Solbergin perheessä poika nousi isänsä edelle EM-saavutuksissa – “Fantastista”

18.8.2020 / 12:17
Isä ja poika Solberg neuvonpidossa Latvian EM-rallin huoltotauolla (Kuva: ERC Media).

[ A- ] / [ A+ ]

Aivan kuten toukokuussa 2019, niin myös tämänvuotisessa Latvian EM-rallissa yleiskilpailun voittoon ajanut Oliver Solberg oli täysin omaa luokkaansa.

Toukokuussa 2019 Oliver Solberg debytoi rallin EM-sarjassa Latvian osakilpailussa voittaen yleiskilpailun ja tehden samalla EM-sarjan historiaa olemalla kaikkien aikojen nuorin yleiskilpailun voittaja. Voittaessaan Latviassa viime vuonna Solberg oli iältään 17 vuotta, kahdeksan kuukautta ja kolme päivää. Vertailun vuoksi, rallin MM-sarjan historian nuorin osakilpailuvoittaja on Jari-Matti Latvala, joka voittaessaan Ruotsissa 2008 oli iältään 22 vuotta ja 313 päivää.

Viime vuonna Solbergin voittomarginaali Latviassa oli 22,7 sekuntia, kun taas tämänvuotisen kilpailun voitto irtosi lopulta 20,1 sekunnin turvin. Solberg yhdessä kartanlukijansa Aaron Johnstonin kanssa johtivat kilpailua ensimmäisestä erikoiskokeesta lähtien, aina viimeisen erikoiskokeen maaliin asti. Pohja-aikoja rallin huippulupaus ajoi kuusi kappaletta, enemmän kuin Mads Östberg (2), Nikolay Gryazin (1) ja Alexey Lukyanuk (1) yhteensä.

– Fantastista! Tämä on kilpailu mitä rakastan ja rakastan näitä Latvian teitä. Oli hienoa tulla tänne taas uudestaan, mutta voin sanoa, että ei ollut helppo kilpailu, Solberg huokaisi tuoreeltaan kilpailun päättymisen jälkeen.

Lauantain ensimmäisellä erikoiskokeella Solberg sammutti autonsa ja ensimmäisen ajopäivän viimeisellä erikoiskokeella hän pyörähti. Aikaa näihin tuhlaantui kuljettajan oman arvion mukaan yhteensä noin parikymmentä sekuntia. Sunnuntaina Volkswagenin moottorin käyntihäiriöt kilpailun loppuvaiheessa ehtivät säikäyttää Solbergin.

– Moottori kävi kolmella sylinterillä ennen kahdeksatta erikoiskoetta ja ajattelin, että jos kytken Antilag-järjestelmän päälle, niin se auttaisi. Ajoin sitten noin kuusi kilometriä (pätkällä) kolmella sylinterillä ja olin, että “ei, ei, ei, ei”, mutta sitten moottori alkoi toimia taas normaalisti, onneksi. Sen jälkeen hyökkäsin rajusti ja olin yllättänyt, että hävisin sillä pätkällä lopulta vain kuusi sekuntia, Solberg kertasi toisen ajopäivän dramaattisia hetkiä.

Solberg myönsi, että he olivat lopulta onnekkaita, että moottori alkoi taas toimia normaalisti, eikä aikatappiota tullut enempää.

– Olin todella huolissani moottorin suhteen, Solberg sanoi.

Solberg on lyhyen uransa aikana osallistunut kolmeen EM-ralliin ja voittanut yleiskilpailun kahdesti. Palkintosijoituksia on kolme, nousihan Solberg Italiassa heinäkuussa palkintopallille kolmannen sijan myötä. Hauska sattuma on se, että Oliverin isä Petter Solberg, rallin vuoden 2003 maailmanmestari, osallistui omalla urallaan kolmeen EM-ralliin ja voitti niistä yhden. Voidaan siis sanoa, että poika on jo nyt ohittanut ainakin yhdessä tilastossa isänsä saavutukset.

– Fantastinen vauhti koko viikonlopun ajan ja ajaminen oli erittäin fiksua silloin kun sitä tarvittiin. Loistavaa työtä, Petter Solberg hehkutti Twitterissä poikansa suorituksia Latvian EM-rallissa.

Östberg ajoi ensimmäisen kilpailunsa sitten helmikuisen Ruotsin MM-rallin ja sijoittui hienosti toiseksi, ennen kolmanneksi ajanutta Lukyanukia, Italian osakilpailun voittajaa, joka jatkaa EM-sarjan pistekärjessä. Eerik Pietarinen oli neljäs, Emil Lindholm kuudes ja Mikko Heikkilä kahdeksas. Ville Pynnönen joutui keskeyttämään ulosajon seurauksena toiseksi viimeisellä erikoiskokeella. Miika Hokkanen sijoittui etuvetoisten luokassa viidenneksi.

Rallin EM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Azorien saarilla Portugalissa kuukauden päästä.

Latvian EM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Oliver Solberg (SWE) Volkswagen Polo GTI R5 1.27.23,0
2) Mads Östberg (NOR) Citroen C3 R5 + 20,1
3) Alexey Lukyanuk (RUS) Citroen C3 R5 + 37,2
4) Eerik Pietarinen Skoda Fabia R5 + 1.34,1
5) Craig Breen (IRL) Hyundai i20 R5 + 1.51,3
6) Emil Lindholm Skoda Fabia Rally2 Evo + 1.53,1
7) Gregoire Munster (LUX) Hyundai i20 R5 + 2.19,7
8) Mikko Heikkilä Skoda Fabia Rally2 Evo + 2.35,9
9) Efren Llarena (ESP) Citroen C3 R5 + 3.23,2
10) Sean Johnston (USA) Citroen C3 R5 + 3.48,1

———-

22) Miika Hokkanen Peugeot 208 Rally4 + 10.41,8

Solbergin keskinopeus: 120,7 km/h
Pohja-ajat: Solberg 6, Östberg 2, Gryazin 1, Lukyanuk 1

Luokkavoittajat

ERC ja ERC1 Junior: Oliver Solberg
ERC2: Tibor Erdi Jr
ERC3 ja ERC3 Junior: Ken Torn
Abarth Rally Cup: Martin Rada
Ladies: Rachele Somaschini

EM-sarjan pistetilanteet löydät täältä

Oliver Solberg, 18

Rallin Latvian mestari 2019
Rallin Baltic Trophyn mestari 2019
Rallicrossin RallyX Nordic -sarjan Supercar-mestari 2018
Viron rallisarjan hopeaa 2019
Pohjois-Amerikan rallisarjan pronssia 2019
Rallin kaksinkertainen EM-osakilpailuvoittaja (Latvia 2019 ja 2020)

 

 

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com

YouTube-video: Rallin EM-sarja


Facebook kommentit