MOTORSPORT

Rovanperän ja Halttusen taistelu tuotti tulosta – “Tehtiin tollainen MacGyver siihen”

Kalle Rovanperän kilpailu Suomen MM-rallissa ei päättynytkään lauantain toiseksi viimeiselle erikoiskokeelle Päijälään, vaan korjaustoimenpiteiden avulla auto saatiin ajettua läpi viimeisen erikoiskokeen ja siirtymäosuuden kautta Jyväskylään ja Skodan huoltoon.

Kalle Rovanperän kartanlukija Jonne Halttunen taustoitti tapahtumasarjaa UrheiluUutiset.comille. Kaksikon johtomarginaali WRC2-luokassa 17 erikoiskokeen jälkeen oli 54 sekuntia, mutta ongelmat auton etupään jousituksen kanssa 18. erikoiskokeella Päijälässä veivät mahdollisuuden voittoon, Rovanperän uran ensimmäisessä Suomen MM-rallissa.

– Jossain siinä pätkän alkuvaiheessa osuttiin vähän kiveen. Ei kylläkään nähty sitä kiveä, se oli joko jarrutuksessa tai kurviin sisääntulossa. Siinä ei ollut vielä mitään, mutta sitten mentiin seitsemän, kahdeksan kilometriä eteenpäin, niin Kalle sanoi, että jotain on vialla. Iskarista tuli nesteet pihalle. Sitten kun ei ollut enää iskaria, niin se hakkasi sen yläpään hajalle ja sitten tuli koko iskari läpi, Halttunen kuvaili tapahtunutta.

Rovanperä hävisi kyseisellä erikoiskokeella pohja-ajan tehneelle Eerik Pietariselle 52 sekuntia ja kokonaistilanteessa johtomarginaali oli vielä kaksi sekuntia, mutta kilpailun jatkaminen oli kaikkea muuta kuin varmaa, yksi erikoiskoe ennen lauantain ja sunnuntain välistä yötaukoa.

– Ajettiin se pätkä maaliin ja tottakai pettymys oli suuri. Ajateltiin, että kilpailu oli siinä, mutta sitten jostain keksittiin miten saataisiin se korjattua jotenkin ja tehtiin tollainen MacGyver siihen, Halttunen viittasi legendaariseen Ihmemies tv-sarjaan, MacGyveriin, joka tarvittaessa teki tulitikusta vaikka lentokoneen.

Ennen käyttöön otettua ratkaisua puhelinkin ehti helteisessä lauantai-säässä kuumentua, yritys kun oli todella kova sen eteen, että taival pääsisi vielä jatkumaan.

– Tottakai talli sanoi puhelimessa, että koittakaa jotain keksiä. Soitin siinä sitten Asunmaan Teemullekin (Halttunen kartturoi Asunmaata kolmen kauden ajan). Kenelläkään tosin ei ollut selvää ratkaisua, mutta sitten saatiin se jotenkin korjattua, Halttunen kertoi.

 

Kuva: Jari Hotti
Suomen kuvatuin auton keula näytti lauantai-iltana tältä (Kuva: Jari Hotti).

 

“Pätkällä se oli ihan karmeeta”

Ja se MacGyver-ratkaisu oli?

– Iskari kun oli poikki, eli siellä ei ole mitään sisällä. Siellä ei ole jousia, eikä mitään. Iskarin tolpan sisälle on laitettu raidetanko ja se raidetanko tulee iskarin yläpäästä läpi. Sitten ne on yhdistetty kuormausliinoilla. Sillä saadaan aikaan se, ettei pyörä lähde karkuun. Mutta hakkaahan se hulluna koko ajan, Halttunen taustoitti.

Lauantain viimeinen erikoiskoe, Pihlajakoski toiseen kertaan, oli pituudeltaan vajaat 15 kilometriä. WRC2-luokan pohja-ajan ajanut Jari Huttunen oli reilut kolme minuuttia Rovanperää ja Halttusta nopeampi. Eikä ongelmat viimeisellä erikoiskokeella rajoittuneet pelkästään siihen hajonneeseen iskariin ja McGyver-virityksen toimivuuteen, vaan vielä “timomäkismäisesti” Skodan konepelti päätti hypätä kesken matkan ylös ja kuljettajan näköesteeksi.

– (Konepellin) Sokat oli hajalla, niin se sitten aukesi. Mutta ei se vauhtiin vaikuttanut, piti ajaa niin hiljaa, että se auto kestäisi vain maaliin. Kalle katsoi pienestä välistä konepellin alta. Varottiin tottakai kiviä, että ei rikota toista puolta kiveen.

Kokonaistilanteessa kahden viimeisen erikoiskokeen ongelmat pudottivat kaksikon neljänneksi, vajaan kolmen minuutin päähän kärjestä ja 46 sekunnin päähän kolmantena olevasta Gus Greensmithistä. Moni pelkäsi, että Rovanperän ja Halttusen taistelu päättyisi kilpailun pisimmälle siirtymäosuudelle, päivän viimeisen erikoiskokeen maalista huoltoparkkiin Jyväskylään, mutta toisin kuitenkin kävi. Halttusen mukaan autolla oli asfaltilla helpompi ajaa kuin soratiellä.

– Yllättävän hyvä sillä oli tulla, se oli ihan ok. Sitten kun tuli rytkyjä, niin sitten se paukutti ja pätkällä se oli ihan karmeeta.

Selvää on, että taistelutoverit Rovanperä ja Halttunen yhdessä sotaratsunsa kanssa huomattiin siirtymäosuudella, torvet soi ja ihmiset hurrasi tsempin merkiksi.

– Kyllä se varmaan jonkun kansansankarin roolin nyt sai, Halttunen hieman hymyili suuren pettymyksen läpi.

Greensmithin hallussa oleva kolmas sija on siis 46 sekunnin päässä ja sunnuntaina erikoiskokeita on vielä jäljellä neljä, yhteispituudeltaan vajaat 46 kilometriä. Ennen ongelmia Rovanperä nakutti 17 erikoiskokeen aikana eroa Greensmithiin yli kolme minuuttia, mutta Halttusen mukaan sunnuntain erikoiskokeet ovat luonteeltaan sellaisia, että nousu ohi britin on vaikea tehtävä.

– Pätkät ovat sellaisia huomenna, että niillä on vaikeaa tehdä eroa. Voi olla tekemätön paikka, Halttunen pohti.

Teksti: Jari Hotti, Jyväskylä – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com