MOTORSPORT

Rovanperältä onnistunut hyökkäys lauantain päätteeksi – “Tämä on vastaukseni”

Rallin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan tänä viikonloppuna Kroatiassa. Kalle Rovanperä onnistui säilyttämään perjantaisen johtoasemansa myös lauantaina, vaikka puuppolalaisen menoa rasitti yksi rengasrikko.

Reilun minuutin johtoasemassa lauantain erikoiskokeille startannut Toyotan Kalle Rovanperä, MM-sarjan pistejohtaja kahden ajetun osakilpailun jälkeen, kärsi rengasrikon toisen ajopäivän kolmannella erikoiskokeella. Ennen kilpailun 11. erikoiskoetta Rovanperän johto oli kasvanut jo minuuttiin ja 12,7 sekuntiin, mutta rengasrikon myötä se kutistui 18,2 sekuntiin, toisena olleeseen Hyundain Ott Tänakiin nähden.

– En tiedä mikä sen rikkoi. Heti erikoiskokeen alussa pienellä tiellä se hajosi, Rovanperä kommentoi erikoiskokeen maalissa.

Aamupäivän urakka kärkikuljettajien osalta kutistui kolmeen erikoiskokeeseen, kun lauantain avauspätkällä Oliver Solbergin auto syttyi ulosajon jälkeen palamaan ja erikoiskokeen keskeytyksen myötä maaliin siihen mennessä ajaneita Elfyn Evansia ja Esapekka Lappia lukuunottamatta muille kuljettajille merkittiin laskennallinen aika. Huoltotauolle saavuttaessa Rovanperän ja Tänakin välinen aikaero oli 16,8 sekuntia.

Vielä huoltotauon jälkeisellä iltapäivän lenkin ensimmäisellä erikoiskokeella Tänak oli Rovanperää nopeampi ja kokonaistilanteessa ero oli enää vain 13 sekuntia, kunnes Rovanperä löysi otteisiinsa samanlaista timanttista menoa kuin mitä oltiin nähty perjantaina. Lauantain toiseksi viimeisellä erikoiskokeella Rovanperä kukisti Tänakin 1,8 sekunnilla ja viimeisellä erikoiskokeella, jonne puuppolalainen latasi pohja-ajan, peräti 5,1 sekunnilla.

– Tämä on vastaukseni, Rovanperä hymyili lauantain viimeisen erikoiskokeen maalissa näyttäen samalla kypärässään olevaa tekstiä, mottoaan, “full send”.

 

Ott Tänak starttaa sunnuntain erikoiskokeille kilpailun kakkospaikalta (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

 

 

 

“Olen todella tyytyväinen”

Kun Kroatian MM-rallista on ajamatta vielä neljä erikoiskoetta, on Rovanperän ja Tänakin välinen aikaero 19,9 sekuntia. Mikäli ihmeitä ei sunnuntaina tapahdu, tullaan voitto ratkaisemaan tämän kaksikon kesken, sillä kolmantena oleva M-Sport Ford -tallin Craig Breen on jäänyt kärjestä jo minuutin ja 13,4 sekuntia. Perjantain tapahtumista lopulta yhteensä minuutin ja 50 sekuntia aikasakkoja saanut Thierry Neuville on neljäntenä, 4,9 sekunnin päässä Breenistä.

– Iltapäivällä minulla ei ollut hyvä fiilis hyökätä aivan äärirajoilla. Yritin, mutta fiilis auton suhteen ei ollut paras mahdollinen. Toivottavasti pystymme parantamaan huomenna, Tänak toivoi.

Perjantaina heti kilpailun ensimmäisellä erikoiskokeella kiveen osunut ja autonsa jousituksen rikkonut Esapekka Lappi teki vahvan paluun erikoiskokeille lauantaina, ollen toisen ajopäivän toiseksi nopein kuljettaja. Lappi oli iltapäivän lenkillä nopein kuljettaja kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella ja viimeisellä erikoiskokeella Rovanperän jälkeen toiseksi nopein.

– Sanoisin, että varsin hyvin on mennyt. Muutama pyörähdys aamulla, mutta mielestäni vauhti oli silti ihan hyvää. Okei, meillä oli etua tänään lähtöpaikasta, mutta huomioiden se, että emme ajaneet eilen oikeastaan yhtään, niin olen todella tyytyväinen, Lappi paketoi uransa ensimmäisen täyden ajopäivän Kroatian MM-rallissa.

WRC2-luokassa Emil Lindholm on neljäntenä, puolisentoista minuuttia luokkaa johtavaa Yohan Rosselia perässä. Mikko Heikkilä löytyy sijalta yhdeksän ja perjantaina ulos ajanut Jari Huttunen sijalta 20. Lindholm oli lauantaina WRC2-luokan toiseksi ja Huttunen neljänneksi nopein kuljettaja. Junioreissa johtopaikkaa pitää hallussaan Sami Pajari, 49,1 sekunnin erolla Robert Virvesiin nähden. Lauri Joona on kolmantena, minuutin ja 12,4 sekunnin päässä maanmiehestään.

Kilpailun viimeinen ajopäivä käynnistyy sunnuntai-aamuna kello 8.08 Suomen aikaa. Ohjelmassa on neljä erikoiskoetta yhteispituudeltaan 54,48 kilometriä.

Yleiskilpailun tilanne 16/20 ek:n jälkeen

1) Kalle RovanperäJonne Halttunen (Toyota) 2.14.54,5
2) Ott Tänak-Martin Järveoja EST/EST (Hyundai) + 19,9
3) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Ford) + 1.13,4
4) Thierry Neuville-Martin Wydaeghe BEL/BEL (Hyundai) + 1.18,3
5) Elfyn Evans-Scott Martin GBR/GBR (Toyota) + 2.08,2
6) Takamoto Katsuta-Aaron Johnston JPN/IRL (Toyota) + 5.47,7
7) Yohan Rossel-Valentin Sarreaud FRA/FRA (Citroen) + 8.24,6 WRC2
8) Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Skoda) + 8.59,7 WRC2
9) Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepaniak POL/POL (Skoda) + 9.15,5 WRC2
10) Emil Lindholm-Reeta Hämäläinen (Skoda) + 9.43,3 WRC2

———-

14) Sami PajariEnni Mälkönen (Ford) + 12.58,3 JWRC
18) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 14.10,7 JWRC
19) Mikko HeikkiläSamu Vaaleri (Skoda) + 15.45,0 WRC2
32) Jari HuttunenMikko Lukka (Ford) + 29.39,2 WRC2
53) Esapekka LappiJanne Ferm (Toyota) + 1.19.07,0

Rovanperän keskinopeus: 98,5 km/h
Pohja-ajat: Rovanperä 7, Lappi 3, Neuville 2, Evans 1, Tänak 1

 

 

Aikataulu

Sunnuntai 24.4.

08.08 – EK17 Trakoscan – Vrbno 1 (13,15 km)
09.38 – EK18 Zagorska Sela – Kumrovec 1 (14,09 km)

11.26 – EK19 Trakoscan – Vrbno 2 (13,15 km)
14.18 – EK20 Zagorska Sela – Kumrovec 2 (14,09 km)

Kaikki ajat Suomen aikoja!

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Erikoiskokeiden maalihaastattelut (WRC+)

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com