Sinivalkoiset värit hienosti esillä Saksan MM-rallicrossissa

14.10.2018 / 17:18
Jesse Kallio ja Niclas Grönholm (Kuva: RX Academy).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan kauden 11. osakilpailu ja samalla viimeinen Euroopan puolella tänä vuonna ajettava osakilpailu tarjosi Esteringin radalla Buxtehudessa, Saksassa hienoja hetkiä suomalaiskannattajille. Molemmat sinivalkoiset gladiaattorimme, Niclas Grönholm ja Jesse Kallio, selvittivät tiensä aina finaaliin asti.

Vuosi sitten Esteringin radalla Saksan Buxtehudessa uransa ensimmäisen finaalipaikan MM-tasolla saavuttanut ja silloin viidenneksi sijoittunut Niclas Grönholm oli jälleen tänä vuonna Saksan klassikkoradalla erinomaisessa iskussa. GRX Taneco -tiimin kuljettaja ajoi vahvat alkuerät kellottaen niissä viidenneksi, seitsemänneksi, neljänneksi ja kuudenneksi nopeimmat ajat. Kokonaistuloksissa sijoitus oli kuudes, eli semifinaaliin oli tarjolla toisen rivin starttipaikka.

Grönholm sai semifinaalissa hyvän startin ja nousi avausmutkan nerokkaalla liikkeellään jo toiseksi, mutta toisen kierroksen alkaessa samaisessa ensimmäisessä mutkassa Audi-kuljettaja Andreas Bakkerud työnsi Grönholmin ulos radalta, joka sen seurauksena putosi aina viidenneksi asti. Grönholm taisteli kuitenkin tiensä takaisin taisteluun finaalipaikasta ja lopullinen sinetti oli Sebastien Loebin keskeytys, joka nosti inkoolaisen lopulta kolmanneksi ja mukaan finaaliin.

Finaalia oli ehditty ajaa noin puolet, kun se keskeytettiin punaisella lipulla Peugeotin Kevin Hansenin ajettua rajusti päin reunavallia. Peugeot tiedotti myöhemmin, että Hansen on tajuissaan ja että hän pystyy liikkumaan omin jaloin, mutta ruotsalainen vietiin kuitenkin sairaalaan tarkistuksiin. Kun ambulanssi oli poistunut radalta, niin finaalin startti uusittiin.

Uusintastartissa ensimmäinen mutka selvitettiin ilman suurempia vaikeuksia ja neljän kärki, kaksi Volkswagenia, sekä kaksi Audia, karkasivat varsin nopeasti omille teilleen. Viidentenä ajanut Grönholm suoritti lisälenkin heti alussa ja Petter Solbergin keskeytys nosti Grönholmin lopputuloksissa neljänneksi, mikä sivuaa inkoolaisen uran parasta MM-sijoitusta. Tällä kaudella Grönholm on ollut aiemmin neljäs myös Espanjan, sekä Latvian osakilpailuissa.

Set Promotion -tiimille vahva kokonaistulos

Jo edellisessä osakilpailussa Yhdysvalloissa toisen peräkkäisen maailmanmestaruutensa varmistanut Johan Kristoffersson oli jälleen kerran finaalissa ykkönen. Kyseessä oli ruotsalaiselle jo kauden 10. voitto ja kahdeksas peräkkäinen ykkössija. Samalla Kristoffersson pyyhki yhden “mörön” pois CV:stään, sillä koskaan aiemmin hän ei ollut sijoittunut Saksan MM-osakilpailussa kolmen parhaan joukkoon. Kristofferssonin ja Solbergin PSRX Volkswagen Sweden varmisti Saksassa myös toisen peräkkäisen tiimimestaruutensa.

MM-sarjan yhteydessä ajettavista EM-sarjan luokista Saksassa mukana nähtiin kautensa nyt päättänyt Super1600, jonka mestariksi kruunattiin finaalissa toiseksi sijoittunut Rokas Baciuska. Saksassa voittoon ajanut Aydar Nuriev nappasi EM-hopeaa neljä pistettä Baciuskalle hävinneenä ja kolmas oli Artis Baumanis.

Tulokaskautensa EM-sarjassa ajanut Jesse Kallio oli loppupisteissä kuudes ja kellokoskelainen päätti kautensa hienolla tavalla nappaamalla toisen palkintosijoituksensa tänä vuonna. Norjassa kesäkuussa Kallio oli ykkönen ja nyt Saksasta tuli kolmas sija. Kallion viikonloppu sai synkän alun, kun Renaultin moottoriongelmat toivat keskeytyksen ensimmäisessä alkuerässä lauantaina. Kallio kuitenkin teki komean nousun ensimmäisen alkuerän 18. sijalta aina yhdeksänneksi olemalla toisessa alkuerässä viidenneksi, kolmannessa alkuerässä kymmenenneksi ja neljännessä alkuerässä neljänneksi nopein kuljettaja.

Lähtökohdat Kallion osalta semifinaaliin olivat todella haasteelliset, sillä taival käynnistyi takarivistä ja Esteringin radalla ohittaminen tunnetusti on vaikeaa. Mutta niin vain Kallio taisteli ruutulipulle toisena napaten finaaliin toisen rivin lähtöpaikan. Finaalin avauskierroksella Kallio putosi koko joukon viimeiseksi, suoritti lisälenkin välittömästi ensimmäisen kierroksen päätteeksi ja takoi sen jälkeen kovia kierroaikoja ajaen muun porukan lähes kiinni.

Toiseksi viimeisen kierroksen alkaessa Kallio teki onnistuneen ja komean ohituksen Gergely Martonista nousten neljänneksi ja kun tiimikaveri Timur Shigabutdinov palasi viimeisellä kierroksella lisälenkiltä takaisin radalle niukkaakin niukemmalla erolla Kallion taakse, oli Kallio maalissa hienosti kolmas. Suomalaiselle Set Promotion -tiimille Saksan kilpailu oli kokonaistuloksen kannalta kauden paras, kun sen kuljettajat ajoivat sijat kolme ja neljä.

Rallicrossin MM-sarjan kauden viimeinen osakilpailu ajetaan Etelä-Afrikassa 24.-25. marraskuuta.

Saksan finaalit

MM-Supercar

1) Johan Kristoffersson (SWE) Volkswagen 3.33,568
2) Mattias Ekström (SWE) Audi 3.35,417
3) Andreas Bakkerud (NOR) Audi 3.36,650
4) Niclas Grönholm (FIN) Hyundai 3.38,598
5) Petter Solberg (NOR) Volkswagen keskeytys
6) Kevin Hansen (SWE) Peugeot keskeytys

EM-Super1600

1) Aydar Nuriev (RUS) Skoda 4.02,078
2) Rokas Baciuska (LTU) Audi 4.03,470
3) Jesse Kallio (FIN) Renault 4.06,256
4) Timur Shigabutdinov (RUS) Skoda 4.06,773
5) Josef Susta (CZE) Skoda 4.07,392
6) Gergely Marton (HUN) Skoda 4.11,690

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit