Riku Tahko, alkavan SM-kauden musta hevonen? – “Viime kausi meni penkin alle”

13.1.2023 / 07:23
Riku Tahko jatkaa SM-sarjassa Hyundailla (Kuva: Juho Mäyry).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin SM-sarjan uusi kausi polkaistaan käyntiin tänään Rovaniemeltä, missä ajetaan viikonloppuna legendaarinen Tunturiralli nyt jo 58. kerran. Yksi SM-sarjan tämän vuoden potentiaalisimmista yllättäjistä on Hyundain uudempaan Rally2-autoon vaihtanut Riku Tahko.

Rallin SM-sarjassa saadaan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna SM1-luokkaan uudet mitalistit, kun hallitseva mestari Mikko Heikkilä, sekä hopea- ja pronssimitalisti Emil Lindholm ja Egon Kaur eivät tänä vuonna SM-mitaleista tule taistelemaan. Yksi alkavan SM-kauden mustista hevosista voisi olla kokenut Riku Tahko, 38, jolle viime kausi oli pettymys. Porvoolainen sijoittui SM1-luokan loppupisteissä sijalle kahdeksan.

– Viime kausi meni penkin alle, se pitää myöntää ja siitä olemme ottaneet opiksi. Oli koronaa, nilkan murtuma, yksi hölmö ulosajo ja niin edelleen. Kaikki meni pieleen. Nyt on uusi into ja uusi auto. Viime kesänä vaihtui myös kartanlukija, jonka kanssa pääsimme yhteiselle sivulle nopeasti. Meillä on kaikki eväät ajaa SM1-luokan kärkitaistelussa, jonne myös tähtäämme. Ehjää hyvää kautta tavoittelemme, Tahko korostaa tiedotteessaan.

Omaa RTRC-tiimiään pyörittävän Tahkon mainitsema kartanlukijan vaihdos tapahtui viime vuoden Tunturirallin jälkeen, kun Sami Ryynänen hyppäsi Tahkon kyytiin. Jos vaihtui kartanlukija kesken viime kauden, niin kauden jälkeen puolestaan kalusto meni uusiksi, kun Tahko sai ajettavakseen tälle kaudelle Hyundain viimeisimmän version tämän luokan autosta, Hyundai i20 N Rally2:n. Vuosina 2021 ja 2022 Tahko nähtiin SM-sarjassa Hyundai i20 R5 -auton ratissa.

– Uuden sukupolven i20 N Rally2:n uusi jousitusgeometria perustuu i20 N -katuauton rakenteeseen. Keulan muotoilua hallitsee ralliautossa moottorin ja turboahtimen jäähdytysjärjestelmien toimintaa tehostava suuri ilmanottoaukko ja takaosaa korin aerodynamiikkaa parantava uudelleen muotoiltu takaspoileri. Uuden perusrakenteen myötä i20 N Rally2:n suorituskykyä on pystytty kehittämään kaikilla osa-alueilla merkittävästi, Tahko kehuu.

 

Riku Tahko ja Hyundai i20 N Rally2 ovat valmiina alkavaan SM-kauteen (Kuva: Juho Mäyry).

 

 

 

Edessä uran 11. Tunturiralli

Tahkolle edessä on nyt kolmas kausi Hyundain ratissa. Korelaismerkin Suomen brändilähettiläänä jatkava Tahko on kotiläksynsä tehnyt, sillä tietoa uudesta autosta löytyy enemmän kuin auton esitteestä.

– Uudessa i20 N Rally2:ssa on lisäksi uusi 1,6-litrainen turbomoottori, jonka jatkeena on Ricardon päivittämä voimansiirtokokonaisuus, sekä Sachsin uusi iskunvaimennus. Uusi alustageometria ja uuden iskunvaimenninvalmistajan jousituskokonaisuus paransivat auton ajettavuutta kaikenlaisilla tienpinnoilla, sekä sääolosuhteissa merkittävästi. Myös auton elektroniikkapuoli on mennyt selkeästi edeltäjästä eteenpäin, Tahko taustoittaa.

Tahkon kilpailukalenteri alkavan kauden osalta pitää sisällään täyden SM-sarjan, sekä Suomen MM-rallin elokuussa. Mahdollista on myös se, että Tahko nähdään mukana Ruotsin EM-rallissa heinäkuussa. Tunturiralliin SM2-luokan vuoden 2020 pistekolmonen osallistuu nyt 11. kerran. Ensimmäisen kerran Tahko nähtiin mukana tässä legendaarisessa kilpailussa jo vuonna 2005. Parhaat saavutukset tähän mennessä ovat SM1-luokan kaksi viidettä sijaa, vuosilta 2011 ja 2021.

Aivan kuten Niclas Grönholmin Citroen C3 Rally2 -auto, niin myös Tahkon Hyundai i20 N Rally2 -auto nähdään nyt ensimmäistä kertaa mukana rallin SM-sarjassa. Viime vuonna Gregoire Munster ja Teemu Suninen toivat kyseiselle automallille kaksoisvoiton Japanin MM-rallista Rally2-autojen osalta. Hayden Paddon puolestaan oli Hyundailla nopein Rally2-kuljettaja Uuden-Seelannin MM-rallissa ja kolmas Suomessa, kun taas Suninen kirjautti Viron MM-rallista toisen sijan.

Historian 58. Arctic Lapland Rally, Tunturiralli, käynnistyy perjantaina seremonialähdöllä Lordin aukiolta, aivan Rovaniemen keskustasta, kello 11.00 alkaen. Samaisessa paikassa juhlitaan kilpailun menestyjiä lauantaina, palkintoseremonian käynnistyessä kello 18.53. Kilpailussa ajetaan kahden päivän aikana 11 erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 235 kilometriä.

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Legendaarisen Tunturirallin poronsarvista kolmen kauppa? – “Luvassa on hieno ralli”

Niclas Grönholm kauden avaukseen autolla, jollaista ei SM-sarjassa olla ennen nähty


Facebook kommentit