti saavuttaaksemme ehjän kokonaisuuden, jonka päälle on helpompi rakentaa uutta. Tulevaisuuden linjaukset on tehtävä pitkäjänteisesti ja niiden on nojattava elinkelpoisiin luokkiin. Runko on nyt olemassa ja tästä on hyvä rakentaa vahvaa rata-ajon tulevaisuutta. Tähän tulevaisuuden suunnittelutyöhön toivomme myös kilpailijoiden ja tiimien mielipiteitä, Säynevirta toteaa 29. joulukuuta julkaistussa kirjoituksessaan AKK-Motorsportin sivuilla.

Rata-SM:n osakilpailuissa tullaan radoilla tuttuun tyyliin näkemään myös tänä vuonna muiden luokkien kisoja.

– Rata-SM-sarjaa, tapahtumia, sekä ajettavia luokkia kehitetään Suomen lähtökohdista ja tarpeista. Yhteistyö myös lähialueiden maiden kanssa on tärkeää. Tätä puolta kehitetään ja vahvistetaan NEZ-alueen yhteistyön kautta. Rata-SM-sarjan tapahtumiin nimetään SM-luokat. Tapahtumien järjestäjät valitsevat tapahtumiinsa muut luokat tarpeiden ja tarjonnan mukaan. Näin saadaan tapahtumiin sisältöä ja alueellisiakin eroja, Säynevirta taustoittaa.

Säynevirran mukaan vuonna 2019 Rata-SM-sarja voisi käsittää viisi osakilpailua, neljä SM-luokkaa, sekä kansainvälisen näytösluokan. Vuonna 2020 osakilpailuja tulisi olemaan viisi-kuusi ja SM-luokkia neljä-viisi kappaletta.

– Kaudelle 2019 on tarkoitus tuoda yksi uusi luokka lisää ja jo olemassa olevista luokista on herännyt kiinnostusta SM-arvoa kohtaan. Valmennuksen vahvistuttua rata-ajon ja kartingin puolella tulemme näkemään myös mielenkiintoisen koulutuksellisen uutuuden jo kaudella 2018. Syntyy Formula Academy, joka tulee ajamaan Suomessa muutamia kilpailuja, Säynevirta sanoo.

Yksi tulevan kauden SM-luokista on jälleen kerran kasvattamassa suosiotaan kilpailijoiden määrällä mitattuna.

– Positiivisena huomiona täytyy nostaa esiin V1600-luokan tämän hetkinen tilanne. Harrastajamäärät ovat nousemassa ja tätä kautta saamme pidettyä luokan ilmoittautumismaksut maltillisina. Suomessa on jo lähes 50 uudelle passipohjalle passitettua V1600-luokan autoa, Säynevirta hehkuttaa.

Rata-SM:n osakilpailut 2017

Ahvenisto 16.-17.6.
Seinäjoki 21.-22.7.
Ahvenisto 1.-2.9.
Alastaro 22.-23.9.

Lue myös! Formula Fordeihin kerätään stipendirahastoa (2.12.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit