Rauno Aaltonen osallistuu Ruotsin MM-rallin yhteydessä ajettavaan Historic-ralliin

8.1.2018 / 10:31

[ A- ] / [ A+ ]

Sunnuntaina 80 vuotta täyttänyt rallilegenda Rauno Aaltonen osallistuu UrheiluUutiset.comin saamien tietojen mukaan Ruotsin MM-rallin yhteydessä ajettavaan Historic-ralliin helmikuussa.

Rally Sweden Historic nimeä kantava kilpailu ajetaan Ruotsin MM-rallin yhteydessä nyt viidennen kerran. Historic-ralli käynnistyy torstaina Ruotsin MM-rallin toiselta erikoiskokeelta (Hot Finnskogin) ja jatkuu aina perjantaihin asti. Yhteensä Historic-rallissa ajetaan kahden päivän aikana kahdeksan erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 135 kilometriä.

Sunnuntaina 7. tammikuuta 80 vuotta täyttänyt Rauno Aaltonen osallistuu kilpailuun legendaarisella Minillä ja kartanlukijana hänellä toimii ruotsalainen Hans Sylvan. Aaltonen osallistui komean uransa aikana Ruotsin EM-ralliin vuosina 1963-1967 yhteensä viisi kertaa, mutta ei kertaakaan Ruotsin isännöidessä MM-rallia. Aaltosen paras saavutus Ruotsin EM-rallista oli vuoden 1967 kolmas sija.

Joulupäivänä 73 vuotta täyttänyt Sylvan nähtiin viime vuonna mukana Rantarallissa Hans-Åke Söderqvistin kartanlukijana. Kaksikko kilpaili Naantalin Urheiluautoilijoiden järjestämässä kilpailussa myös Minillä. Sylvan luki vuosina 1974-1978 nuotteja Stig Blomqvistille ja kaksikko vieraili ahkerasti myös Suomen puolella, niin Suurajoissa, Tunturirallissa, kuin Hankirallissakin, mistä tuli voitto vuonna 1977. Vuosina 1979-1980 Sylvan toimi Per Eklundin kartanlukijana ja palkintokaapista noilta vuosilta löytyy mm. Suurjojen vuoden 1980 yleiskilpailun kolmas sija.

Rally Sweden Historic -kilpailun ilmoittautumisaika päättyy tiistaina 16. tammikuuta. Tällä hetkellä ilmoittautuneita on mukana viitisenkymmentä ja Aaltosen lisäksi suomalaisista mukana nähdään myös Jukka Aromaa ja Kimmo Halttunen Saab 99 EMS:llä, Janne Levänen ja Jukka Vihtalahti Ford Escort RS 1800 MK2:lla, Seppo Raittila ja Hannu Väliaho Toyota Starlet 1300:lla, sekä viime vuonna yleiskilpailussa sijalle 13. ajanut Antero Laine Audi Quattrolla yhdessä kartanlukijansa Antti Haapalan kanssa.

Torstaina 15. helmikuuta käynnistyvän Rally Sweden Historic -kilpailun erikoiskokeet jatkuvat Hot Finnskogissa tapahtuvan avauksen jälkeen niin, että Ruotsin MM-rallin erikoiskokeista Historic-rallissa mukana olevat kilpailijat nähdään mukana Svullryan, Röjdenin, Torsbyn, Torntorpin, Hagforsin, Vargåsenin, sekä Torsby Sprintin erikoiskokeilla.

Rallin vuoden 2003 maailmanmestari Petter Solberg on voittanut Ruotsin MM-rallin yhteydessä ajettavan Historic-rallin kolme kertaa, peräkkäisinä vuosina 2013-2015. Viime vuonna voittoon kaasutteli Mats Jonsson. Suomalaiskuljettajat eivät ole yleiskilpailun kärkisijoilla juhlineet, mutta sen sijaan luokkakohtaista menestystä on tullut. Markku Taipale ajoi luokkavoittoon vuoden 2015 kilpailussa ja vuotta aiemmin sijoitus oli kolmas. Ole Strömin sijoitus omassa luokassa oli vuoden 2013 kilpailussa toinen ja Aromaa puolestaan teki saman tempun vuoden 2014 kilpailussa.

Rauno Aaltonen, 80

Syntynyt 7. tammikuuta 1938 Turussa
Kilpaili ensimmäisen kerran vuonna 1951 (kilpaveneily)
Kilpaveneilyssä seitsemän Suomen mestaruutta ja yksi Pohjoismaiden mestaruus
Moottoripyöräilyssä yksi Suomen mestaruus ja TT-osakilpailun voitto Ruotsissa
Bathurstin 6 tunnin ajon voitto 1966 ensimmäisenä eurooppalaiskuljettajana
Rallin Euroopan mestari 1965, ensimmäisenä suomalaisena
Voitot Suurajoissa 1961, RAC-rallissa 1965 ja Monte Carlossa 1967
Spa-Sofia-Liege-rallin voitto 1964, kilpailulla pituutta yli 7000 km
Kaksinkertainen rallin Suomen mestari 1961 ja 1965
Historian ensimmäinen suomalainen ammattilaiskuljettaja moottoriurheilussa

Lue myös! Ralliprofessori Rauno Aaltonen, 80 vuotta – Kahdeksan kilpailua komealta uralta (7.1.2018)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Kuva: Aaltonen Motorsportin Facebook-sivu


Facebook kommentit