Rovanperä nousi heti tulokaskaudellaan sinivalkoisten legendojen joukkoon

9.12.2020 / 18:58
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen Italian Monzassa (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperän ensimmäinen kausi rallin MM-sarjassa WRC-auton ratissa toi puuppolalaiselle hienon viidennen sijan kauden loppupisteissä ja samalla hän oli myös suomalaiskuljettajien pisteykkönen.

Kalle Rovanperä, 20, kilpaili rallin MM-sarjassa vuosina 2017-2019 yhteensä 20 kilpailussa R5-kalustolla, ennen kuin edessä oli hyppäys WRC-auton rattiin. Tommi Mäkisen johtamassa Toyota-tallissa tänä vuonna kilpaillut Rovanperä ajoi hyvän ja tasaisen tulokaskauden, sijoittuen kuljettajien MM-pisteissä viidenneksi. Rovanperä hävisi neljännen sijan napanneelle Thierry Neuvillelle, vuosien 2016-2019 MM-hopeamitalistille, lopulta vain seitsemän pistettä.

– Tulokaskausi WRC-auton ratissa sujui ihan mukavasti, mielestäni onnistuimme varsin hyvin. Joissain kilpailuissa oli huonoa tuuria, mikä on osa rallia, ja mukaan mahtui myös todella hyviä viikonloppuja. Tärkein asia oli se, että pystyimme ajamaan tasaisen kauden ja olemaan myös nopeita. Suuri kiitos tallille, Rovanperä kommentoi tallinsa tiedotteessa viime viikonloppuna Italian Monzassa ajetun kauden viimeisen MM-rallin jälkeen.

Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa nappasivat MM-sarjan seitsemästä ajetusta osakilpailusta yhden palkintosijoituksen, kun Ruotsin MM-ralli helmikuussa päättyi kolmanteen sijaan. Samalla Rovanperästä tuli MM-sarjan historian nuorin yleiskilpailun palkintosijoituksen saavuttanut kuljettaja. Neljä kertaa Rovanperä ja Halttunen olivat lopputuloksissa viidensiä, kerran sijotus oli neljäs ja yksi tämän kauden MM-ralleista päättyi keskeytykseen.

Sen lisäksi, että Rovanperän sijoitus MM-pisteissä tänä vuonna oli erinomainen, niin samalla hän myös nousi heti tulokaskaudellaan todellisten sinivalkoisten legendojen joukkoon. Rovanperästä kun tuli rallin MM-sarjan historian kymmenes kuljettaja, joka kirjauttaa pisteykkösen tittelin suomalaiskuljettajien kauden pisteitä vertailtaessa.

Eniten suomalaiskuljettajien “pistekuninkuuksia” rallin MM-sarjan historiassa on Jari-Matti Latvalalla ja Juha Kankkuselle, jotka molemmat ovat yltäneet sinivalkoisten kuljettajien pisteykköseksi kahdeksan kertaa. Marcus Grönholm heilutti suomalaisten tahtipuikkoa kuluvan vuosisadan alkupuolella, olemalla suomalaisten pisteykkönen kahdeksan kauden aikana vuosina 2000-2007 yhteensä seitsemän kertaa.

Rovanperän, Latvalan, Kankkusen ja Grönholmin lisäksi suomalaiskuljettajien pisteykköseksi MM-sarjassa vuosina 1979-2020 ovat yltäneet Tommi Mäkinen, Hannu Mikkola, Mikko Hirvonen, Ari Vatanen, Timo Salonen, sekä Markku Alen. Näistä kymmenestä kuljettajasta kuusi ovat vähintään yhden maailmanmestaruuden kuljettajia: Kankkunen, Grönholm, Mäkinen, Mikkola, Vatanen, sekä Salonen.

Rallin MM-sarjan kausi 2021 käynnistyy perinteiseen tapaan Monte Carlon osakilpailulla tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Toyotan kuljettajatrio pysyy muuttumattomana, sillä myös ensi kaudella Yaris WRC -auton ratissa menestystä niin tallilleen, kuin itselleenkin metsästävät Rovanperä, hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier, sekä MM-hopealle tänä vuonna yltänyt Elfyn Evans.

Suomalaisten parhaat pistemiehet MM-sarjassa

Jari-Matti Latvala 8 (2010, 2013-19)
Juha Kankkunen 8 (1986-87, 1989-94)
Marcus Grönholm 7 (2000, 2002-07)
Tommi Mäkinen 6 (1995-99, 2001)
Hannu Mikkola 5 (1979-80, 1982-84)
Mikko Hirvonen 4 (2008-09, 2011-12)
Ari Vatanen 1 (1981)
Timo Salonen 1 (1985)
Markku Alen 1 (1988)
Kalle Rovanperä 1 (2020)

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kalle Rovanperän kommentit: Toyotan tiedote

 

Rovanperän Ruotsin ihme ehdolla Urheilugaalassa – “Annoin aivan kaikkeni”


Facebook kommentit