MOTORSPORT

Sami Pajari teki nykymuotoisen rallin EM-sarjan suomalaishistoriaa

Sami Pajarin hieno kausi sai jatkoa viime viikonloppuna ajetussa Italian EM-rallissa, mistä kotiin Lahteen mukaan lähti jälleen yksi palkintosijoitus, vaikka viikonlopusta vaikea rallin todelliselle huippulupaukselle tulikin.

Rallin EM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajettiin Italian asfalttiteillä viime viikonloppuna. Kilpailureitti käsitti 14 erikoiskoetta yhteispituudeltaan reilut 190 kilometriä ja kilpailun keskuspaikka sijaitsi Fiuggin kaupungissa, noin tunnin ajomatkan päässä maan pääkaupungista Roomasta. Sami Pajari yhdessä kartanlukijansa Marko Salmisen kanssa nappasivat ERC3 Junior -luokasta kolmannen sijan, kun taas ERC3-luokassa sijoitus oli neljäs.

– Sijoitus oli varmasti se mikä oli otettavissa ilman mitään ongelmia. Aikaero kärkeen on tietenkin odotettua isompi, mutta meillä oli joitakin ongelmia matkan varrella jarrujen kanssa. Tärkeintä oli saada kaikki kilometrit asfaltilta talteen Ypresiä varten, kun kokemusta asfaltilta ei ole paljoa, Pajari viittasi legendaariseen Ypres Ralliin, joka isännöi Belgian MM-rallia elokuun puolivälissä.

Italian EM-ralli polkaistiin käyntiin perjantai-iltana Roomassa ajetulla lyhyellä kaupunkierikoiskokeella. Pajari hävisi ERC3 Junior -luokassa pohja-ajan ajaneelle Jean-Babtiste Franceschille peräti 12,9 sekuntia, mutta lauantaina karavaanin suunnatessa “metsäpätkille”, myös Pajari pääsi hyvään iskuun kellottaen toiselle erikoiskokeelle pohja-ajan.

Kokonaistilanteessa neljänneksi noussut Pajari koki kuitenkin kovia kilpailun kolmannella erikoiskokeella, kun Fordin jarrujen kanssa oli ongelmia ja eroa kärkeen tuli lisää lähes minuutti. Kun lauantain erikoiskokeet oli ajettu, löysi Pajari itsensä junioriluokan kokonaistilanteessa sijalta kuusi. Eroa kärkeen oli kertynyt reilut puolitoista minuuttia.

– Melkoista ylä- ja alamäkeä on alku ollut. Päivän toisella erikoiskokeella oli paljon alamäkiosuuksia ja onnistuin ylikuumentamaan jarrut. Siirtymällä oli ilmaushommia sitten tiedossa. Sen jälkeen täytyikin miettiä hieman toisenlaista ajotapaa. Auto on kyllä hyvässä “setupissa”, eikä vauhtikaan lopulta täysin hukassa ollut, Pajari kommentoi kilpailun viimeiselle yötauolle saavuttuaan.

Sunnuntaina Pajari näytti sen vanhan viisauden toteen, että sijoitukset jaetaan vasta maalissa. Tasaista työtä tehnyt lahtelainen nousi sijoitus kerrallaan tulosluettelossa ylöspäin ja kolme erikoiskoetta ennen maalia sijoitus oli noussut junioriluokassa jo kolmanneksi. Tuo sijoitus pysyi Pajarin hallussa aina maaliin asti ja näin tuloksena oli jo kauden kolmas junioriluokan palkintosijoitus rallin EM-sarjassa tänä vuonna, kun osakilpailuja on ajettu kolme.

Rallin EM-sarjaa on ajettu nykymuodossaan vuodesta 2013 lähtien. Pajari on ainoa suomalaiskuljettaja, joka on yltänyt nykymuotoisen rallin EM-sarjan historiassa kauden kolmessa ensimmäisessä osakilpailussa jokaisessa palkintosijoitukseen. Esapekka Lappi voitti Euroopan mestaruuden vuonna 2014 ja kolmen ensimmäisen osakilpailun saldo yleiskilpailusta oli 1-4-1. Jari Huttunen ylsi 2017 mitaleille kahdessa luokassa, mutta keskeytti kauden avauksessa.

Pajari jatkaa ERC3 Junior -luokan pisteissä kärjessä, eron ollessa toisena olevaan Franceschiin 16 pistettä. ERC3-luokan pisteissä Pajarin sijoitus on toinen ja eroa kärjessä olevaan Josep Bassas Masiin on kuusi pistettä.

 

47-vuotias Giandomenico Basso, Italian EM-rallin seitsenkertainen voittaja (Kuva: Alexandre Guillaumot / DPPI).

 

 

“Onnellinen, todella onnellinen”

Italian EM-rallin yleiskilpailun voitosta käytiin tiukka kaksintaistelu kahden isäntämaan kuljettajan kesken. Lauantain jälkeen johtopaikkaa piti hallussaan Andrea Crugnola, joka kaksi vuotta sitten oli sijoittunut Italian EM-rallin yleiskilpailussa kolmanneksi. Kaksi vuotta sitten voittoa juhli Giandomenico Basso, joka nyt tarjosi Crugnolalle tiukan vastuksen taistelussa voitosta. Ennen sunnuntaita kaksikon välinen aikaero oli 5,4 sekuntia.

Viime vuonna Italian EM-rallissa toiseksi sijoittunut Basso aloitti hyökkäyksensä heti sunnuntai-aamuna ja se tuotti myös tulosta. Basso täräytti päätöspäivän kahdelle ensimmäiselle erikoiskokeelle pohja-ajan ja nousi kilpailun johtoon ohi Crugnolan, joka päivän toisella erikoiskokeella kärsi rengasrikon. Kun ajamatta oli vielä viisi erikoiskoetta, oli Basson johto kasvanut lähes puoleen minuuttiin.

Sunnuntain kolmas erikoiskoe koitui EM-pistejohtaja Alexey Lukyanukin menestyshaaveiden kohtaloksi, kun venäläiskuljettaja ajoi kolmannelta sijalta ulos ja joutui keskeyttämään. Basso ei kilpailun loppuvaiheessa ajovirheeseen sortunut ja kun Skoda hoiti tehtävänsä moitteitta viimeisen erikoiskokeen maaliin asti, pääsi kokenut italialaiskuljettaja juhlimaan jo seitsemättä kotimaansa EM-rallin yleiskilpailun voittoa.

– Onnellinen, todella onnellinen! Tämä oli erittäin vaikea ralli. Viimeinen lenkki oli pitkä ja meidän piti keskittyä siitäkin huolimatta, että Crugnolalla ja Lukyanukilla oli ongelmia, koska tässä kilpailussa voi tapahtua mitä vain ja kilometrejä maaliin oli vielä paljon. Iso kiitos tiimilleni, kartturilleni ja kaikille niille, jotka auttoivat meitä, Basso hehkutti kilpailun jälkeen.

Voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Crugnolaan nähden oli lopulta 35,8 sekuntia. Lukyanukin keskeytyksen jälkeen kolmanneksi nousi Efren Llarena, jolle viimeisillä erikoiskokeella haasteen heitti Norbert Herczig. Unkarilaiskuljettaja saavutti edellään ollutta espanjalaista jokaisella erikoiskokeella ja kun kaikki erikoiskokeet oli ajettu, huomasi Herczig nousseensa kolmanneksi, vain 0,3 sekunnin erolla Llarenaan nähden.

Rallin MM-sarjasta tutut Andreas Mikkelsen ja Craig Breen eivät tässä kilpailussa kärkisijoille yltäneet. Mikkelsen jätettiin lopputuloksissa kahdeksanneksi ja Breen yhdeksänneksi. ERC2-luokan voittoon ajoi Javier Pardo Siota, kun taas ERC3-luokan ykkönen oli Josep Bassas Mas. ERC3-luokassa kärkikolmikko mahtui 2,8 sekunnin sisään ja toisen, sekä kolmannen sijan välinen aikaero oli vain 0,1 sekuntia. Tuo samainen 0,1 sekunnin sisään ajanut kaksikko, Franceschi ja Alejandro Cachon, taistelivat samalla myös ERC3 Junior -luokan voitosta.

– Yksi pienimmistä voittomarginaaleista rallissa! Pistimme aivan kaiken likoon viimeisellä pätkällä ja se tuotti tulosta. Aivan täydellä riskillä ei tultu, mutta lähes 100-prosenttia kuitenkin koko ajan. Luulen, että viimeinen pätkä oli meiltä täydellinen suoritus, kaasu pohjassa tultiin koko ajan ja se oli mahtavaa. Tämä ei ollut helppo viikonloppu, mutta emme luovuttaneet missään vaiheessa, Franceschi korosti.

Rallin EM-sarja jatkuu Tshekin asfalttiteillä ajettavalla osakilpailulla 27.-29. elokuuta. Sitä ennen Pajari ja Salminen kilpailevat rallin MM-sarjan puolella, Belgiassa ajettavassa junioreiden kauden neljännessä osakilpailussa. Pajari starttaa junioreiden kauden toiseksi viimeiseen osakilpailuun pistejohdossa.

Italian EM-rallin lopputulokset

Yleiskilpailu

1) Giandomenico Basso-Lorenzo Granai ITA/ITA (Skoda) 1.54.06,6
2) Andrea Crugnola-Pietro Elia Ometto ITA/ITA (Hyundai) + 35,8
3) Norbert Herczig-Ramon Ferencz HUN/HUN (Skoda) + 40,4
4) Efren Llarena-Sara Fernandez ESP/ESP (Skoda) + 40,7
5) Mikolaj Marczyk-Szymon Gospodarczyk POL/POL (Skoda) + 56,2
6) Fabio Andolfi-Stefano Savoia ITA/ITA (Skoda) + 1.04,8
7) Simone Tempestini-Sergiu Itu ROM/ROM (Skoda) + 1.06,5
8) Andreas Mikkelsen-Ola Flöene NOR/NOR (Skoda) + 1.18,9
9) Craig Breen-Paul Nagle IRL/IRL (Hyundai) + 1.29,1
10) Erik Cais-Jindriska Zakova (Ford) + 1.31,6

———-

30) Javier Pardo Siota-Adrian Perez Fernandez ESP/ESP (Suzuki) + 7.07,5 ERC2
32) Ken Torn-Timo Taniel EST/EST (Ford) + 7.58,4 ERC Junior
34) Josep Bassas Mas-Axel Coronado Jimenez ESP/ESP (Peugeot) + 9.12,7 ERC3
35) Jean-Babtiste Franceschi-Anthony Gorguilo FRA/FRA (Renault) + 9.15,4 ERC3 Junior
37) Dariusz Polonski-Lukasz Sitek POL/POL (Abarth) + 10.07,3 Abarth Rally Cup
56) Andrea Mabellini-Virginia Lenzi ITA/ITA (Renault) + 16.08,8 Clio Trophy

Basson keskinopeus: 100,0 km/h
Pohja-ajat: Basso 7, Crugnola 4, Gryazin 1, Herczig 1, Llarena 1, Tempestini 1

ERC3

1) Josep Bassas Mas-Axel Coronado Jimenez ESP/ESP (Peugeot) 2.03.19,3
2) Jean-Babtiste Franceschi-Anthony Gorguilo FRA/FRA (Renault) + 2,7
3) Alejandro Cachon-Alejandro Lopez Fernandez ESP/ESP (Peugeot) + 2,8
4) Sami PajariMarko Salminen (Ford) + 3.32,9
5) Lukasz Lewandowski-Adrian Sadowski POL/POL (Opel) + 4.30,4

Bassas Masin keskinopeus: 92,5 km/h
Pohja-ajat: Franceschi 5, Cachon 4, Bassas Mas 3, Bernardi 2

ERC3 Junior

1) Jean-Babtiste Franceschi-Anthony Gorguilo FRA/FRA (Renault) 2.03.22,0
2) Alejandro Cachon-Alejandro Lopez Fernandez ESP/ESP (Peugeot) + 0,1
3) Sami PajariMarko Salminen (Ford) + 3.30,2
4) Martin Laszlo-David Berendi HUN/HUN (Peugeot) + 4.33,4
5) Nick Loof-Hugo Magalhaes GER/POR (Ford) + 4.56,8

Franceschin keskinopeus: 92,5 km/h
Pohja-ajat: Franceschi 7, Cachon 5, Laszlo 1, Pajari 1

Giandomenico Basso, 47

Rallin Euroopan mestari 2006 ja 2009
IRC-rallisarjan mestari 2006
51 EM-rallia, 20 voittoa ja 31 palkintosijoitusta
Italian rallimestari 2007, 2016 ja 2019
TER-rallisarjan mestari 2017 ja 2018
19 MM-rallia ilman suurempaa menestystä

 

 

 

Lue myös! Rallin EM-sarjan kaikki pistetilanteet

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet
YouTube-videot: Rallin EM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com