MOTORSPORT

Simo Laaksosella rengasmurheita Belgiassa – “Turha tässä on jossitella”

Formuloiden GP3-sarja jatkui viime viikonloppuna kesätauon jälkeen Belgiassa, legendaarisella Spa’n radalla. Campos Racing -tiimin Simo Laaksonen ajoi sijoitukset 12. ja 13.

Viikonlopun ensimmäisessä osakilpailussa lauantaina Simo Laaksonen, 19, ajoi sijalle 12. Tähän mennessä kauden parhaan aika-ajotuloksensa jälkeen marttilalainen starttasi matkaan ruudusta seitsemän, mutta sai heikon lähdön ja menetti heti startissa kaksi sijaa.

Seuraavien kymmenen kierroksen aikana taistelu Tridentin ranskalaiskuljettaja Giuliano Alesia vastaan kulutti Laaksosen autosta eturenkaat loppuun, jonka jälkeen pisteistä taisteleminen vaihtui maaliin selviytymistaisteluksi. Kolme kierrosta ennen ruutulippua Laaksonen putosi sijalle 11. ja viimeistä edellisellä kierroksella vielä yhden pykälän sijalle 12.

– Aika-ajo meni pitkästä aikaa mukavasti. Ensimmäisellä uudella rengassarjalla tuli sellainen normaali tulos, mutta toisella sarjalla sain säädettyä autoni sellaiseksi, että se oli todella mukava ajaa. En usko, että aika-ajoon jäi yhtään löysää. Saimme autostamme kaiken mahdollisen irti, Laaksonen kommentoi.

Kostealla radalla ajettu kilpailu meni Laaksosen osalta pieleen jo ennen starttia. Campos Racing asensi suomalaiskuljettajan autoon sarjan uusia renkaita, kun kaikki muut starttasivat liikkeelle vähän käytetyillä renkailla.

– Kostealla radalla käytetyt renkaat sai jo lämmittelykierroksen aikana ajettua toimintalämpöisiksi, kun uusien renkaiden kanssa se vei kolme kierrosta aikaa. Jäin kylmien renkaideni kanssa lähtöruutuun sutimaan. Harmi homma. Etenkin kierrokset kaksi ja kolme olivat kilpailussa vaikeita. Eturenkaissa ei ollut lainkaan pitoa ja ne lukkiutuivat jarrutuksissa. Seitsemän kierrosta ennen maalia eturenkaiden pito sitten romahti ja kisan loppu oli selviytymistä maaliin, Laaksonen harmitteli.

Laaksonen oli kilpailussa tiiminsä nopein kuljettaja, mutta se ei suomalaiskuljettajaa lohduttanut.

– Tänään kahden tiimin autot ajoivat muilta maisemaan. Mikäli olisimme lähteneet kisaan vähän käytetyillä renkailla, niin meillä oli kyllä pisteille edellyttävä vauhti olemassa. Sija 12. Niin, ei se miksikään tätä tilannetta muuta, Laaksonen muistutti.

 

Simo Laaksonen ja Spa’n radan kuuluisa Eau Rouge -mutka (Kuva: GP3/LAT).

 

“Monza on ollut minulle hyvä rata”

Sunnuntaina ajetussa Spa’n toisessa osakilpailussa Laaksosen sijoitus oli 13. 12. ruudusta matkaan startannut Laaksonen sai hyvän lähdön, mutta joutui radan ensimmäisessä, sekä heti perään Eau Rouge -mutkissa pussiin, joka kostautui mutkia seuranneella pitkällä Kemmel-suoralla.

– Lähtöni oli hyvä. Jouduin kisan alussa kahdesti pussiin ja jouduin jarruttamaan, joten Kemmel-suoran päässä vauhtia ei ollut ja sain paljon takkiin. Autoja tuli molemmilta puolilta ohi.

Heti perään Laaksosen tallikaveri otti kovat keinot käyttöönsä, jotka toivat hänelle myös aikasakon.

– Seuraavassa vaiheessa tallikaverini (Diego Menchaca) painoi minut kahdesti radalta ulos ja putosin joukon hännille, joten peli pistesijoitusten suhteen oli sen jälkeen selvä.

– Positiivista oli huomata, että kymmenennen sijan ulkopuolella vauhtini oli selvästi muita parempaa. Tein autooni aamulla itse säädöt ja se tuntui hyvältä. Ohittelin lopussa muutaman auton, mutta ei se tilanne siitä miksikään muuttunut. Päinvastoin kun eilen, tänään muut ajoivat kisan uusilla renkailla, kun itse jouduin starttaamaan käytetyillä. Pito renkaistani loppui muutama kierros muita aikaisemmin. Turha tässä on jossitella. Tulos oli mikä oli, Laaksonen totesi.

Sarjan seuraavat osakilpailut ajetaan jo tulevana viikonloppuna Italian Monzassa. Laaksonen lähtee sarjan nopeimmalle radalle positiivisin fiiliksin.

– Monza on ollut minulle hyvä rata, jossa kyytiä on aina riittänyt. Siellä suoranopeudet ja ajo imussa ovat kaiken a ja o. Toivotaan, että Monzan perjantai menee yhtä hyvin kuin Spa’ssa, jonka jälkeen paketin pitää pysyä kasassa myös koko lauantain. Jos kaikki onnistuu, niin sunnuntailta voisi jo hyvää tulostakin odottaa, Laaksonen ennakoi.

Monzan kilpailuviikonloppu käynnistyy aika-ajoilla perjantaina kello 18.50 Suomen aikaa. Viikonlopun ensimmäinen kilpailustartti käynnistyy lauantaina kello 11.30 ja toinen sunnuntaina klo 10.40 Suomen aikaa. GP3-sarjassa ajetaan kaikkiaan yhdeksän kilpailuviikonloppua ja yhteensä 18 osakilpailua. Sarja päättyy marraskuun lopulla Abu Dhabiin.

Belgian tulokset

Lauantain kilpailulähtö

1) David Beckmann (GER) Trident 36.56,427
2) Ryan Tveter (USA) Trident + 1,363
3) Anthoine Hubert (FRA) ART Grand Prix + 2,027

———-

12) Simo Laaksonen Campos Racing + 25,071

Sunnuntain kilpailulähtö

1) Nikita Mazepin (RUS) ART Grand Prix 27.45,477
2) Callum Ilott (GBR) ART Grand Prix + 1,840
3) Anthoine Hubert (FRA) ART Grand Prix + 4,658

———-

13) Simo Laaksonen Campos Racing + 32,841

Pistetilanne 12/18 osakilpailua

1) Anthoine Hubert (FRA) 158
2) Callum Ilott (GBR) 132
3) Nikita Mazepin (RUS) 125

———-

15) Simo Laaksonen 3

Teksti: Marko Mäkinen, Simo Laaksosen tiedotus

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com