Simo Laaksonen loisti Monzan sateessa – “Märkä rata oli päivän pelastus”

10.9.2018 / 05:56
Simo Laaksonen loisti Monzan radalla sadesäässä ajetussa kilpailussa (Kuva: GP3/LAT).

[ A- ] / [ A+ ]

Campos Racingin Simo Laaksonen ajoi Italian Monzassa formuloiden GP3-sarjan molemmissa osakilpailuissa pisteille. Viikonlopun ehdoton helmi oli lauantaina sateessa ajettu neljäs sija.

Simo Laaksonen, 19, sijoittui Italian Monzassa ajetussa GP3-sarjan lauantaina osakilpailussa komeasti neljänneksi. Sateen kastelemalla Monzan radalla ruudusta neljätoista matkaan startannut Laaksonen selvitti radan pääsuoran jälkeisen pahamaineisen shikaanin virheittä, nousten lähdössä ja kilpailun ensimmäisellä kierroksella useita sijoja.

Kilpailun lopulla kuudentena ajanut Laaksonen taisteli sijoituksista ART Grand Prix -tiimin sarjakolmosta Nikita Mazepinia vastaan. Suomalaiskuljettaja ohitti venäläisen kertaalleen, mutta Mazepin sai kuitattua paikkansa takaisin. Kaksi kierrosta ennen maalia Laaksonen lähti uudelleen hyökkäykseen ja nousi venäläisen ohi neljänneksi.

– Hyvä veto sadesäässä. Märkä rata oli päivän pelastus. Tiesin etukäteen, että vauhtini sateessa on hyvällä tasolla ja sitä se myös oli. Kisan loppuvaiheessa rata rupesi kuivumaan ja se myös sopi minulle. Vauhtimme parani kisan kestäessä lisää ja pystyin ohittamaan kärkitallien kuljettajia, Laaksonen kommentoi.

– Aika kovaa Mazepinin kanssa nelossijasta sai vääntää. Nyt taistelu kääntyi edukseni. Kisa onnistui kaiken kaikkiaan mukavasti, Laaksonen paketoi uransa tähänastisen parhaan GP3-sijoituksensa.

Päivän kahdeksan nopeinta starttasi sunnuntain sprinttikilpailuun käännetyssä järjestyksessä. Laaksonen lähti tavoittelemaan uransa ensimmäistä GP3-palkintopallisijaa ruudusta viisi.

– Tänään palkintopalli jäi harmittavan lähelle. Ruutu viisi on ihan hyvä paikka lähteä huomiseen kisaan. Yritetään taas kisan alussa välttää joutumasta ongelmiin. Kaikki on huomista varten kunnossa. Katsotaan, kuinka korkealle päästään, Laaksonen päätti.

 

Simo Laaksonen kilpailee formuloiden GP3-sarjassa nyt ensimmäistä kauttaan (Kuva: GP3/LAT).

 

“Yhdessäkään pyörässä ei ollut pitoa”

Palkintosijoitusta ei sunnuntaina kuitenkaan tullut, vaan Laaksosen työpäivä Monzassa palautui normaaliksi. Monzan kuivalla radalla sunnuntain osakilpailuun ruudusta viisi startannut suomalaiskuljettaja epäonnistui lähdössä ja menetti nopeasti kolme sijaa. Ensimmäisen kierroksen jälkeen turva-auto kutsuttiin radalle ja kun kilpailu käynnistyi uudelleen, kärkitiimien kuljettajat karkasivat muilta horisonttiin. Laaksonen ylitti maaliviivan lopulta sijalla kymmenen.

– Sain huonon lähdön. Autoni ei irronnut ruudusta, vaan jäi sutimaan, joten kaksi ART-kuljettajaa ampaisi molemmilta puolilta ohitse. Turva-auton jälkeen kahden kärkitallin kuljettajat karkasivat kauas muiden edelle. Ei ollut mitään jakoa seurata heitä, Laaksonen harmitteli.

– Kuivalla kelillä ongelmamme tulivat jälleen esille. Ensimmäistä shikaania lukuun ottamatta ajoni oli sellaista lipsuttelua. Yhdessäkään pyörässä ei ollut pitoa. Sellaista auton kanssa taistelua koko loppumatka, Laaksonen totesi kilpailun jälkeen.

Laaksosen Campos Racingin suurin ongelma on ollut säätää auto niin, että se olisi suorilla nopea ja auton aerodynaaminen pito olisi Monzan pitkissä mutkissa riittävän hyvä.

– Kuivan kelin kisaksi tämä oli meiltä normaali veto. Sateessa vauhtimme on hyvää, mutta kuivalla radalla sormi menee suuhun. Harmi, että en pystynyt hyödyntämään hyvää lähtöpaikkaa tätä paremmin. Vauhtimme kuivalla radalla ei vain tällä hetkellä riitä pisteille asti, Laaksonen totesi.

GP3-sarja jatkuu syyskuun viimeisenä viikonloppuna Venäjän Sotshissa, jossa kilpaillaan tällä kaudella toiseksi viimeisen kerran sarjan mestaruuspisteistä. GP3-sarjassa ajetaan kaikkiaan yhdeksän kilpailuviikonloppua ja yhteensä 18 osakilpailua. Sarja päättyy marraskuun lopulla Abu Dhabiin.

Italian tulokset

Lauantain kilpailulähtö

1) David Beckmann (GER) Trident 41.55,494
2) Anthoine Hubert (FRA) ART Grand Prix + 6,018
3) Callum Ilott (GBR) ART Grand Prix + 13,789
4) Simo Laaksonen Campos Racing + 15,886

Sunnuntain kilpailulähtö

1) Pedro Piquet (BRA) Trident 33.01,677
2) Giuliano Alesi (FRA) Trident + 0,419
3) Callum Ilott (GBR) ART Grand Prix + 1,233

———-

10) Simo Laaksonen Campos Racing + 9,643

Pistetilanne 14/18 osakilpailua

1) Anthoine Hubert (FRA) 184
2) Callum Ilott (GBR) 157
3) Nikita Mazepin (RUS) 143

———-

14) Simo Laaksonen 15

Teksti: Marko Mäkinen, Simo Laaksosen tiedotus


Facebook kommentit