MOTORSPORT

Rytkösen kauhunhetket Siikakämässä – “Sydän pomppasi muutaman kerran tyhjää”

Anssi Rytkösen paluu nelivetoauton rattiin rallin SM-sarjassa 12 vuoden tauon jälkeen toi uran toisen luokkavoiton Arctic Lapland Rallyssa, Tunturirallissa.

Anssi Rytkönen osallistui edellisen kerran SM-ralliin nelivetoautolla tammikuussa 2008, kun Tunturirallissa alla oli silloin Mitsubishi Lancer Evo 6. Tänä vuonna Rytkönen starttasi Tunturiralliin Mitsubishilla, mutta kolme pykälää uudemmalla kehitysversiolla, eli Evo 9:llä. Kymmenen erikoiskokeen urakoinnin jälkeen tuloksena oli komea luokkavoitto. Vuonna 2016 Rytkönen juhli Rovaniemellä SM3-luokan ykkössijaa.

– Tottakai hyvä mieli. Haastavat olosuhteet tänään. Perjantaina oli muutamalla kilpakumppanilla ongelmia. Mukavasti meni, ainahan se on isommalla autolla turvallisempi liikkua, Rytkönen naurahti viimeisen erikoiskokeen jälkeen paluustaan takaisin nelivetoauton rattiin pitkän tauon jälkeen.

Rytkönen yhdessä kartanlukijansa Juho-Ville Koskelan kanssa avasivat kilpailun luokan pohja-ajalla, mutta kakkospätkällä suurin voittajasuosikki Ville Hautamäki pyyhkäisi pätkäpohjan myötä 4,9 sekunnilla edelle. Kolmas erikoiskoe koitui kuitenkin Hautamäen voitonhaaveiden kohtaloksi, viime vuoden SM2-luokan hopeamitalisti ja kolminkertainen osakilpailuvoittaja ajoi ulos pudoten kauas kärjestä. Rytkösen johtomarginaali yötauolle saavuttaessa oli 37 sekuntia.

Lauantain ensimmäinen erikoiskoe, lähes 43-kilometrinen Siikakämän maraton, tuotti Rytköselle suuria ongelmia. Mitsubishista ohjaustehostin hajosi ja eroa pohja-ajan tehneeseen Hautamäkeen nähden kertyi lähes puoli minuuttia. Kokonaistilanteessa lauantaina hienoa nousua tehneeseen Jussi Lindbergiin nähden aikatappiota kertyi reilut 26 sekuntia ja yhteisajoissa kaksikon välinen ero oli nyt 42,6 sekuntia, Lindbergin ollessa neljäntenä.

– Sydän pomppasi muutaman kerran tyhjää. Huolto kuitenkin sai auton kuntoon ja sen jälkeen kaikki meni hyvin, Rytkönen kommentoi ohjaustehostin ongelmaa.

Siikakämän jälkeen ajettu Metsämäen raviratapätkä oli lyhyt rykäisy, vain kolme ja puoli kilometriä, joten täällä Rytkönen ei suuremmin aikatappiota auton ongelmista huolimatta kokenut. Huoltotauon jälkeen Rytkönen kellotti kilpailun kolmelle viimeiselle erikoiskokeelle sijoitukset ykkönen, kakkonen ja kakkonen, eikä luokkavoittajasta ollut mitään epäselvyyttä. Voittomarginaaliksi muodostui lopulta 51,3 sekuntia.

– Sehän se aina pitää tähtäimessä olla, kun kilpaa ajetaan, Rytkönen myönsi maalissa mestaruuden olevan tämän kauden ehdoton ykköstavoite.

 

Porvoolainen Mitsubishia käskyttävä Jussi Lindberg avasi kautensa SM2-luokan toisella sijalla (Kuva: RPF).

 

“Siikakämässä oli itseluottamus palannut”

Jussi Lindberg oli aiemmin onnistunut nousemaan rallin SM-sarjassa palkintopallille kahdessa osakilpailussa. Molemmilla kerroilla, vuosina 2017 ja 2018, kilpailu oli Tunturiralli, kyseessä oli SM3-luokka ja sijoitus kolmas. Nyt tullut kakkossija SM2-luokassa on siis Lindbergin paras sijoitus SM-tasolla tähän mennessä.

– Tyytyväinen olen, mutta paremminkin olisi voinut mennä. Auto on hyvä, mutta ei sovi minun ajotyylille. Siihen tehdään kuitenkin muutoksia ennen kauden toista osakilpailua, jotta noita yllättäviä liippejä ei tulisi, Lindberg kommentoi tiedotteessaan kilpailun jälkeen.

Kilpailun alku ei Lindbergille hyvää luvannut, sillä kaksi ensimmäistä erikoiskoetta toivat sijoitukset yhdeksän ja yksitoista, eron ollessa kärkeen tässä vaiheessa jo 42,1 sekuntia.

– Ajaminen ei luonnistunut kahden ensimmäisen erikoiskokeen aikana. Tämän jälkeen huollossa säädettiin autoa ja erikoiskokeelle kolme saatiin jo suhteellisen hyvä aika, mutta nelosella suorittaminen oli taas heikkoa. Viidennelle pätkälle puristettiin sitten jo väkisin luokan toiseksi nopein aika, viidentenä luokassa yötauolle saavuttaessa ollut Lindberg kertasi perjantain tapahtumia.

Lauantaina Lindberg ja kartanlukija Tuuka Tyyskä olivat kovassa iskussa, mistä osoituksena toiseksi nopein kokonaisaika toisen kilpailupäivän erikoiskokeiden osalta. Edelle ehti vain paineitta kaukana kuumimman kärjen takana ajanut Hautamäki, vajaan kymmenen sekunnin erolla ennen porvoolaiskuljettajaa. Lindbergin hyvän lopputuloksen kauden avauksesta kruunasi yhdeksännellä erikoiskokeella ajettu luokan pohja-aika.

– Siikakämässä (EK6) oli itseluottamus palannut ja ajo onnistui. Siitä saatiin hyvä fiilis nousemaan. Kahdeksannelle pätkälle mennessä siirtymällä päätin, että nyt jos meinataan sijoituksissa nousta, niin on iskun paikka. Sieltä tulikin luokan toiseksi nopein aika ja nousu toiselle sijalle. Ysille ajettiin luokan nopein aika ja kympillä koitettiin varmistella toista sijaa, mutta tilanteita tuntui riittävän, Lindberg myönsi.

Kolmanneksi SM2-luokassa sijoittui Timo Mäenpää, joka kukisti Riku Tahkon 2,7 sekunnilla. Tahkon kilpailu käynnistyi aikasakolla, kun Mini liikahti heti ensimmäisen erikoiskokeen startista liian aikaisin liikkeelle. Seurauksena oli kymmenen sekunnin rangaistus varaslähdöstä. Ilman sitä, SM2-luokan palkintopallilla olisi nähty kaksi porvoolaiskuljettajaa, Lindberg ja Tahko.

Rallin SM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Mikkelissä 7.-8. helmikuuta.

Rovaniemen SM-rallin SM2-luokan lopputulokset

1) Anssi Rytkönen (Mitsubishi) 1.49.03,2
2) Jussi Lindberg (Mitsubishi) + 51,3
3) Timo Mäenpää (Mitsubishi) + 1.08,0
4) Riku Tahko (Mini) + 1.10,7
5) Arttu Lähdeniemi (Mitsubishi) + 3.34,0
6) Ari-Pekka Koivisto (Mitsubishi) + 4.46,3
7) Jussi Teppo (Mitsubishi) + 7.40,4
8) Julle Laivola (Mitsubishi) + 9.40,8
9) Ville Hautamäki (Mitsubishi) + 12.18,9
10) Kai Penttilä (Mitsubishi) + 12.41,8

SM2-luokan pistetilanne 1/6 osakilpailua

1) Anssi Rytkönen (KoMoKe) 34
2) Jussi Lindberg (SiAk) 25
3) Timo Mäenpää (Kurikan UA) 20
4) Riku Tahko (PoSUA) 16
5) Arttu Lähdeniemi (PunMK/UA) 13
6) Ari-Pekka Koivisto (YUA) 11
7) Jussi Teppo (YkUa) 9
8) Julle Laivola (RiiUA) 8
9) Ville Hautamäki (JärvisUA) 6
10) Kai Penttilä (OUA) 5

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com