MOTORSPORT

Ogierilta kehuja sääntömuutokselle – “En uskonut taistelevani voitosta”

Rallin hallitseva maailmanmestari Sebastien Ogier palasi Portugalin MM-rallissa viime viikonloppuna takaisin voittojen tielle neljän voitottoman osakilpailun jälkeen. Rallin jälkeen Ogier kehui tälle kaudelle tullutta sääntömuutosta, joka mahdollistaa “aura-autona” toimivan pistejohtajan taistella tosissaan myös sorarallien voitosta.

Tosin siihen voittoon vaadittiin tällä kertaa sääntömuutoksesta huolimatta erityisen vahva suoritus perjantain erikoiskokeilla, missä Sebastien Ogier tuttuun tyyliinsä aurasi sorateitä takana tuleville. Ogierin ero kärkeen perjantain ensimmäiselle huoltotauolle saavuttaessa oli vain 4,8 sekuntia, kun esimerkiksi vuosi sitten vastaavassa tilanteessa ero oli 11,5 sekuntia.

Ja kun perjantain kaikki erikoiskokeet oli ajettu, Ogierin ero kärkeen oli vain viisi sekuntia, kun vuosi sitten sitä oli avauspäivän jälkeen 31,9 sekuntia. Lisäksi Ogier sai lauantain pitkälle lenkille paremman lähtöpaikan, kun vielä vuosi sitten voimassa olleen säännön mukaan lähtöjärjestys muuttui vasta sunnuntaina. Perjantain jälkeen moni totesikin osuvasti, että Ogieria on näistä lähtökohdista vaikeaa voittaa.

– Saimme vahvan startin ja lauantaina, sekä sunnuntaina lähtöpaikka oli hyvä. Tiesimme, että perjantaina pitää mennä kaasu pohjassa, koska sillä päivällä on iso merkitys koko viikonlopun tuloksen kannalta. Olen iloinen siitä, että säännöt ovat nyt muuttuneet. Jos olisin aurannut tietä kahden päivän ajan, niin olisin lauantai-iltana ollut kaukana kärjestä, Ogier korosti.

Myös M-Sportin tallipäällikkö Malcolm Wilson kehui Ogierin suoritusta perjantain erikoiskokeilla.

– Seb teki uskomatonta työtä perjantaina. Okei, hän ei johtanut, mutta aikaero kärkeen oli fantastisen pieni, Wilson hehkutti.

Ogierille nyt saavutettu voitto oli uran 40. ja kaikesta huokui sunnuntaina, että tämä voitto todella maistui urallaan jo kaiken saavuttaneelle mestarille.

– Kova taistelu loppuun asti ja mielestäni näistä nauttii vieläkin enemmän, kun voittaa näin. Rehellisesti sanottuna, kun saavuin tänne nuotitukseen, niin en uskonut taistelevani voitosta. Joten tässä valossa voin olla vieläkin onnellisempi ja ylpeä tästä voitosta, Ogier sanoi.

M-Sportin osalta Portugalin osakilpailu oli menestys. Ford Fiesta WRC ’17 -autolla johdettiin rallia 14 erikoiskokeen ajan 19 mahdollisesta ja Ogier, Ott Tänak, sekä yksityistiimin kalustolla kilpaillut Mads Östberg kellottivat yhteensä 10 pohja-aikaa. Ogierin voiton ja Tänakin neljännen sijan myötä M-Sport kasvatti pistejohtoaan valmistajien MM-sarjassa ja saman teki myös Ogier, jonka johtomarginaali toiseksi nousseeseen Thierry Neuvilleen nähden on nyt 22 pistettä.

– Voitte vain kuvitella kuinka hienoa sen jälkeen, kun menetimme voiton Argentiinassa viimeisellä erikoiskokeella ja miten iso pettymys se oli koko tiimille, niin oli voittaa heti seuraavassa osakilpailussa. Tunteet olivatkin varikolla monella pinnassa rallin jälkeen, Wilson myönsi.

 

Kuva: M-Sport
Heti Portugalin MM-rallin päättymisen jälkeen M-Sportin varikkopilttuussa nähtiin villit voitonjuhlat (Kuva: M-Sport).

 

“Yhteistyömme hänen kanssaan sujuu upeasti”

Rallin MM-sarjan kuudessa ensimmäisessä osakilpailussa on nähty neljä eri voittajaa, jokainen neljästä tallista on noussut tänä vuonna voittajaksi ja Portugalissa tehtiin jotain sellaista mitä ei MM-sarjassa ole ennen nähty: peräti yhdeksän eri kuljettajaa kirjautti nimensä erikoiskokeiden voittajien listaan ja rallin johdossa nähtiin viikonlopun aikana seitsemän eri kuljettajaa!

– En tiedä kestävätkö hermoni tälläistä, mutta onhan tämä fantastinen tilanne koko lajille ja faneille. Sinä aikana mitä itse olen ollut tässä mukana, niin koskaan aikaisemmin ei ole koettu mitään tälläistä, Wilson sanoo.

Nelinkertaisen maailmanmestarin Ogierin tulo Wilsonin talliin on piristänyt koko tallin toimintaa ja tämä on näkynyt myös tuloksissa alkukauden kisoissa. M-Sportin kuljettaja on nähty jokaisessa kuudessa kisassa palkintopallilla, Ogier johtaa kuljettajien MM-sarjaa ja M-Sport puolestaan hallitsee valmistajien MM-sarjaa. Wilsonin mukaan yhteistyö ensimmäistä kauttaan tallissa ajavan Ogierin kanssa ei voisi sujua paremmin kuin se on tähän mennessä sujunut.

– Yhteistyömme hänen kanssaan sujuu upeasti. Kuten olen aikaisemminkin sanonut, niin hänessä on paljon samaa kuin Carlos Sainzissa. Eikä se ole pelkästään vain Seb, vaan myös Julian (Ingrassia, kartanlukija) ja se kuinka ammattimaista heidän lähestymistapansa kaikkiin asioihin on ja kuinka jokainen pienikin yksityiskohta pitää ottaa huomioon. Luulen, että fiilis tiimissä on tätä kautta vieläkin parempi ja kaikki ovat entistäkin sitoutuneempia siihen työhön, koska nyt he tietävät, että meillä on mahdollisuus menestyä, Wilson korostaa.

M-Sportin sitoutuneisuudesta Ogieria kohtaan kertoo hyvin myös se, että kun kahdessa edellisessä osakilpailussa Korsikassa ja Argentiinassa ranskalaisen autossa oli erilaisia tekniikkamurheita, niin Portugaliin talli rakensi Ogierille täysin uuden auton. Ei uutta kehitysversiota, vaan auton missä kaikki osat olivat täysin uusia. Wilsonin mukaan tämän lisäksi auton ajettavuutta saatiin vietyä testeissä enemmän siihen suuntaan mihin Ogier sitä haluaa.

– Argentiinan pettymyksen jälkeen teimme varsin isoja muutoksia saadaksemme auton sopimaan paremmin hänelle. Meidän automme kun on erilainen ajettava kuin mihin Seb on tottunut, Wilson muistuttaa.

Ogier voitti nyt Portugalissa viidennen kerran ja nousi voittojen määrässä jakamaan kärkipaikkaa yhdessä Markku Alenin kanssa. Portugali on ensimmäinen MM-ralli minkä Ogier on onnistunut voittamaan viisi kertaa. Neljään voittoon Ogier on ajanut Monte Carlossa ja Walesissa. Rallin MM-sarja jatkuu Italian Sardiniassa kesäkuun toisena viikonloppuna. Italiassa Ogier on voittanut aiemmin kolmesti.

Niin ja kuten Ogier alapuolella olevalla videolla näyttää, niin MM-rallin palkintopallille voi ajaa myös tyylillä, eikä sillä niin perinteisellä tavalla.

Ogierin voittojen jakauma eri MM-ralleissa

Portugali 5
Monte Carlo 4
Wales 4
Australia 3
Espanja 3
Italia 3
Meksiko 3
Ranska 3
Ruotsi 3
Saksa 3
Puola 2
Japani 1
Jordania 1
Kreikka 1
Suomi 1

Yhteensä 40 voittoa (116 MM-starttia)

 

 

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti
Video: Cenzuraty TV

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com