Rovanperä teki historiaa – Iso pettymys kuitenkin heti seuraavalla erikoiskokeella

5.9.2020 / 08:50
Kalle Rovanperä perjantain yleisöpätkällä (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan historiassa ensimmäistä kertaa ajettavan Viron osakilpailun ensimmäisen metsäerikoiskokeen nopein oli Toyotan Kalle Rovanperä, joka teki samalla rallin MM-sarjan historiaa.

Kalle Rovanperästä, 19, tuli vuonna 1973 käynnistyneen rallin MM-sarjan historian nuorin kuljettaja kautta aikojen, joka on johtanut MM-rallin yleiskilpailua. Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa olivat heti lauantai-aamun avauksessa hurjassa iskussa, ajamalla 1,3 sekunnin pohja-ajan rallin pisimmällä erikoiskokeella, jolla pituutta oli hieman alle 21 kilometriä.

Rovanperän hyvin alkanut kilpailu koki kuitenkin heti seuraavalla, kilpailun kolmannella erikoiskokeella, takaiskun, kun Toyotan oikea takarengas hajosi kesken matkanteon ja eroa Ott Tänakin ajamaan hurjaan pohja-aikaan kertyi lähes puoli minuuttia. Tänak oli hävinnyt Rovanperälle lauantain avauspätkällä 2,8 sekuntia, mutta heti seuraavalla erikoiskokeella virolainen otti yleiskilpailun johtopaikan haltuunsa ja selvästi. Ero toisena olevaan Craig Breeniin kun on 4,4 sekuntia.

Elfyn Evans on parhaana Toyota-kuljettajana kolmantena, 6,1 sekuntia kärkeä perässä. Sebastien Ogier “aura-auton” roolissa ei joutunut sateen kastelemilla sorateillä kärsimään lähtöpaikastaan niin paljon kuin olisi todennäköisesti kärsinyt kuivilla teillä ajettaessa. Nyt ranskalainen on kolmen erikoiskokeen jälkeen kilpailussa neljäntenä, 2,6 sekuntia tallikaveriaan Evansia perässä. Ogierille puolestaan kovaa painetta tarjoilee Thierry Neuville, jolla eroa Ogieriin on vain 0,2 sekuntia.

Esapekka Lappi on jäänyt kärjestä 18,2 sekuntia ja sijoitus on kuudes. Teemu Suninen puolestaan löytyy tuloksista riviltä yhdeksän, eron ollessa kärkeen 27,7 sekuntia. Kahden ajetun erikoiskokeen jälkeen Jari Huttunen on WRC3-luokassa kolmantena ja Eerik Pietarinen neljäntenä. Luokkaa johtaa isäntämaan Egon Kaur, johon Huttusella on eroa 4,9 sekuntia ja Pietarisella 9,1 sekuntia.

Viron MM-rallin neljäs erikoiskoe käynnistyy kello 9.08.

Viron MM-rallin yleiskilpailu 3/17 ek:n jälkeen

1) Ott Tänak (Hyundai) 19.28,6
2) Craig Breen (Hyundai) + 4,4
3) Elfyn Evans (Toyota) + 6,1
4) Sebastien Ogier (Toyota) + 8,7
5) Thierry Neuville (Hyundai) + 8,9
6) Esapekka Lappi (Ford) + 18,2
7) Takamoto Katsuta (Toyota) + 19,4
8) Kalle Rovanperä (Toyota) + 27,4
9) Teemu Suninen (Ford) + 27,7
10) Pierre-Louis Loubet (Hyundai) + 40,3

Tänakin keskinopeus: 120,4 km/h
Pohja-ajat: Lappi 1, Ogier 1, Rovanperä 1, Tänak 1

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit