Rovanperälle kauden kolmas voitto vakuuttavan esityksen jälkeen – “Ihan virheetön viikonloppu”

23.7.2017 / 20:23
Kalle Rovanperän vauhti Latvia Rallissa oli muille liikaa (Kuva: Raimonds Volonts / Autorally.lv).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperä ja kartanlukija Risto Pietiläinen voittivat sunnuntaina päättyneen Latvia Rallin, Latvian mestaruussarjan kauden neljännen osakilpailun, vakuuttavan esityksen jälkeen. 12 ajetusta erikoiskokeesta Rovanperä oli nopein yhtä vaille kaikilla ja tuloksena oli kauden kolmas voitto Latvian sarjassa, tällä kertaa yli puolentoista minuutin voittomarginaalilla.

Kalle Rovanperän kunnianhimosta ja palavasta voittamisen halusta kertoo paljon se, että vaikka 16-vuotias rallin huippulupaus itsekin sanoo, että ajoi virheettömän viikonlopun, niin tuo yhden erikoiskokeen tappio nousi silti tuoreeltaan esiin vielä rallin jälkeen.

– Ihan virheetön viikonloppu. Se yksi pätkä jäi kaivelemaan, kun ei tullut pohja-aikaa. Se oli ihan oma ajovirhe, siellä vähän luisteltiin ja oli jo selvillä ennen pätkän maalia, että ei tule hyvää aikaa. Mutta välillä niin, Rovanperä kommentoi tuoreeltaan rallin päättymisen jälkeen UrheiluUutiset.comille.

Rovanperä avasi lauantaina kahdella asfalttierikoiskokeella käynnistyneen rallin kahdella pohja-ajalla. Kun asfaltin jälkeen siirryttiin soralle ja metsään, niin Janis Vorobjovs tarjosi hetkittäin jopa vastusta Rovanperälle, mutta vain kahden erikoiskokeen ajan. Ensin Vorobjovs kellotti sen rallissa ainoan muille kuljettajille menneen pohja-ajan ja neljännellä erikoiskokeella latvialainen hävisi Rovanperälle vain reilut kuusi kymmenystä.

– Vorobjovs ajoi metsäpätkillä törkeän hyvin ja kyllä siinä joutui ihan kisaa ajamaan, Rovanperä muisteli lauantain tapahtumia.

Vorobjovsin “hyökkäys” siis jäi vain noiden kahden erikoiskokeen mittaiseksi, sillä lauantain loput erikoiskokeet Rovanperä vei nimiinsä ja yötauolla johtomarginaali oli jo lähes 45 sekuntia. Sunnuntain ensimmäisellä erikoiskokeella Rovanperä iski tulostaululle hurjan 15,4 sekunnin pohja-ajan ja seuraavalla erikoiskokeella voittomarginaali oli jo 19 sekuntia! Maalissa eroa toiseksi ajaneeseen Vorobjovsiin nähden oli lopulta reilut puolitoista minuuttia.

Latvia Ralli ajettiin edellisen kerran viime syksynä ja silloin Rovanperän voittomarginaali Vorobjovsiin oli minuutin ja 27,7 sekuntia. Nyt maalissa kaksikon välinen aikaero oli tarkalleen minuutin ja 34,2 sekuntia, joten aika lailla tarkkaa työtä Rovanperä teki tässäkin suhteessa ja voidaan jopa sanoa, että nyt nähtiinkin viime vuoden rallin uusinta kärkikaksikon osalta.

– En tuollaista tiennyt, että ajat on noin lähellä ollut, mutta onhan se sitten ollut aika lailla uusinta. Muutenkin aika samantapainen kisa kuin viime vuonna, vähän samoja pätkiäkin, mutta eri suuntaan. Mutta aika sama kisa, Rovanperä pohti.

Rovanperä ja Pietiläinen ovat nyt voittaneet Latvian sarjan kuluvan kauden neljästä osakilpailusta kolme. Ainoa tappio tuli toukokuussa Talsi Rallissa, kun nuori venäläinen Nikolay Gryazin löi Rovanperän 0,8 sekunnilla. Tällä kertaa Gryazinia ei Latvian osakilpailussa nähty, vaan hän ajoi samaan aikaan Itävallassa Weiz Rallissa ja tämä harmitti Rovanperää.

– Kyllähän se jäi harmittamaan, kun ei Gryazin ollut täällä ajamassa. Edellisessä kisassa oli tiukkaa vääntöä ja olisi varmasti ollut sitä täälläkin. Aina kun on tiukkaa kisaa, niin sitä itsekin oppii enemmän, kun joutuu vähän puristamaan. Eihän sitä noin opi, että jos ei ole mitään painetta, Rovanperä muistutti.

“Luulen, että Jari-Matti on aika vahva”

Kun kuljettaja ajaa rallin johdossa ja erot takana tuleviin ovat isot eikä uhkaajia ole, niin voisi kuvitella, että kuljettajan ajatus saattaisi herpaantua siitä olennaisesta kesken erikoiskokeen. Rovanperän mukaan tätä ongelmaa ei ainakaan hänellä itselleen ole, aikaeroja kokonaistilanteen osalta kun ei ajaessa mieti.

– Ei siinä tule sellaista fiilistä. Kyllä koko ajan ajattelen, oli sitten tiukkaa tai ei, että aina kun kypärä lyödään päähän, niin ajatellaan sitä, että kuinka paljon ne muut jää, Rovanperä korostaa.

Viikko ennen kovavauhtista Latvia Rallia Rovanperä ajoi Italian sarjaa ja tuolloin kyseessä oli hidasvauhtinen, vaikeissa olosuhteissa ajettu San Marino Ralli. Rovanperän mukaan hyppäys Italian kisoista ja Peugeotista Latviaan ja Skodaan on iso.

– On siinä aika iso ero ja varsinkin, kun tulee tänne Latviaan ajamaan, missä ajetaan koko ajan kaasu pohjassa. Italiassa taas sitten ei todellakaan voi mennä kaasu pohjassa koko aikaa. Kyllähän täällä tulee aina se fiilis, että pitää tosiaan muistaa pitää se kaasu pohjassa.

Latvian sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Virossa 25.-26. elokuuta ja Italian sarja puolestaan jatkuu Rooma Rallilla syyskuun puolivälissä. Rovanperällä Latvian ralleissa käytössä oleva Toni Gardemeisterin johtaman TGS Worldwide -tiimin Skoda Fabia R5 siirtyy nyt Juuso Nordgrenin käyttöön ensi viikonloppuna ajettavaan Suomen MM-ralliin. Nordgrenilta ei kuulemma ollut vielä ehtinyt tulla kiitosviestiä Rovanperälle siitä, että tämä piti auton ehjänä.

– Ei ole vielä tullut, pitää seurata tuleeko, Rovanperä naurahti ja jatkoi, että Nordgrenin suoritusta hänelle itselleen tutulla autolla ja muutenkin Suomen MM-rallin tapahtumia hän tulee seuraamaan paikan päälle.

– Kyllähän sitä (Nordgren) tulee seurattua ja niin myös muita suomalaisia. Täytyy lähteä katsomaan pätkille, miten pojat vetää, Rovanperä suunnitteli.

Ajamassa Rovanperää ei Jyväskylässä tulla siis näkemään, mutta muita tehtäviä kisan aikaan saattaa olla edessä.

– Mitään ajohommia ei ainakaan ole. Ihan varma en muusta ole vielä, vähän aikataulut vielä auki, mutta varmaan jotain Red Bull TV:n juttuja ja sellaisia on. Mutta mitään suurempaa ei ole, ainakaan vielä, toki ehtiihän niitä vielä tulla.

Entä kuka juhlii Suomen MM-rallin voittoa sunnuntaina Paviljongin komealla lavalla?

– Toivottavasti se on joku suomalainen. Luulen, että Jari-Matti on aika vahva. Ja toivottavasti nuoret jannut, Lappi ja Suninen, vetää kovaa. Niin ja Juho tietenkin. Täytyy toivoa heille parasta, Rovanperä lähetti terveisiä Sinivalkoiselle kvartetille tulevaan kotikisaan.

Latvia Rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Kalle Rovanperä (Skoda) 58.31,0
2) Janis Vorobjovs (Mitsubishi) + 1.34,2
3) Janis Berkis (Ford) + 2.16,4
4) Benediktas Vanagas (Skoda) + 2.57,1
5) Reinis Nitiss (Mitsubishi) + 3.55,3
6) Aleksejs Ostanins (Mitsubishi) + 4.02,1

Rovanperän ja Pietiläisen yleiskilpailun voitot Latvian sarjassa

Sarma Ralli 2016
Tallinna Ralli 2016
Latvia Ralli 2016
Aluksne Ralli 2017
Sarma Ralli 2017
Latvia Ralli 2017

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit