Ruotsin MM-rallin WRC 2-ennakko: Evans, Lappi vai Tidemand?

12.2.2016 / 01:59
Viime vuonna Jyväskylässä Jari-Matti Latvala juhli yleiskilpailun ja Esapekka Lappi WRC 2-luokan voittoa. Toistuuko sama temppu tänä vuonna Ruotsissa? (Kuva: Jari Hotti)

[ A- ] / [ A+ ]

Perjantaina käynnistyvässä Ruotsin MM-rallissa tullaan yleiskilpailun takana käymään jännittävä ja varmasti värikäs taistelu WRC 2-luokan voitosta ja MM-pisteistä. Ennakkosuosikkina matkaan lähtee Monte Carlossa luokkavoittoa juhlinut Elfyn Evans ja kovimman haasteen M-Sportin Ford-kuljettajalle heittänee Skoda-kaksikko, kotiralliaan ajava Pontus Tidemand, sekä oman MM-sarjansa tämän vuoden osalta nyt käynnistävä Esapekka Lappi, joka Monte Carlossa sijoittui MM-pistetaistelun ulkopuolella hienosti toiseksi.

Vielä viime kaudella M-Sportin Fordilla rallin MM-sarjan “kuninkuusluokassa” ajanut 27-vuotias Elfyn Evans oli kauden avausosakilpailussa Ranskan Alpeilla täysin omaa luokkaansa jyräten WRC 2-luokan ykköseksi kahdesta rengasrikosta huolimatta. Varsin selvää on, että myös tulevana viikonloppuna Evans tulee menemään lujaa, siitä erinomaisena osoituksena viime vuonna Ruotsissa ajetut viisi ek-sijoitusta yleiskilpailussa viiden parhaan joukkoon. Evansin viime kauden parhaat tulokset tulivat Korsikalta (toinen) ja Argentiinasta (kolmas) ja 89 MM-pisteellään hän oli rallin MM-sarjassa loppupisteissä seitsemäs. Edellisen kerran Evans ajoi täyden MM-kauden WRC 2-luokassa vuonna 2013 ja sijoitus loppupisteissä silloin oli seitsemäs.

“Kisatuntuma on nyt ainakin hyvä”

Kovimman haasteen Evansille mitä todennäköisemmin tulee tarjoamaan Skoda Motorsportin kaksikko Esapekka Lappi ja Pontus Tidemand, jotka jo viime kesänä Jyväskylässä kävivät kovan kaksintaistelun WRC 2-luokan voitosta. Silloin Lappi jyräsi voittoon tallikaveristaan kotirallissa ja varmaa on, että nyt kotiralliaan ajava Tidemand janoaa revanssia suomalaisesta. Lappi ajaa Ruotsissa ensimmäistä kertaa urallaan, mutta aivan kuten tammikuussa Monte Carlon rallissa nähtiin, tämä nuorukainen pystyy koviin suorituksiin haastavissa olosuhteissa vähäisestä kokemuksestaan huolimatta.

Lappi toki debytoi Monte Carlossa jo vuonna 2013, mutta silloin taival päättyi jo toisella erikoiskokeella tulleeseen keskeytykseen, joten vasta tämän vuotisessa rallissa hän pääsi toden teolla tutustumaan tarkemmin rallimaailman todellisen legendan saloihin. Ja millaiseen suorituksen Lappi ylsikään: yleiskilpailussa yhdeksäs sija, WRC 2-luokassa komeasti toinen ja luokkansa nopein kuljettaja niin lauantaina, kuin myös sunnuntainakin. 25-vuotias Lappi itse lähtee tulevaan Ruotsin MM-ralliin varsin maltillisin tavoittein.

– Päätavoite on ajaa kilpailu maaliin ja saavuttaa niin paljon MM-pisteitä, kuin mahdollista. Mutta eihän tässä nyt yhtään tiedä mitä odottaa, vaikka hyvät ennakkotestit ajettiinkin, Lappi pohti pari päivää ennen starttia.

Lapilla ja Evansilla on tuoretta ajotuntumaa Montesta, mutta kolmas voittajasuosikki Tidemand ajoi edellisen rallinsa viime vuoden puolella. Lappi myöntää, että tästä saattaa olla etua.

– Toivon, että Monte Carlon kokemuksesta on meille apua nyt täällä. Jos ei muuten, niin kisatuntuma on nyt ainakin hyvä, Lappi uskoo.

Lappi yhdessä kartturinsa Janne Fermin kanssa nuotittivat erikoiskokeet keskiviikkona ja torstaina ja kaikki on valmista perjantaina käynnistyvään ralliin.

– Olosuhteet ovat mitä ovat, eivätkä ne todellakaan ole ihanteelliset talvirallille. Norjan puolella ajettavat pätkät olivat hyvässä kunnossa, Lappi kuvaili.

Suosikkitriolle neljä kovaa haastajaa

WRC 2-luokan MM-sarjassa kuljettajat saavat kerätä pisteitä seitsemästä osakilpailusta kauden aikana ja lopullisiin pisteisiin lasketaan mukaan kuusi parasta tulosta. Monte Carlossa MM-pisteistä ajaneista ja luokan kärkikymmenikköön sijoittuneista kuljettajista Ruotsissa nähdään Evansin lisäksi ainoastaan yhdeksänneksi ajanut Simone Tempestini. Ennakkosuosikkien Evans, Lappi ja Tidemand rinnalle varteenotettaviksi haastajiksi ja todellisiksi mustiksi hevosiksi voidaan nimetä ainakin neljä kuljettajaa: Eyvind Brynildsen, Fredrik Åhlin, Ole Christian Veiby, sekä Teemu Suninen.

M-Sportin Fordilla ajava norjalainen Brynildsen sijoittui vuosi sitten Ruotsissa WRC 2-luokassa Jari Ketomaan jälkeen toiseksi. Brynildsen haki ajotuntumaa tulevaan ralliin ajamalla viime viikonloppuna Norjan puolella Finnskog-rallin. Ruotsalainen Åhlin sijoittui kaksi vuotta sitten Ruotsissa luokassa kolmanneksi. Suomalaisen Printsport Racingin norjalainen, vasta 19-vuotias Veiby, voitti tammikuussa Monte Carlossa WRC 3-luokan ja kilpailee nyt ensimmäistä kertaa WRC 2-luokassa. Viime vuonna Veiby sijoittui WRC 3-luokan MM-sarjassa hopealle ajaen voitot Ruotsissa ja Walesissa. Veiby kilpailee nyt siis ensimmäistä kertaa urallaan WRC 2-luokassa MM-tasolla ja myös Veiby haki ajotuntumaa viime viikonloppuna Finnskog-rallista. Taival Skoda Fabia R5-autolla päättyi kuitenkin keskeytykseen teknisten ongelmien takia.

“Alkuun en yritä pysyä riskillä heidän kyydissään”

Teemu Suninen ajoi Monte Carlon MM-rallissa Lapin tavoin nousujohteisen kilpailun sijoittuen lopulta WRC 2-luokassa viidenneksi. Aivan kuten Monte Carlossa, myös Ruotsissa Suninen ajaa ensimmäistä kertaa urallaan ja tavoitteet ovat sen mukaiset. Tärkeintä on kerätä kokemusta ja aivan kuten Monte Carlossa, myöskään tästä rallista Team Orecan Skodalla ajava Suninen ei kerää MM-pisteitä. Niiden aika on vasta tulevissa osakilpailuissa.

– Tämä on ensimmäinen Ruotsin MM-ralli minulle, joten tarkoituksena on hakea kisasta kilometrejä ja kokemusta. Tietenkin täällä on hieman tutummat olosuhteet minulle kuin Montessa, eli siinä mielessä ei ihan nollatasolta tarvitse lähteä liikkeelle. Ruotsissa en aja pisteistä, mutta tarkoituksena on ajaa pisteistä myöhemmin tänä vuonna, kunhan ensin on ajettu muutama kisa harjoitusta ja kokemusta alle, Suninen muistuttaa.

Sunisen valmistautuminen kauden toiseen MM-ralliin sujui Suomessa ajettuen testien merkeissä.

– Valmistautuminen on sujunut kohtuullisesti. Ajoimme Keuruulla testiä ja auto saatiin siellä säädettyä hyväksi. Pikku murheitakin meinasi olla, kun auto syttyi tuleen, mutta palo saatiin sammutettua ja auto kuntoon. Nyt on kuitenkin hyvä fiilis lähteä kisaan.

Rallin voittajasuosikkeja pohdittaessa Sunisen ajatukset liikkuvat samoilla aaltopituuksilla toimittajan näkemyksen kanssa.

– Uskoisin, että kovaa kisassa menevät Tidemand ja Lappi. Lisäksi Evans on ajanut kilpailun useasti WRC-autolla, joten hänkin menee varmasti kovaa. He ovat hyviä vauhtimittareita minulle, mutta alkuun en yritä pysyä riskillä, hampaat irvessä heidän kyydissään. Heillä on kuitenkin etulyöntiasema, kun ovat ajaneet näitä pätkiä aiemminkin.

“Auto on jälleen iskussa”

Ruotsin MM-rallissa nähdään tänä vuonna yhteensä viisi suomalaista kilpailijaparia, kun Jari-Matti Latvalan, Lapin, sekä Sunisen lisäksi lähtöviivalle asettuvat WRC 2-luokassa Peugeotilla ajava Ari Laivola, sekä RC5-luokan ainoana osallistujana ralliin osallistuva ja Citroenilla ajava Erik Vilenius. Laivolalle nuotteja lukee Kari Mustalahti ja Vileniukselle Seppo Tuominen. 51-vuotias Laivola on ajanut Ruotsissa aiemmin urallaan kahdesti maaliin asti. Vuoden 2008 kilpailussa sijoitus N-ryhmän Mitsubishilla oli yleiskilpailussa 22. ja viisi vuotta sitten Peugeotilla WRC 2-luokassa neljäs ja yleiskilpailussa 18.

– Viime aikoina kesät ovat menneet radalla Porschen ratissa, mutta tästä huolimatta pitäisin itseäni enemmän rallimiehenä. Nyt onkin tarkoituksena ajaa tänä vuonna valikoituja ralleja lähinnä ulkomailla, viime vuonna Arctic Lapland Rallin lisäksi Tshekissä ja Virossa ajanut Laivola kertoo.

Valmistautuminen tulevaan koitokseen ei sujunut aivan parhaalla mahdollisella tavalla.

– Tarkoituksena oli valmistautua ajamalla Rovaniemellä (Arctic Lapland Ralli), mutta valitettavasti nuotituksen jälkeen kilpuriin tuli moottorimurheita ja öljynpaineet katosivat. Emme siis päässeet ajamaan, mutta auto on jälleen iskussa, Laivola vakuuttaa.

Ruotsin MM-ralli käynnistyy perjantaina ja päättyy sunnuntaina. UrheiluUutiset.com seuraa rallin tapahtumia tiiviisti koko viikonlopun ajan.

Teksti: Jari Hotti @JariHotti
Haastattelut: Neste Rallin viestintä, Esapekka Lapin tiedote


Facebook kommentit