Se on siinä! Kalle Rovanperä varmisti historiallisen maailmanmestaruuden

2.10.2022 / 06:09
Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen, rallin maailmanmestarit 2022 (Kuva: Toyota Gazoo Racing).

[ A- ] / [ A+ ]

Kalle Rovanperä on rallin maailmanmestari vuosimallia 2022. Rovanperän uran ensimmäinen maailmanmestaruus varmistui varhain sunnuntai-aamuna Suomen aikaa päättyneessä Uuden-Seelannin MM-rallissa.

Kalle Rovanperä yhdessä kartanlukijansa Jonne Halttusen kanssa nappasivat Uuden-Seelannin MM-rallista jo kauden kuudennen voittonsa ja se yhdistettynä Power Stage -erikoiskokeen pohja-ajan tuomiin viiteen lisäpisteeseen riittivät varmistamaan kaksikolle maailmanmestaruuden jo nyt, ennen kauden kahta viimeistä osakilpailua.

Rovanperän mestaruuden ainoa uhkaaja, Hyundai-tallin Ott Tänak, ajoi Uudessa-Seelannissa kolmanneksi ja piste-ero Rovanperän eduksi kasvoi nyt 64 pisteeseen, kun kahdesta jäljellä olevasta osakilpailusta kuljettaja voi maksimissaan saavuttaa 60 pistettä. Rovanperän mestaruus on historiallinen, sillä puuppolalaisesta toisen polven autourheilijasta tuli nyt MM-sarjan historian nuorin maailmanmestari kautta aikojen.

Lauantaina 22 vuotta täyttänyt Rovanperä rikkoi Colin McRaen ennätyksen yli viidellä vuodella. Britti juhli maailmanmestaruutta vuonna 1995 ollessaan 27 vuoden ja 109 päivän ikäinen. Tässä tilastossa aiempaa Suomen ennätystä hallusssaan pitänyt ja kaikkien aikojen tilastossa nyt kolmanneksi pudonnut Juha Kankkunen voitti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden 27 vuoden ja 249 päivän ikäisenä vuonna 1986.

Rovanperästä tuli rallin MM-sarjan historian seitsemäs suomalainen maailmanmestari ja yhteensä suomalaiskuljettajat ovat voittaneet nyt 14 rallin maailmanmestaruutta. Ennen Rovanperää suomalaiskuljettajista maailmanmestaruuteen olivat yltäneet Juha Kankkunen ja Tommi Mäkinen molemmat neljä kertaa, Marcus Grönholm kaksi kertaa, sekä Ari Vatanen, Hannu Mikkola ja Timo Salonen jokainen kerran.

Jonne Halttunen puolestaan liittyi nyt mukaan suomalaisten maailmanmestari kartanlukijoiden varsin harvalukuiseen joukkoon. Ennen Halttusta suomalaiskartanlukijoista rallin maailmanmestaruuden olivat voittaneet Juha Piironen ja Seppo Harjanne kolme kertaa, sekä Risto Mannisenmäki ja Timo Rautiainen kaksi kertaa.

Toyota nappasi kuljettajien maailmanmestaruuden nyt jo neljäntenä vuonna peräkkäin. Mestaruusputken avasi Ott Tänak vuonna 2019, kun taas vuosina 2020 ja 2021 mestarin nimi oli Sebastien Ogier. Suomalaiskuljettajista ennen Rovanperää Toyotalla maailmanmestaruuteen oli ajanut Kankkunen, joka toi kuljettajien maailmanmestaruuden japanilaismerkille vuonna 1993.

Voitto Uuden-Seelannin MM-rallissa oli Rovanperälle jo kauden kuudes ykkössija tämänvuotisessa rallin MM-sarjassa. Vähintään kuuteen osakilpailuvoittoon MM-sarjan historiassa ennen Rovanperää ovat yltäneet vain Sebastien Loeb, Marcus Grönholm, Didier Auriol, Ogier, sekä Tänak. Suomalaiskuljettajien yhden kauden voittoennätys on Grönholmin hallussa. Inkoolainen ajoi vuonna 2006 seitsemään osakilpailuvoittoon.

Grönholm oli edellinen suomalainen rallin maailmanmestari. Grönholmin vuoden 2002 mestaruuden jälkeen maailmanmestaruus meni peräti 17 kertaa Ranskaan (Loeb yhdeksän ja Ogier kahdeksan mestaruutta), kerran Norjaan (Petter Solberg) ja kerran Viroon (Tänak). 20 vuoden odotus Suomessa on nyt siis vihdoin ja viimein päättynyt.

Rallin MM-sarjaa ajetaan tänä vuonna vielä Espanjassa (20.-23.10.), sekä Japanissa (10.-13.11.).

Suomalaiset rallin maailmanmestarit

1981 – Ari Vatanen
1983 – Hannu Mikkola
1985 – Timo Salonen ja Seppo Harjanne
1986 – Juha Kankkunen ja Juha Piironen
1987 – Juha Kankkunen ja Juha Piironen
1991 – Juha Kankkunen ja Juha Piironen
1993 – Juha Kankkunen
1996 – Tommi Mäkinen ja Seppo Harjanne
1997 – Tommi Mäkinen ja Seppo Harjanne
1998 – Tommi Mäkinen ja Risto Mannisenmäki
1999 – Tommi Mäkinen ja Risto Mannisenmäki
2000 – Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen
2002 – Marcus Grönholm ja Timo Rautiainen
2022 – Kalle Rovanperä ja Jonne Halttunen

Toyotalla voitetut rallin maailmanmestaruudet

1990 – Carlos Sainz (ESP)
1992 – Carlos Sainz (ESP)
1993 – Juha Kankkunen
1994 – Didier Auriol (FRA)
2019 – Ott Tänak (EST)
2020 – Sebastien Ogier (FRA)
2021 – Sebastien Ogier (FRA)
2022 – Kalle Rovanperä

UrheiluUutiset Motorsport, joka kirjoitti ensimmäisen uutisensa Kalle Rovanperästä kesäkuussa 2016, onnittelee uutta maailmanmestaria, kartanlukija Jonne Halttusta, sekä molempien heidän perhettä ja tukijoitaan, sekä Toyota-tallia upeasta saavutuksesta!

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit