MOTORSPORT

Sami Pajarin huikea kesä: Pistejohdot MM- ja EM-sarjassa – “Aika lailla sanaton”

Kalle Rovanperä ei ollut ainoa suomalaiskuljettaja, joka juhli voittoa viime viikonloppuna ajetussa Viron MM-rallissa. Junioreiden suvereeni ykkönen oli MM-pistejohtoon voiton myötä noussut Sami Pajari.

Sami Pajarilla, 19, on käynnissä juuri nyt elämänsä kesä. Viron MM-rallin jälkeen julkaistussa rallin junioreiden MM-sarjan tiedotteessa “Super Samiksi” kutsuttu lahtelainen ajoi toukokuussa Portugalin MM-rallissa junioreissa toiseksi. Kesä- ja heinäkuussa ajetut Puolan ja Latvian EM-rallit toivat Pajarille EM-pistejohdot ERC3- ja ERC3 Junior -luokissa ja Viron MM-rallista tulleen voiton myötä Pajari johtaa nyt myös junioreiden MM-sarjaa.

– Aika lailla sanaton olen tällä hetkellä! Olen äärettömän onnellinen ja kiitollinen tästä voitosta. Viimeisellä erikoiskokeella olosuhteet olivat jo niin huonot, että pelkäsin meidän jäävän kiinni, joten helpotus oli, että selvittiin maaliin. Yksi välitavoite uralla saavutettu, vaikka tietysti mestaruus päätavoite onkin, Pajari kommentoi tuoreeltaan voittoisan kilpailun jälkeen.

Pajarille nyt tullut voitto on junioreiden MM-sarjassa uran ensimmäinen. Aiemmin junioreiden MM-sarjassa on nähty kolme suomalaisvoittajaa. Kreikassa vuonna 2002 voittoon ajanut Janne Tuohino oli heistä ensimmäinen, Kosti Katajamäki ajoi ykköseksi Turkissa vuonna 2003 ja viimeisin suomalaisvoittaja oli Suomen sorateillä vuonna 2013 juhlinut Anders Amberg.

Viime vuonna Pajari sijoittui Viron MM-rallissa junioreissa toiseksi ja se oli Pajarille uran ensimmäinen palkintosijoitus junioreiden MM-sarjassa.

– Toinen kauteni junioreiden MM-sarjassa ja Viro oli ainoa kilpailu jonka ajoimme myös viime vuonna, joten sen myötä mukana oli joitain tuttuja erikoiskokeita. Se ehkä teki tästä hieman helpompaa meille, mutta toisaalta ei tämä kilpailu ollut kyllä missään vaiheessa helppo, kun piti vain pyrkiä varmaan ajoon ja kuitenkin säilyttäen hyvä vauhti, Pajari kuvaili.

 

Sami Pajari ajoi Viron MM-rallissa JWRC-voittoon yhdeksän pohja-ajan myötä (Kuva: M-Sport Ford).

 

 

“Uskomaton päivä suomalaiselle rallille”

Pajarin ja kartanlukija Marko Salmisen voittomarginaali toiseksi sijoittuneeseen Jon Armstrongiin nähden oli maalissa 24,1 sekuntia. Kolmanneksi ajoi pistejohtajana kilpailuun startannut Martins Sesks, joka hävisi Pajarille jo lähes minuutin. Pajari ajoi kilpailussa eniten pohja-aikoja, yhdeksän kappaletta, ja junioreiden MM-sarjassahan jokainen pohja-aika tietää yhtä lisäpistettä. Autonsa tekniikkamurheista kärsinyt ja rengasrikon kokenut Lauri Joona oli neljäs.

Kun kaudesta on nyt ajettu kolme osakilpailua viidestä, on Pajarilla neljän pisteen etumatka Sesksiin nähden.

– Vaikka voitinkin monta erikoiskoetta, niin se ei tarkoittanut sitä, että olisin johtanut kilpailua ylivoimaisesti. Pohja-ajat olivat yleensä sekunnin, kahden luokkaa. Kilpailu oli tiukkaa, paitsi viimeisenä päivänä, 38,2 sekunnin johtoasemassa kilpailun viimeiselle yötauolle saapunut Pajari kertasi.

Vuonna 2019 rallin SM-sarjassa SM3-luokan Suomen mestaruuden voittanut Pajari on nyt startannut urallaan kahdeksaan MM-ralliin JWRC:ssä ja ajanut niissä jokaisessa vähintään yhden pohja-ajan. Debyyttikausi JWRC:ssä viime vuonna toi MM-pronssia ja tänä vuonna tähtäimessä on junioreiden maailmanmestaruus, ensimmäisenä suomalaiskuljettajana kautta aikojen. Pajarin lisäksi JWRC:ssä mitaliin on aiemmin yltänyt suomalaista vain Tuohino, joka nappasi MM-pronssia vuonna 2002.

– Uskomaton päivä suomalaiselle rallille! Todella spesiaalia nähdä Sami ottavan ensimmäisen voittonsa junioreiden MM-sarjassa alle kaksi vuotta sen jälkeen, kun hän ajoi ensimmäisen MM-rallinsa Suomessa vuonna 2019. Oli varsin selvää, että hän tulisi yltämään tänä vuonna loistaviin tuloksiin ja nyt hän on toden teolla noussut mestariehdokkaaksi, junioreiden MM-sarjan manageri Maciej Woda korostaa.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Belgiassa 13.-15. elokuuta ja siellä kilpaillaan myös junioreiden MM-pisteistä. Sitä ennen Pajarin kilpailut kuitenkin jatkuvat EM-sarjan puolella, kauden kolmas osakilpailu kun ajetaan jo tänä viikonloppuna Italiassa.

– Kauan ei ehditä nautiskella, kun kaikki tiet vievät Roomaan, Pajari sanaili.

Viron MM-rallin JWRC-luokan lopputulokset

1) Sami PajariMarko Salminen (Ford) 3.19.03,2
2) Jon Armstrong-Phil Hall GBR/GBR (Ford) + 24,1
3) Martins Sesks-Renars Francis LAT/LAT (Ford) + 56,4
4) Lauri JoonaMikael Korhonen (Ford) + 3.43,7
5) Raul Badiu-Rares Fetean ROM/ROM (Ford) + 4.42,3
6) William Creighton-Liam Regan IRL/IRL (Ford) + 5.37,1
7) Robert Virves-Sander Pruul EST/EST (Ford) + 1.13.58,0

Pajarin keskinopeus: 94,7 km/h
Pohja-ajat: Pajari 9, Sesks 6, Armstrong 5, Koci 3

MM-pistetilanteet 3/5 osakilpailun jälkeen

Kuljettajat

1) Sami Pajari 71
2) Martins Sesks (LAT) 67
3) Jon Armstrong (GBR) 56
4) Lauri Joona 40
5) Martin Koci (SVK) 34
6) William Creighton (IRL) 28
7) Robert Virves (EST) 27
8) Raul Badiu (ROM) 17

FIA Junior WRC Trophy for Nations

1) Latvia 58
1) Suomi 58
3) Iso-Britannia 43
4) Viro 31
5) Irlanti 30
6) Slovakia 24
7) Romania 18

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

Kommentit: Tiedotteet, lehdistötilaisuus kilpailun jälkeen
YouTube-video: Rallin MM-sarja

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com