MOTORSPORT

Riku Tahko tuo Gymhana Gridin Suomeen: ”Ultimaattinen palkinto”

Espoon Vermossa kilpaillaan 20.-21.5. Gymhana Gridin Suomen osakilpailussa. Kilpailun takana on Riku Tahko, joka on itse osallistunut kolme kertaa Gymhana Gridin maailman finaaliin.

Gymhana Grid on alun perin Ken Blockin ideoima ja luoma kilpailumuoto. Nyt sitä ajetaan ensimmäistä kertaa Suomessa. Kyse on erittäin näyttävästä taitoajosta kelloa ja toista vastustajaa vastaa.

– Ajetaan kahdella radalla, jotka ovat peilikuvia toisistaan. Aina lähdetään kuski kuskia vastaan liikkeelle. Tässä vaaditaan taitoa ajaa tiukasti tynnyreiden ympäri, ja homma vaatii myös päätä, että muistaa mikä tynnyri mennään miltäkin puolen. Maaliintulo tapahtuu boxiin, ja jos et saa pysähtymään autoa laatikon sisään, niin tulee sakkoa, Vermo Drift Festivalin isä Riku Tahko kertoo.

Kilpailussa ajetaan molemmat radat, ja yhteenlaskettu aika ratkaisee. Lauantaina ajetaan aika-ajot, ja sunnuntain finaaliin selviää 16 parasta kuljettaja. Luokkia on kaksi: takavetoiset ja nelivetoiset. Ilmoittautuminen kilpailuun päättyy perjantaina.

– Autokattaus tulee olemaan monipuolinen, ehkä monipuolisempi kuin missään autokilpailussa koskaan. Ajaa voi drifting-, ralli-, rallicross-, sprint- ja vaikka siviiliautollakin. 5-pistevyöt kuitenkin vaaditaan. Lisäksi kuskin tulee käyttää ajopukua ja kypärää. Auton renkaiden tulee olla katuhyväksytyt, ja lisäksi kuskille tulee olla AKK:n alainen kuljettajalisenssi. Ellei sellaista ole, voimme myöntää paikanpäällä ns. tutustumislisenssin. Tämä palvelee myös sellaisia autoharrastajia, jotka ovat rakentaneet hienon auton, mutta niille ei ole aiemmin minkäänlaista luokkaa missä kilpailla, Tahko kertoo.

Kilpailun palkinto on kova, sillä molempien luokkien voittaja lähtee edustamaan Suomea Gymhana Grid –finaaliin, joka ajetaan loppuvuodesta Etelä-Afrikassa.

– Aivan ultimaattinen palkinto. Monster on tässä vahvasti mukana, ja heidän avullaan saadaan voittajat matkaan. Lentoliput tulee ja Monster osallistuu myös auton kuljetukseen. Yhteiskuljetus lähtee Hollannin Rotterdamista, eli jokainen saa oman auton mukaan, Tahko kertoo.

Tahko muistuttaa samalla, että kyse ei ole pelkästään vaan autokilpailusta. Mukana myös paljon muuta viihdettä sekä iltabileet.

– Rata rakentuu Vermon raviradan parkkialueelle. Päärakennuksen kaikki palvelut ovat käytössämme, joten faciliteetit ovat aivan ensiluokkaiset. Espoon kaupunki antoi hyväksyntänsä, samoin kaikki muutkin poliisi- ja lupa-asiat ovat sujuneet todella hyvin. Aika harvoin on näin keskellä kylää autokilpailuja järjestetty. Viestien ja somesta tulleen palautteen mukaan ihmisillä tuntuu nyt olevan selkeää kiinnostusta tähän lajiin, Tahko kiittelee.

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivula, twitter @https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpgKoivula

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com