Sami Pajarilta jälleen häikäisevä suoritus MM-sarjassa – “Ei ehkä ollut se tavoite”

13.2.2023 / 14:01
Sami Pajari pokkasi Ruotsista mukaansa kaksi pokaalia (Kuva: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool).

[ A- ] / [ A+ ]

Ruotsin MM-rallissa kovatasoisen WRC2-luokan voittoon ajoi Oliver Solberg. Suomalaisviisikosta paras oli Sami Pajari, joka kolmannen sijan lisäksi kirjautti nimiinsä jälleen kerran myös luokkavoiton.

Vaikka Oliver Solberg onkin viime vuosina saanut paljon medianäkyvyyttä, ei ruotsalaisen menestys rallin MM-sarjassa ole juurikaan ruusuista ollut. Ennen viime viikonloppuna ajettua Ruotsin MM-rallia Solberg oli yltänyt urallaan vain kerran luokkavoittoon MM-rallissa, Virossa kesällä 2020, kun Solberg oli WRC3-luokan ykkönen. Ruotsissa Solberg vei nimiinsä WRC2-luokan, vaikka kilpailun viimeisellä erikoiskokeella vielä hieman murheita auton kanssa olikin.

– Olin erittäin hermostunut, koska joka kerta kun käytin käsijarrua, niin se lukitsi kaikki neljä rengasta. Loppuvaiheessa erikoiskoetta en sitten pystynyt käyttämään käsijarrua ollenkaan, joten viimeisellä erikoiskokeella ei ollut niin hauskaa, urallaan 28 MM-ralliin startannut 21-vuotias Solberg kommentoi.

Toiseksi sijoittui Ole Christian Veiby, joka hävisi Solbergille 42,3 sekuntia.

– Tulimme tänne voittamaan, se oli ykköstavoite viimevuotisen kakkossijan jälkeen. Hävisimme kuitenkin liikaa aikaa perjantaina ja sen jälkeen takaa-ajo oli vaikeaa. Mielestäni teimme hyvää työtä ja on ollut ilo saada Torstein vierelle ensimmäistä kertaa, hän teki fantastista työtä, Veiby kehui kartanlukijaansa Torstein Erikseniä, joka aiemmin on lukenut nuotteja muun muassa Andreas Mikkelsenille, sekä Mads Östbergille.

Jos eivät kaksi ensimmäistä sijaa suuremmin ketään yllättäneet, niin kolmanneksi ajaneen Sami Pajarin huikea esitys sen sijaan oli viikonlopun suurimpia yllätyksiä. Pajari yhdessä kartanlukijansa Enni Mälkösen kanssa kellottivat kilpailussa neljä pohja-aikaa ja yleiskilpailun 10. sijan myötä palkinnoksi tuli myös uran ensimmäinen MM-piste.

– Uskomaton fiilis! Jo viime vuonna oli palkintosijoitusta pari kertaa tarjolla ja nyt se lopulta tuli ja tuntuu kyllä hyvältä. Isosti kiitoksia kaikille, jotka tämän ovat mahdollistaneet. Tästä on hyvä jatkaa, Pajari hehkutti.

24 MM-ralliin tähän mennessä startannut 21-vuotias lahtelainen ei pelkästään pokannut WRC2-luokasta kolmannen sijan, vaan jälleen kerran tuloksena oli myös luokkavoitto, kun Pajari vei nimiinsä WRC2 Challenger -luokan voiton. Pajari on nyt lyhyen uransa aikana ehtinyt kirjauttamaan MM-sarjan virallisista kilpailuluokista vähintään yhden luokkavoiton kolmesta eri luokasta: WRC2 Challenger, WRC3 Open, sekä WRC3 Junior (JWRC).

 

Oliver Solberg ja Elliott Edmondson juhlivat WRC2-luokan voittoa Ruotsin MM-rallissa (Kuva: Skoda Motorsport).

 

 

 

“Paljon saatiin kuitenkin oppia”

Pajari hävisi Veibylle 32,8 sekuntia ja ilman lauantaina tullutta ajovirhettä kakkossijakin olisi ollut mahdollinen.

– Osuttiin johonkin uraan ja perä karkasi mutkassa alta vitosen (vaihde) vauhdissa. Kovavauhtinen spinnaus, jonka jälkeen auto “stumppasi” ja kapealla tiellä oikeaan suuntaan veivaaminen vei aikaa. Onneakin oli matkassa, että kuitenkin kisamme jatkui, Pajari kertasi lauantain toisen erikoiskokeen tapahtumia, joiden seurauksena tappiota pohja-ajan ajaneelle Veibylle kertyi 40 sekuntia.

Pajari myönsi kilpailun jälkeen, että näinkin hyvä loppusijoitus oli hänelle itselleenkin yllätys, vaikka testit olivatkin sujuneet hyvin.

– Ennen rallia minulta kysyttiin paljon, että millaisia odotuksia Ruotsin MM-ralliin, enkä ehkä odottanut kovin paljoa. Mutta testien jälkeen olin viisaampi sen suhteen millä tasolla vauhtimme on, kun sitä pääsi vertailemaan Oliveriin ja Toksportin muihin kuljettajiin, joten toivoin ehkä pohja-aikoja tai jotain. Mutta se, että oltiin tuloksissa kolmas, ei ehkä ollut se tavoite, Pajari myönsi.

Seuraavan kerran Pajari nähdään MM-sarjassa Kroatian asfaltilla huhtikuussa. Rallin junioreiden vuoden 2021 maailmanmestari myönsi, että mitä kovempi taso on, sitä enemmän hän nauttii kilpailusta.

– Kilpailu on todella tiukkaa ja se on hyvä asia minulle, koska minulla ei ole vielä niin paljon kokemusta. Pääsen näkemään mikä se oikea vauhti on, johon minun pitää yltää, Pajari korosti.

Jari Huttusen hyvin käynnistynyt kilpailu koki takaiskun lauantaina tulleen ulosajon myötä. Lisäksi Huttusen autosta hajosi lauantaina vaihdelaatikko, mikä toi keskeytyksen. Sunnuntaina Huttunen pääsi ajamaan yhden erikoiskokeen, kunnes auton tekniikkamurheet päättivät matkanteon tämän kilpailun osalta lopullisesti.

Teemu Suninen olisi ilman perjantain tekniikkamurheita taistellut luokan kärkisijoista. Maalissa sijoitus oli seitsemäs. Emil Lindholmin haaveet kärkisijoituksista puolestaan menivät hangessa vierailuun, WRC2-luokan hallitseva mestari jätettiin kahdeksanneksi. Lauri Joonan debyytti WRC2-luokassa toi yhdeksännen sijan. Viime vuonna Joona juhli Ruotsissa WRC3-luokan voittoa.

– Ihan hyvä kilpailu, tavoitteiden mukaan ajettiin. Kympin nippuun päästiin, vähän paremminkin. Ollaan tyytyväisiä sekä omaan suoritukseen, että sijoitukseen. Tiet olivat tosi nopeita ja jotkut menivät aika pahasti urille, mikä on aina haastavaa renkaille. Välillä oma ajo oli vähän turhankin varovaista. Kello ei aina tykännyt, mutta miehistö sitäkin enemmän. Paljon saatiin kuitenkin oppia. Siitä on ihan varmasti hyötyä jatkossa, Joona painotti.

Rallin MM-sarjan kauden kolmas osakilpailu ajetaan Meksikossa 16.-19. maaliskuuta.

WRC2-luokan lopputulokset

1) Oliver Solberg-Elliott Edmondson SWE/GBR (Skoda) 2.33.42,6
2) Ole Christian Veiby-Torstein Eriksen NOR/NOR (Volkswagen) + 42,3
3) Sami PajariEnni Mälkönen (Skoda) + 1.15,1
4) Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov RUS/RUS (Skoda) + 1.31,2
5) Georg Linnamäe-James Morgan EST/GBR (Hyundai) + 2.21,1
6) Marco Bulacia-Diego Vallejo BOL/ESP (Skoda) + 2.41,5
7) Teemu SuninenMikko Markkula (Hyundai) + 2.48,0
8) Emil LindholmReeta Hämäläinen (Skoda) + 3.01,5
9) Lauri JoonaTuukka Shemeikka (Skoda) + 3.10,6
10) Robert Virves-Hugo Magalhaes EST/POR (Ford) + 4.33,0

Solbergin keskinopeus: 117,6 km/h
Pohja-ajat: Solberg 8, Pajari 4, Veiby 3, Lindholm 2, Huttunen 1

Suomalaiskuljettajien top5 ek-sijoitukset

Sami Pajari 13
Teemu Suninen 12
Emil Lindholm 8
Jari Huttunen 6
Lauri Joona 1

 

 

Pistetilanteet 2/13 osakilpailua

Kuljettajat

1) Oliver Solberg (SWE) 28
1) Yohan Rossel (FRA) 28
3) Nikolay Gryazin (RUS) 20
4) Ole Christian Veiby (NOR) 19
5) Marco Bulacia (BOL) 16
6) Pepe Lopez (ESP) 15
6) Sami Pajari 15
8) Erik Cais (CZE) 12
8) Georg Linnamäe (EST) 12
10) Adrian Fourmaux (FRA) 10

———

11) Teemu Suninen 8
13) Emil Lindholm 8
14) Lauri Joona 4

Tiimit

1) Toksport WRT 40
1) Toksport WRT 2 40
3) Hyundai Motorsport N 30
3) M-Sport Ford 30
5) Motorsport Ireland Rally Academy 18

Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: FIA lehdistötilaisuus, tiedotteet

 

Tänak myönsi, että vaatimustasoa tiimissä on nostettu – “Aiheutan heille stressiä”


Facebook kommentit