Rovanperän näkeminen sai Latvalan muistelemaan omaa MM-debyyttiään – “Kuin pikkupoika karkkimaassa”

2.11.2017 / 17:44
Jari-Matti Latvala on osallistunut Iso-Britannian MM-ralliin jo 16 kertaa (Kuva: Jari Hotti).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperä teki viime viikonloppuna ajetussa Walesin MM-rallissa historiaa, kun hänestä tuli kaikkien aikojen nuorimpana suomalaisena MM-ralliin osallistunut kuljettaja kautta aikojen. Kyseistä ennätystä hallussaan peräti 15 vuoden ajan pitänyt Jari-Matti Latvala muisteli Walesin MM-rallin aattona omaa MM-debyyttiään.

Jari-Matti Latvala teki marraskuussa 2002 saman minkä Kalle Rovanperä teki nyt lokakuussa 2017: osallistui ensimmäistä kertaa urallaan MM-ralliin ollessaan 17-vuotias. Siinä missä Latvalalla oli kuukausia ehtinyt kertymään 17 ikävuoden päälle jo seitsemän, niin Rovanperällä puhuttiin vasta päivistä, olihan puuppolalainen täyttänyt 17 vuotta lokakuun ensimmäisenä päivänä ja Walesin MM-ralli starttasi 26. lokakuuta.

Rovanperän näkeminen Walesin MM-rallin varikolla Deesidessa ralliviikon alkupuolella sai Latvalan muistelemaan omaa MM-debyyttiään 15 vuotta sitten.

– Kyllä! Kun näin Kallea ja hän on 17-vuotias, niin kävihän siinä mielessä samalla, että itsekin olin silloin saman ikäinen, kun aloitin MM-sarjassa. Tilanne oli silloin minulla sama, Latvala muisteli UrheiluUutiset.comin haastattelussa.

Latvala oli alkuvuodesta 2002 ajanut ison määrän kotimaisia sprinttikisoja ja ensimmäinen Briteissä ajettu kilpailu oli kesäkuussa järjestetty Autospares Sutton Auto Factors Dukeries Ralli, kun sitä ennen Latvala oli ajanut ajokortin juuri Englannissa. Avauskilpailun jälkeen Latvala ajoi “sumuisella saarella” vielä toistakymmentä kilpailua ennen marraskuussa edessä ollutta MM-debyyttiä. Rallin keskuspaikkana toimi Walesin pääkaupunki Cardiff.

– Olin niin innoissani, kun menimme lähtöön ja näin siellä Carlos Sainzin, Juha Kankkusen, Tommi Mäkisen, Colin McRaen… kaikki tähdet olivat siellä ja minä mukana. Se tilanne oli vähän sama kuin pikkupoika olisi päässyt karkkimaahan, Latvala naurahtaa.

 

Selivaara logo 2017

 

“Samalla tajusin, että minulla on vielä paljon työtä edessä”

Eikä reaktio tuolloin ollut mikään ihme, onhan Latvala aina korostanut olleensa todellinen rallifani pikkupojasta asti, eikä vähiten varmastikaan isänsä Jarin aktiivisen rallitoiminnan ansiosta. Kun Latvala muistelee ensimmäisiä ek-kilometrejään Walesin MM-rallissa 15 vuotta sitten, niin näihin kokemuksiin Rovanperä ja moni muukin näissä olosuhteissa MM-tasolla debytoinut rallikuljettaja pystyy varmasti samaistumaan.

– Muistan, kun aloitimme rallin, niin minulle suurin yllätys oli se miten liukkaat tiet olivat. Olin sitä ennen ajanut kuivissa olosuhteissa ja märissä olosuhteissa, mutta en koskaan mutaisissa olosuhteissa ja se todella yllätti ensimmäisillä erikoiskokeilla. Se oli paljon haastavampaa kuin mitä olin osannut edes odottaa, Latvala myöntää.

– Päivät olivat pitkiä ja öisin ehti nukkua vain vähän. Siihen totuttautuminen vei aikaa, Latvala lisää.

Latvala kilpaili vuoden 2002 Walesin MM-rallissa Mitsubishi Lancer Evo VI -autolla.

– Se oli A-ryhmän auto, eikä niinkään varsinainen WRC-auto. Luulen, että meidän autossa oli enemmän tehoa, mutta nykyinen R5-luokan on varmasti helpompi ajaa. Mitsubishi oli painava ja se teki siitä varsin vaikean ajaa. Yleensäkin nykypäivän autot ovat helpompia ajaa, kuin vuosituhannen alussa, Latvala vertaa.

Latvala yhdessä brittikartanlukijansa Carl Williamsonin kanssa sijoittui neljäpäiväisessä kilpailussa lopulta sijalle 17. Aikaeroa yleiskilpailun voittoon ajaneeseen Petter Solbergiin kertyi reilut 28 minuuttia.

– Olin kaiken kaikkiaan ihan tyytyväinen suoritukseeni. Mutta samalla tajusin, että minulla on vielä paljon työtä edessä, mikäli haluan jonain päivänä taistella voitoista rallin MM-sarjassa, Latvala korostaa.

Briteillä on tunnetusti ollut aina omassa MM-rallissaan jaossa erilaisia erikoispalkintoja ja yhdestä sellaisesta pääsi myös Latvala osalliseksi uransa ensimmäisessä MM-rallissa.

– Koska sijoituimme sijalle 17, niin en odottanut maalijuhlissa mitään sen suurempaa, lähinnä vain että ajetaan lavan läpi. Mutta meidät palkittiinkin parhaina tulokkaina, saatiin suihkuttaa samppanjaa ja saatiin pokaalitkin. Se oli mukava yllätys, Latvala muisteli 15 vuoden takaisia tapahtumia hymyillen.

Latvala on osallistunut urallaan yhteensä 181 MM-ralliin ja tuo lukema on suomalaiskuljettajien kaikkien aikojen tilastossa selkeästi kovin. Osakilpailuvoittoja Latvala on ajanut 17 ja palkintosijoituksia 60. 1446 MM-pisteen lisäksi tilastoista löytyy myös 491 ek-pohja-aikaa. Latvala on MM-sarjan kaikkien aikojen nuorin osakilpailuvoittaja. Töysäläinen oli 22 vuoden ja 313 päivän ikäinen juhliessaan Ruotsin MM-rallin voittoa vuonna 2008.

 

Hyundai Wales 2017

 

 

Lue myös! 11 vuotta sitten Wales tarjosi Latvalalle uuden alun – ”Olin aika jännittynyt ennen kisaa” (25.10.2017)

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit