Sami-Matti Trogen tyytyväinen Ahveniston F4-kisaan: “Myönnän että jännitti”

6.6.2017 / 09:51
Sami-Matti Trogen keräsi paljon huomiota Ahveniston kisassa palkintokorokesijoituksellaan. (kuva: Tero Turunen)

[ A- ] / [ A+ ]

Formula nelosten kauden kolmas NEZ -sarjan osakilpailu ajettiin viikonloppuna Ahvenistolla juhlakisan merkeissä. Radalla on tehty suomalaista moottoriurheiluhistoriaa jo viisikymmentä vuotta.

Kilpailu alkoi perjantaina aika-ajolla, jossa nähtiin dramaattisia hetkiä. Elias Niskanen ajoi kaiteeseen, josta auto singahti osittain takaisin radalle. Sami-Matti Trogen ajoi Niskasen perässä ja onnistui nipin napin väistämään kolarin.

Aika-ajoa oli jo takana jonkin verran ja se keskeytettiin punaisin lipuin kolarin vuoksi, joten siihen saakka saadut ajat jäivät voimaan. Tässä vaiheessa Sami-Matti oli hienosti sijalla neljä, kunnes uutiset kilpailun johdolta tavoittivat kuljettajat. Kolme nopeinta, tanskalainen Christian Lundgaard ja suomalaiset Juuso Puhakka ja Tuomas Haapalainen olivat ajaneet punaisten lippujen noustessa turhan vauhdikkaasti ja näin Sami-Matti löysi itsensä paalupaikalta.

– Oli tiukka paikka, ajoin Niskasen perässä ja näin kun hän ajoi kanttarin päältä, perä irtosi ja saman tien oli auto kaiteessa ja kimposi radalle. Pääsin onneksi väistämään, ja pian sen jälkeen näinkin punaiset liput joten nostin jalan kaasulta.

Ensimmäinen kilpailu ajettiin lauantaina ja Sami-Matti oli lyhyen formulauransa ensimmäistä kertaa ruudussa yksi.

– Myönnän, että vähän jännitti lähteä siitä, ja ehkä se vaikutti startin epäonnistumiseen. Olin lämmittänyt kytkintä liikaa warm up kierroksella, ja auto sammui ruutuun. Pidin kytkimen alhaalla ja sain nopeasti moottorin käyntiin, mutta muut viuhuivat ohi molemmilta puolilta kun pääsin matkaan, mutta onneksi kukaan ei ajanut perään. Pääsin vielä vähän nousemaan ja tulin maaliin kahdeksantena, mutta harmitti vietävästä se lähdön mokaaminen, Trogen kertoo hurjalta näyttäneestä tilanteesta.

Kilpailupäivän päätteeksi ajettiin toinen startti, siihen lähtöruutu määräytyi aika-ajon toiseksi parhaan kierroksen perusteella ja Trogen oli jälleen paalupaikalla.

– Keskityin starttiin huolellisesti, ja kun valot vaihtuivat pääsin hyvin liikkeelle. Toisesta ruudusta lähtenyt Nikita Volegov ampaisi kuitenkin todella kovaa matkaan, ja pääsi edellä ensimmäiseen mutkaan. Alex Smolyar yritti myös vimmatusti painaa ohi, mutta päätin ettei tuo temppu kyllä onnistu ja väänsin sisälinjalle ja pidin hänet takana. Alussa Volegov pääsi vähän karkuun, sitten sain kurottua välimatkaa vähän umpeen mutta tuntui että renkaiden pito heikkeni ja pari kertaa auto lähti sladiin, joten en pystynyt enää vastaamaan hänen vauhtiin. Sain kuitenkin pidettyä Smolyarin takana ja ajoin toiseksi.

Sarjan nuorimman kuljettajan noustua toiseksi korkeimmalle korokkeelle, oli median kiinnostus valtaisaa.

– Oli aivan mieletön tunne kun tajusin mitä tuli tehtyä. Ajossa olin niin keskittynyt omaan suoritukseen, ettei siinä miettinyt sijoitusta mutta kun nousin podiumille, olihan siinä hymy herkässä. Palkintojen jälkeen tuli aika monta kameraa ja mikrofonia eteen, ja oli vähän hämmästynyt saamastani huomiosta.

Viikonloppu jatkui sunnuntaina aamun aika-ajolla ja kilpailulla. Se sujui kommelluksitta, ja Sami-Matti oli hetken hätyyttelemässä kärkeä. Hän ei aivan siellä loppuun saakka pysynyt mutta sai lähtöruudukseen kahdeksannen paikan. Kilpailu lähti käyntiin vauhdikkaasti. Eturivin kuljettajat pääsivät liukkaasti matkaan ja ajoivat kierros kierrokselta muilta karkuun. Trogen oli pitkään kilpakumppanin imussa, ja kun paikkaa ei ohitukseen ei näyttänyt tulevan, hän teki kylmäpäisen ratkaisun.

– Startti onnistui hyvin ja pidin paikkani muutaman kierroksen ajan. Kyttäsin edellä menevän Bent Viscaalin virhettä, ja tuntui että kovempaa pitäisi mennä, sillä halusin nousta kohti kärkeä. Päätin kokeilla ohitusta varikkomutkassa, leikkasin sisälle ja renkaat olivat aika lähellä toisiaan, mutta pystyin puristamaan ohituksen loppuun ja nousin seitsemänneksi. Vitsi, mä tein sen vielä oman VIP-katsomo edessä, se oli siistiä! Pääsin aika nopeasti Viscaalista eroon mutta seuraavat sijat olivat sen verran kaukana, että pyrin pitämään keskittymisen omassa ajossa.

Kaksi aika-ajoa ja kolme kilpailulähtöä, formulauran ensimmäinen paalupaikka ja nousu palkintokorokkeelle, joten viikonloppu oli vähintäänkin onnistunut.

– Kyllä mä olen tyytyväinen. Se ekan startin moka harmitti hetken, mutta otin sen opin kannalta. Toinen sija oli enemmän kuin uskalsin toivoa, mutta kun tuollaista on saanut maistaa, sitä janoaa lisää. Se mikä teki viikonlopusta vielä arvokkaamman, oli paikalla ollut runsas joukko tukijoitani. Oli mahtavaa ajaa heidän kannustaessa, Sami-Matti Trogen sanoi.

Seuraava F4 NEZ -sarjan osakilpailu ajetaan heinäkuun alussa Pärnussa ja Espanjan Formula 4 -sarja starttaa kesäkuun viimeisenä viikonloppuna, mutta sitä ennen Sami-Matti kilpailee vielä Suomessa hieman erilaisella autolla. Kesäkuun 17. päivä ajetaan Honkajoella SM-Rallicrossin yhteydessä RX Academyn kauden toinen kilpailu. Trogen hyppää siellä etuvetoisen Renaultin rattiin ja lähtee haastamaan niin kotimaiset kuin ulkomaisetkin kanssakilpailijat.

Lähde: Sami-Matti Trogenin tiedote


Facebook kommentit