Rovanperällä kaksijakoiset tunnelmat MM-debyytin maalissa – “En tyytyväinen, mutta kokeneempi”

30.10.2017 / 15:22
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen Llandudnon maaliseremoniassa sunnuntaina (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperän ja kartanlukija Jonne Halttusen sijoitus Walesin MM-rallin yleiskilpailussa oli lopulta 35. ja WRC2-luokassa 22. Sijoitukset eivät tietenkään ole sitä mitä Rovanperä itse ja mitä Rovanperältä MM-debyytistä odotettiin, mutta kahta vaille kaikki ajetut erikoiskokeet ja maaliinpääsy toivat kuitenkin sitä tärkeää kokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Kalle Rovanperältä, 17, jäi lopulta ajamatta Walesin MM-rallista kaksi erikoiskoetta, kun jäähdytinrikko perjantaina jätti M-Sport Ford Fiesta R5:n tien varteen kaksi erikoiskoetta ennen iltahuoltoa ja yötaukoa. Rovanperä palasi takaisin kilpailuun lauantaina Ralli 2 -säännön turvin ja ajoikin sekä lauantaina, että sunnuntaina kaikki erikoiskokeet. Näin ollen rallin huippulupaus sai tulevaisuutta ajatellen arvokasta kokemusta aina niin vaikeasta “sumuisen saaren” MM-osakilpailusta.

– Sitähän täältä tultiin hakemaan. Onneksi päästiin melkein kaikki erikoiskokeet ajamaan, niin ihan hyvä fiilis jäi. Loppua kohti parani sen verran paljon, niin kyllä sitä voi sanoa, että ihan ok meni, Rovanperä kommentoi tuoreeltaan MM-debyytin jälkeen UrheiluUutiset.comille.

Rovanperän ehdoton huippuonnistuminen osui lauantai-iltaan, kun illan pimeydessä ja sakeassa sumussa ajettu 15. erikoiskoe toi WRC2-luokassa kolmanneksi nopeimman ajan.

– Siellä oli aika paljon sumua, mutta meni aika hyvin riskillä, Rovanperä hymyili.

Rovanperällä on jo nuoresta iästään huolimatta varsin paljon kilpailukokemusta eri autoilla ja eri sarjoissa kilpailemisesta, mutta MM-sarjassa nyt ajettu ralli oli siis uran ensimmäinen. Mitään sellaista mitä aiemmin ei olisi uralla vastaan tullut, ei tullut juurikaan vastaan myöskään Walesissa.

– En tiedä tuliko mitään sellaista mitä ei aiemmin ole tullut, mutta tottakai loppua kohti tuli sitä luottoa enemmän autoon ja renkaaseen ja sitä kautta se vauhti parani. Olisi ehkä ollut vähän helpompi sopeutua jos uusia asioita olisi ollut vain toinen noista. Mutta kummatkin asiat oli uusia ja uusi ralli, niin siinä on jo niin paljon asioita, että siinä menee vähän aikaa ennen kuin pääsee jyvälle, Rovanperä kuvaili.

 

Selivaara logo 2017

 

“Eihän kilpakuski nauti jos ajelee ynnämuut sijoilla”

Mitä pidemmälle Walesin MM-ralli eteni ja Rovanperä sai ek-kilometrejä “vyölleen”, niin sitä paremmin auto alkoi myös istua käteen. Tosin se vaati myös aiemmista kisoista tutun ajotyylin muuttamista nykyiseen autoon sopivammaksi.

– Olin liikkeellä ihan erilaisella ajotyylillä kuin mitä Fordilla pitäisi olla. Liukkaalle lähdin ajamaan miten yleensä ajan Skodalla, niin ei se tuolla autolla toimi ollenkaan. Siltähän ne ajatkin näytti. Mutta kyllä se loppua kohti sitten alkoi menemään niin kuin pitääkin, sunnuntain ajoissa WRC2-luokan seitsemänneksi nopeinta vauhtia pitänyt Rovanperä sanoi.

Siinä missä ajat alkoivat mennä parempaan suuntaan loppua kohti, niin myös Rovanperä pääsi enemmän ja enemmän nauttimaan MM-debyytistään. Kisan alku ei nautintoa juurikaan nuorukaiselle tuonut.

– Eihän kilpakuski nauti jos ajelee siellä ynnämuut sijoilla. Parina ensimmäisenä päivänä ei ollut juurikaan aihetta nauttia, paitsi ne lauantain iltapätkät, siellä nautin. Ja nyt sunnuntaina aamun ekan lenkin ja viimeisen pätkän. Kyllä sen ajoista näkee milloin pystyy nauttimaan, Rovanperä korosti.

Odotettu ja runsaasti huomiot kerännyt Rovanperän MM-debyytti on nyt siis tehty ja seuraavan kerran puuppolalaisen jalka polkaisee Fordin oikeanpuolimmaisen polkimen lattiaan marraskuussa Australiassa, missä ajetaan kauden viimeinen MM-ralli. Rovanperä lähtee kotimatkalle Suomeen Walesista kaksijakoisin tunnelmin.

– Tyytyväisin mielin en täältä lähde, mutta lähden kokeneempana, Rovanperä päätti.

Lue myös! Walesin pettymyksestä huolimatta Latvala luottavainen Australian suhteen (29.10.2017)

 

Hyundai Wales 2017

 

 

Teksti: Jari Hotti, Chester – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit