Rovanperältä komea avaus, Sunisen kirous sai jatkoa – “Hieman yllättynyt”

21.1.2021 / 21:27
Kalle Rovanperä avasi kautensa komeasti (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallin MM-sarjan kauden avausosakilpailu, legendaarinen Monte Carlon MM-ralli, käynnistyi torstaina kahdella erikoiskokeella.

Vain puolitoista kuukautta ehti kulua siitä hetkestä, kun rallin MM-sarjan kausi 2020 Italian Monzassa päätettiin ja uusi kausi 2021 pistettiin jo käyntiin legendaarisella Monte Carlon MM-rallilla. Kilpailu Ranskan Alpeilla käynnistyi torstaina, kun ohjelmassa oli kaksi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 41 kilometriä. Avauspäivän nopein kuljettaja oli Hyundai-tallin Ott Tänak, joka piti parasta vauhtia torstain molemmilla erikoiskokeella.

– Ennen kilpailua kaikki näytti varsin yksinkertaiselta Monte Carlon aloitukseksi, koska emme koskaan aiemmin olleet aloittaneet tätä kilpailua päivänvalossa ja näin yhdenmukaisissa olosuhteissa. Toisella erikoiskokeella, missä oli enemmän mutkien leikkauksia, oli kuitenkin enemmän myös mutaisia kohtia ja useiden yllätysten myötä ajo oli haastavaa, Tänak kommentoi Hyundai-tallin tiedotteessa torstain urakan jälkeen.

Vuosi sitten Monte Carlon MM-rallissa, Tänakin ensimmäisessä kilpailussa Hyundai-tallissa, virolainen ajoi rajusti ulos ja edessä oli pisteetön kauden avaus. Sen jälkeen ajetuista kauden kuudesta viimeisestä MM-rallissa Tänak keräsi kuitenkin eniten MM-pisteitä kaikista kuljettajista ja nousi lopulta kuljettajien MM-loppupisteissä ei-parhaana-Toyota-kuljettajana kolmanneksi. Vuoden 2019 maailmanmestari on ilman muuta tänä vuonna yksi suurimmista mestarisuosikeista.

– Auto tuntuu nyt paljon tasapainoisemmalta ajaa kuin vuosi sitten. Märällä ajettaessa Pirellin renkaissa on pitoa ja näyttäisi, että suorituskyky on hyvä, mutta niissä kohdissa tietä, kun osut mutaiselle tai muuten likaiselle osuudelle, eroa on vielä aika paljon. Se on jotain mistä meidän pitää vielä saada lisää oppia ja kerätä kokemusta, Tänak kommentoi tälle kaudelle rallin MM-sarjaan paluun tehneen Pirellin renkaita.

Hyundain muut autonvalmistajien MM-pisteistä ajavat kuljettajat, Thierry Neuville, sekä Dani Sordo, ovat torstain jälkeen sijoilla neljä ja kuusi. Neuvillen ero kärkeen kasvoi 16 sekuntiin, kun taas Sordo jäi Tänakista kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella jo 42,7 sekuntia.

 

Teemu Sunisen kausi käynnistyi rajulla ulosajolla Monte Carlon MM-rallin avauserikoiskokeella (Kuva: M-Sport Ford).

 

 

“Siitä auto pyöri ulos tieltä”

Kahdella edellisellä kaudella autonvalmistajien maailmanmestaruuden voittaneen Hyundain ykköshaastajalla Toyotalla “pullat” ovat sen sijaan paremmin uunissa torstain jälkeen, jos tilannetta katsotaan kokonaisuuden kannalta. Urallaan toista kertaa Monte Carlon MM-rallissa WRC-autolla kilpaileva Kalle Rovanperä oli valmistautunut kauteen hyvin ja se näkyi heti myös tuloksissa. Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa avasivat kilpailun komeasti kakkossijalla.

– Ensimmäisellä lenkillä fiilis oli varsin hyvä. Ensimmäinen erikoiskoe meni ihan hyvin, ajoin ensimmäistä kertaa uusilla Pirellin renkailla märällä asfaltilla, mutta fiilis oli hyvä. Toinen erikoiskoe oli huomattavasti vaikeampi, erityisesti jään takia, mutta vauhtimme oli myös siellä varsin hyvällä tasolla ja nautin siitä haasteesta, Rovanperä kommentoi Toyotan tiedotteessa.

Rovanperän tallikaverit, Elfyn Evans ja Sebastien Ogier, löytyvät sijoilta kolme ja viisi, joten Toyota-tallin kokonaispanos tässä vaiheessa kilpailua on ilman muuta Hyundaita parempi. Evans jäi kärjestä torstain aikana 8,5 sekuntia ja jarrumurheista kärsinyt Ogier 16,9 sekuntia, kun taas Rovanperällä eroa Tänakiin nähden on vain 3,3 sekuntia.

– Olin hieman yllättynyt vauhdistamme, koska meno ei tuntunut niin vauhdikkaalta ja emme mitenkään erityisesti hyökänneet, mutta auto tuntui hyvältä. Huomisesta päivästä tulee todella vaikea, koska aloitus tapahtuu pimeällä ja tiellä on mahdollisesti jäätä ja lunta, mutta yritämme jatkaa samalla tavalla, Rovanperä korosti.

Suomalaisittain Monte Carlon avauspäivä oli kaksijakoinen. Siinä missä Rovanperällä on erinomaiset lähtökohdat perjantain erikoiskokeille, päättyi M-Sport Ford -tallin Teemu Sunisen kilpailu jo avauserikoiskokeella sattuneen rajun ulosajon (katso video alapuolelta) seurauksena. Suninen hämmästytti rallimaailmaa kellottamalla ensimmäiselle erikoiskokeelle nopeimpia väliaikoja, kunnes rysähti.

– Kaikki meni hyvin ja fiilis autoon oli todella hyvä. Sitten mutkaan tullessa ajauduin ulos ajolinjalta, osuimme penkkaan ja siitä auto pyöri ulos tieltä. Todella harmillinen juttu, koska auto oli nopea ja kaikki ovat tehneet niin paljon töitä sen eteen, että olemme täällä. Nopeutemme oli hyvällä tasolla ja auto vaikutti todella vahvalta, joten missään nimessä tämä ei ole sellainen kauden avaus mitä halusimme, Suninen harmitteli tallinsa tiedotteessa.

Suninen ja kartanlukija Mikko Markkula eivät tule liittymään mukaan kilpailuun perjantaina Ralli 2 -säännöllä, sillä auton vauriot olivat sen verran pahat ja näin ollen M-Sport Ford -tallin suomalaiskaksikon “Monte-kirous” sai jatkoa. Vuonna 2019 Suninen ajoi Monte Carlon MM-rallissa ulos heti avauserikoiskokeella. Viime vuonna jokelalainen kärsi avauserikoiskokeella moottorin lämpöongelmista, joutuen lopulta keskeyttämään avauspäivän toisella erikoiskokeella.

Perjantain ohjelmassa on viisi erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 104 kilometriä. Toisen ajopäivän avauserikoiskoe käynnistyy Suomen aikaa varhain aamulla kello 7.10.

Yleiskilpailun tilanne 2/14 ek:n jälkeen

1) Ott Tänak EST (Hyundai) 24.17,5
2) Kalle Rovanperä (Toyota) + 3,3
3) Elfyn Evans GBR (Toyota) + 8,5
4) Thierry Neuville BEL (Hyundai) + 16,0
5) Sebastien Ogier FRA (Toyota) + 16,9
6) Dani Sordo ESP (Hyundai) + 42,7
7) Pierre-Louis Loubet FRA (Hyundai) + 1.07,8
8) Andreas Mikkelsen NOR (Skoda) + 1.18,3
9) Adrien Fourmaux FRA (Ford) + 1.27,2
10) Gus Greensmith GBR (Ford) + 1.30,0

Tänakin keskinopeus: 102,2 km/h
Pohja-ajat: Tänak 2

 

 

 

Aikataulu

Perjantai 22.1.

07.10 – EK3 Aspremont – La Batie-des-Fonts 1 (19,61 km)
08.28 – EK4 Chalancon – Gumiane 1 (21,62 km)
10.01 – EK5 Montauban-sur-l’Ouveze – Villebois-les-Pins (22,24 km)
13.17 – EK6 Aspremont – La Batie-des-Fonts 2 (19,61 km)
14.38 – EK7 Chalancon – Gumiane 2 (21,62 km)

Lauantai 23.1.

07.30 – EK8 La Breole – Selonnet 1 (18,31 km)
09.18 – EK9 Saint-Clement – Freissinieres (20,48 km)
13.08 – EK10 La Breole – Selonnet 2 (18,31 km)

Sunnuntai 24.1.

09.30 – EK11 Puget-Theniers – La Penne 1 (12,93 km)
11.08 – EK12 Brianconnet – Entrevaux 1 (14,31 km)
11.45 – EK13 Puget-Theniers – La Penne 2 (12,93 km)
13.18 – EK14 Brianconnet – Entrevaux 2 (14,31 km) Power Stage

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-videot: Rallin MM-sarja


Facebook kommentit