Rovanperän ajo-opinnot edistyneet hyvin, ajokoe lähestyy – “Synttäripäivä on sunnuntai, se menee maanantaille”

1.9.2017 / 14:41
Kalle Rovanperällä on edessään kiireinen ja jännittävä syksy (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Suomen tämän hetken kuuluisin ajo-oppilas on 16-vuotias rallin huippulupaus Kalle Rovanperä, jonka ajokortti-ikä lähestyy kovaa vauhtia, myönnettiinhän hänelle mahdollisuus ajaa ajokortti poikkeusluvalla jo 17-vuotiaana. Rovanperän kiireisen syksyn yksi isoista haasteista on Hyundain kuljettajien kehitysohjelman toinen valintavaihe.

Kalle Rovanperä on yksi niistä kahdeksasta finalistista, joista valitaan tänä syksynä Hyundai Motorsportin kuljettajien kehitysohjelmaan ensimmäinen kuljettaja. Valittu kuljettaja saa kaudelle 2018 täyden ohjelman rallin MM-sarjaan WRC2-luokkaan, joten mistään pikkujutusta ei ole todellakaan kyse.

– Kyllä se on yksi parhaista vaihtoehdoista ensi kaudelle. Seuraava ohjelmanumero sen suhteen on se, että lähdetään ajamaan Hyundailla seitsemän muun kuljettajan kanssa. Muuta en tiedä, enkä vielä tiedä miten siellä tullaan ajamaan, mutta varmaan aika nopea rykäisyhän se on, Rovanperä kommentoi UrheiluUutiset.comille tulevaa toista valintavaihetta, jossa kahdeksan kuljettajaa antavat näytteet ajo-osaamisestaan niin asfaltilla, kuin sorallakin.

Rovanperä kertoo, että ensimmäisessä vaiheessa elokuussa mm. jokainen kuljettaja haastateltiin henkilökohtaisesti. Päivä päättyi yhteiseen lounaaseen, jonka jälkeen kuljettajille kerrottiin se, ketkä jatkavat toiseen vaiheeseen. Rovanperä sanoo, että edessä olevan toisen valintavaiheen osalta hän ei aio juurikaan paineita ottaa.

– En ota mitään paineita. Toivottavasti se menee hyvin ja pystyy tekemään parhaansa. Hieno juttuhan se on.

Rovanperän kiireisen syksyn kohokohta on ehdottomasti lokakuun lopulla ajettava Walesin MM-ralli. Debyytti MM-tasolla tapahtunee M-Sportin Ford Fiesta R5:llä WRC2-luokassa. Tämä tosin vaatii vielä sen, että 1. lokakuuta 17 vuotta täyttävän Rovanperän pitää läpäistä ajokoe ja saada ajokortti ennen kuin ilmoittautuminen Walesin MM-ralliin voidaan suorittaa.

Rovanperälle myönnettiin aiemmin tänä vuonna poikkeusluvalla mahdollisuus ajaa ajokortti vuoden etuajassa. Ajo-opinnot Rovanperän mukaan kesällä ovat sujuneet hyvin.

– Hyvin on mennyt. Kaikki teoriat on käyty ja ei ole enää kuin kaksi tuntia simulaattoriajoa. Sitten voi lähteä suorittamaan korttia, kun tulee ikää mittariin, Rovanperä kertoo.

Kun toimittaja yrittää tarjota “inssiajon” suorittamiseksi jo heti sitä synttäripäivää eli lokakuun ensimmäistä, niin Rovanperän nopea vastaus kertoo aika lailla sen, että tämäkin asia on jo katsottu valmiiksi hyvissä ajoin.

– Synttäripäivä on sunnuntai, eli se menee maanantaille, Rovanperä korjaa.

Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan ja Rovanperä torstaina 26. lokakuuta Walesin MM-ralliin starttaa, niin starttihetkellä hänellä on ikää 17 vuotta ja 26 päivää. Jos vertailua käydään MM-sarjan nykyisiin kuljettajiin, niin esimerkiksi Jari-Matti Latvalan debyytti MM-tasolla tapahtui 17 vuoden, seitsemän kuukauden ja 11 päivän ikäisenä. Nelinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier puolestaan oli debytoidessaan MM-tasolla 24 vuoden, kahden kuukauden ja 11 päivän ikäinen.

Kun Walesin MM-ralliin on aikaa vielä parisen kuukautta, niin Rovanperän mukaan MM-debyytti ei vielä ole juurikaan ajatuksissa pyörinyt.

– Ei se vielä tässä vaiheessa pyöri ja ei ole kerennyt edes ajattelemaankaan sitä vielä. Tässä on vielä niin paljon kaikkea muuta ennen sitä, Rovanperä naurahtaa.

Lue myös! Rovanperä myöntää, että kartanlukija on vaihtumassa – ”Sellainen kuvio on tällä hetkellä” (30.8.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit