MOTORSPORT

Sami-Matti Trogen F4-kauden kynnyksellä: “Annan kaikkeni päästäkseni F1:siin”

Sami-Matti Trogen, 14, tähyää tosissaan ammattilaiskuskiksi. Nuorukaisen tie on käynyt kotimaisilta crosskart-radoilta Viron nuorten rallicross-mestariksi, ja seuraava askel otetaan rata-autojen puolella. Trogen ajaa tänä vuonna F4 NEZ -sarjan Koiranen GP:n kalustolla. 

Formulan lisäksi lohjalainen Trogen ajaa Suomessa rallicrossin RX Academyn, mutta pääpaino on nyt alkavalla kaudella formularadoilla.

– Monet ihmiset kertoivat minulle, että vauhtini on asvaltilla hyvää. Olen myös harjoitellut rata-ajoa Matti Alamäen simulaattorissa noin vuoden ajan, ja olen ottanut muutamia simulaattorikisojen voittoja. Yhdessä taustajoukkojemme kanssa päätimme, että formuloihin meneminen voisi olla hyvä askel minulle, Sami-Matti Trogen sanoo SMP F4 NEZ -sarjan tiedotteessa.

Rallicrossissa ajetaan entistä enemmän asvalttipainoitteisilla radoilla, mutta ajaminen toki aivan erilaista kuin formula-autoilla.

– Mutkista uloskääntäminen on mielestäni vaikeinta kuten myös uusien renkaiden hyödyntäminen. Opin nämä asiat kyllä, mutta se vaatii paljon testausta ja harjoittelua.

Trogen perustelee valintaansa mm. sillä, että F4 NEZ –sarja on osoittanut toimivuutensa viime vuosina. Sarjasta on kasvanut lahjakkaita kuskeja kuten Niko Kari, Richard Verschoor ja Jarmo Opmeeer. Luokka on viisas myös siinä mielessä, että autojen suhteen kaikki ovat samalla viivalla.

– Minulla ei ole suuria kokemuksia formula-autoista, joten sarja jossa kaikki ajavat samanlaisilla autoilla ja samanlaisia säädöillä, on minulle hyvä, Trogen muistuttaa.

Trogenin tavoitteena on saada autourheilusta ammatti, ja se ollut kirkkaana mielessä jo vuosien ajan. Juuri nyt näyttää siltä, että panostuksia siirretään rata-autoilun suuntaan, varsinkin jos F4 NEZ -kausi tuottaa toivottuja tuloksia.

– Tähän asti lajini on ollut rallicross. Olen aina seurannut tarkasti formuloita, mutta minulla ei ole ollut aiempaa kokemusta rata-ajosta. Aiemmin tänä vuonna olin mukana F4 NEZ –testeissä Barcelonassa, ja mielestäni tulokset olivat ensikertalaiselle varsin hyviä. Jos menestyn ”lokasuojattomissa” autoissa, annan kaikkeni saavuttaakseni F1:sen. Yritän ajaa niin paljon kuin mahdollista (tänä vuonna), ja tulla jokaisessa kisassa maaliin. Minulla ei ole tulostavoitteita ensimmäiselle kaudelle, mutta annan kaikkeni kehittyäkseni päivä päivältä, Trogen sanoo.

F4 NEZ -sarjan kalenteria ei ole vieläkään virallisesti julkaistu. Avauskisa pitäisi ajaa Venäjän F1-kilpailun yhteydessä vappuviikonloppuna. Trogen on avauskisan aikaan vielä 14-vuotias, joten hän pääsee osallistumaan vasta kauden toiseen osakilpailuun 15 vuotta täytettyään.

Lue myös Juuso Puhakka F4-sarjaan

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivula, twitter @https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpgKoivula

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com