MOTORSPORT

Rovanperä ylsi harvinaiseen saavutukseen rallin MM-sarjassa – “Olen erittäin ylpeä”

Kalle Rovanperä on vasta kuudes kuljettaja rallin MM-sarjan historiassa, joka puolusti ensimmäistä maailmanmestaruuttaan onnistuneesti.

Vaikka Kalle Rovanperä, 23, yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen, 37, kanssa ovat kiertäneet rallin MM-sarjaa pääluokassa vasta yhtä kilpailua vaille täydet neljä kautta, ovat he jo nyt kaksinkertaisia maailmanmestareita. Keski-Suomesta kotoisin olevan kaksikon ensimmäinen mestaruus tuli viime vuonna ja se toinen varmistui viime viikonloppuna ajetussa Keski-Euroopan MM-rallissa.

– Tuntuu todella hyvältä juuri nyt. Olen todella helpottunut, koska kannat aina harteillasi isoa painolastia, kun taistelet mestaruudesta. Mielestäni tämä vuosi oli kovempi ja haastavampi kuin viime vuosi. Kilpailu oli tiukempaa, mutta teimme todella hyvää työtä. Olen erittäin ylpeä tästä kaudesta mitä saimme aikaan ja uskon, että tulen nauttimaan enemmän tästä mestaruudesta kuin siitä ensimmäisestä, Rovanperä kommentoi Toyotan tiedotteessa.

Vaikka Rovanperän pistejohto ennen kauden toiseksi viimeistä osakilpailua olikin iso, 31 pistettä, tiimikaveri Elfyn Evansiin nähden, oli viikonlopun urakka kaikkea muuta kuin se “perinteinen työpäivä konttorilla”. Perjantaina ja lauantaina olosuhteet olivat todella hurjat ja virhemarginaali oli äärimmäisen pieni. Rovanperällekin virhe lauantaina tuli, mutta sen virheen hinta ei lopulta ollut niin iso kuin mitä se oli Evansille heti seuraavalla erikoiskokeella.

– Tämä oli vaikea kilpailu ja olosuhteet olivat haastavimmat mitä olemme kohdanneet pitkään aikaan. Pysyimme kuitenkin rauhallisena ja suunnitelmassamme. Perjantaina hyödyimme lähtöpaikastamme ja saimme siitä edusta kaiken hyödyn irti, mutta sen jälkeen kun Elfyn ajoi ulos, oli selvää, että enää ei tarvinnut taistella voitosta, koska meitä odotti maalissa isompi palkinto, Evansin ulosajon jälkeen selkeästi vauhtiaan pudottanut Rovanperä kertasi.

Vain viisi kuljettajaa on pystynyt aiemmin rallin MM-sarjassa siihen, minkä Rovanperä nyt teki, eli puolustamaan ensimmäistä maailmanmestaruuttaan onnistuneesti. Ensimmäisenä tähän saavutukseen ylsi Juha Kankkunen, joka voitti ensimmäisen mestaruutensa vuonna 1986 ja se toinen tuli heti seuraavana vuonna. Massimo Biasion puolestaan ajoi kahteen peräkkäiseen mestaruuteen vuosina 1988 ja 1989.

Tommi Mäkisestä tuli 90-luvun loppupuolella ensimmäinen kuljettaja, joka pystyy voittamaan kolme ja neljä mestaruutta peräkkäin. Sebastien Loebin yhdeksän peräkkäisen mestaruuden putki käynnistyi vuonna 2004, kun taas vuosina 2013-2019 mestaruuksia voitti Loebin maanmies Sebastien Ogier. Rovanperä ylsi tuplamestariksi ollessaan 23-vuotias, kun taas Kankkusella oli ikää toisen mestaruuden hetkellä 28, Biasionilla 31, Mäkisellä 33, Loebilla 31 ja Ogierilla 30.

– Iso kiitos Jonnelle ja koko tiimille, sekä kaikille jotka ovat tukeneet meitä, tuplamestari Rovanperä päätti.

Historian ensimmäisen Keski-Euroopan MM-rallin voittoon ajoi Thierry Neuville, joka voiton myötä nousi toden teolla taistelemaan vielä tämän vuoden MM-hopeasta. Power Stage -erikoiskokeen voitosta viisi pistettä napanneen Evansin etumatka belgialaiseen on seitsemän pistettä, kun taas kolmanneksi ajanut Ott Tänak kärkkyy omaa, ohutta mitalimahdollisuuttaan pistenelosena, 22 pisteen päässä Neuvillesta. Teemu Sunisen sijoitus kauden 12. MM-rallissa oli kuudes.

Rallin MM-sarjan kauden päätösosakilpailu ajetaan Japanissa 16.-19. marraskuuta.

Keski-Euroopan MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) 2.52.39,9
2) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) + 57,6
3) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Ford) + 1.52,8
4) Sebastien Ogier-Vincent Landais FRA/FRA (Toyota) + 2.08,6
5) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 2.48,3
6) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 3.06,3
7) Gregoire Munster-Louis Louka LUX/BEL (Ford) + 4.22,3
8) Adrien Fourmaux-Alexandre Coria FRA/FRA (Ford) + 11.35,8 WRC2
9) Nicolas Ciamin-Yannick Roche FRA/FRA (Skoda) + 11.53,1 WRC2
10) Pierre-Louis Loubet-Benjamin Veillas FRA/FRA (Ford) + 12.04,3

———

13) Sami PajariEnni Mälkönen (Skoda) + 14.20,9 WRC2

Neuvillen keskinopeus: 107,7 km/h
Ek-pohja-ajat: Evans 5, Rovanperä 5, Neuville 4, Ogier 4, Tänak 1

 

 

MM-pistetilanteet 12/13 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Kalle Rovanperä 235 *
2) Elfyn Evans (GBR) 191
3) Thierry Neuville (BEL) 184
4) Ott Tänak (EST) 162
5) Sebastien Ogier (FRA) 114
6) Esapekka Lappi 98
7) Takamoto Katsuta (JPN) 89
8) Dani Sordo (ESP) 63
9) Teemu Suninen 42
10) Oliver Solberg (SWE) 33

Autonvalmistajat

1) Toyota 504 *
2) Hyundai 399
3) M-Sport Ford 271

* = Varmistanut maailmanmestaruuden

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedote

 

Huikeaa työtä Kalle ja Jonne! MM-sarjassa jälleen sinivalkoiset mestaruusjuhlat

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com