Sordo juhli jälleen Sardinian saarella – Rallin MM-sarjassa uusi ennätys

12.10.2020 / 13:33
Dani Sordo hyppäsi toisena vuonna peräkkäin voittoon Italian MM-rallissa (Kuva: Hyundai Motorsport).

[ A- ] / [ A+ ]

Kesäkuussa 2019 Dani Sordo nousi Sardinian saarella ajetussa Italian MM-rallissa voittoon kilpailun viimeisellä erikoiskokeella. Nyt espanjalainen johti Italian MM-rallia 12 viimeisen erikoiskokeen ajan, saavuttaen kolmannen voiton, uransa 169. MM-rallissa.

Tämänvuotisessa Italian MM-rallissa tehtiin myös rallin MM-sarjan uusi ennätys, sillä koskaan aiemmin ei yleiskilpailun kärkikolmikko ole mahtunut lopputuloksissa näin lähelle toisiaan. Aiempi ennätys, 7,3 sekuntia, oli vuoden 2011 Argentiinan MM-rallista (kärkikolmikko Sebastien Loeb, Mikko Hirvonen ja Sebastien Ogier), kun nyt voittoon ajaneen Dani Sordon ja kolmannen sijan napanneen Ogierin välinen aikaero oli 6,1 sekuntia.

– Voitte vain kuvitella, että mikä fiilis on juuri nyt: olen erittäin onnellinen tästä voitosta! Se meni lopulta aika tiukaksi, mutta onnistuimme pitämään johtomme loppuun asti. Viimeisen päivän lenkillä kärkikuljettajien vauhdissa pysyminen oli hieman vaikeampaa, mutta onnistuimme silti voittamaan, Sordo kommentoi tuoreeltaan kilpailun jälkeen virallisessa lehdistötilaisuudessa.

37-vuotias Sordo kilpaili rallin MM-sarjassa nyt 169. kerran ja osakilpailuvoitto oli espanjalaiselle uran kolmas. Ensimmäinen voitto tuli Saksan MM-rallista vuonna 2013, kun taas kaksi viimeisintä ovat tulleet Italian Sardiniasta vajaan puolentoista vuoden sisään. Hyundai-talli nappasi kilpailusta lopulta kaksoisvoiton, kun toiseksi sijoittui Sordon tallikaveri Thierry Neuville, joka kukisti jännittävässä kaksintaistelussa Ogierin lopulta sekunnilla.

Siinä missä Sordo nousi Italiassa voittoon kesäkuussa 2019 kilpailun viimeisellä erikoiskokeella, kun vajaan puolen minuutin johtoasemassa Power Stage -erikoiskokeelle startanneen Ott Tänakin Toyotasta petti ohjaus ja virolainen putosi viidenneksi, niin nyt Hyundain keikkatyöläinen johti kilpailua Sardinian saarella neljännestä erikoiskokeesta lähtien aina kilpailun maaliin asti.

Ennen sunnuntaina ajettuja neljää viimeistä erikoiskoetta Sordon ja kartanlukija Carlos Del Barrion johtomarginaali oli 27,4 sekuntia. Sunnuntain avauksessa Ogier ja Neuville kuitenkin saavuttivat Sordoa 12 sekunnilla. Ongelmia ei johtaneen Hyundain autossa kuitenkaan ollut, ei tekniikkapuolella, eikä myöskään kabiinissa.

– Olin kyllä hereillä, koska sunnuntaina ensimmäinen pätkä ajettiin myöhemmin kuin lauantaina, joka oli todella aikaisin aamulla. He (Ogier, Neuville) vain hyökkäsivät todella kovaa, 47. kerran urallaan rallin MM-sarjassa palkintokorokkeelle noussut Sordo myönsi.

Ennen viimeistä erikoiskoetta Sordon johto Ogieriin nähden oli 9,2 sekuntia ja Neuvilleen puolestaan 10,9 sekuntia. Ogierin ja Neuvillen sijoitukset vaihtuivat vielä Power Stage -erikoiskokeella, mutta Sordon voittoa ei mikään uhannut. Ei edes 24,5 grammaa alipainoinen Hyundain peräpään apurunko, joka toi Hyundai-tallille 30 000 euron (20 000 euroa ehdollista) sakot, mutta ei aikarangaistusta tai hylkäystä.

– Viimeinen erikoiskoe ei ollut helppo, koska piti vain yrittää olla tekemättä virheitä. En halunnut menettää tätä voittoa aivan lopussa, enkä sitä edes ajatellut, Sordo muisteli kilpailun viimeisiä seitsemää kilometriä.

Rallin MM-sarjan kauden toiseksi viimeinen osakilpailu ajetaan Belgiassa marraskuussa. Siellä Hyundain kolmatta autoa Neuvillen ja Tänakin tallikaverina ajaa Craig Breen. Tänä vuonna vain kahteen MM-ralliin (Meksiko, Italia) osallistunut Sordo ei vielä osannut sanoa tulevaisuudestaan mitään, ei kuluvan kauden osalta, eikä myöskään ensi kauden.

– En tiedä. Nyt kun tiedetään, että Monzassa ajetaan MM-ralli, niin siellä olisi kiva olla mukana. Ensi kauden osalta tällä hetkellä ei ole mitään uutta kerrottavaa. Tottakai haluaisin ajaa enemmän kilpailuja, Sordo korosti.

Elfyn Evans ajoi neljänneksi ja britti jatkaa kuljettajien MM-pisteissä johdossa, 14 pisteen erolla Ogieriin nähden. Teemu Suninen oli parhaana suomalaisena viides. Kalle Rovanperän vaikea viikonloppu päättyi ulosajoon kahdeksannella erikoiskokeella, kun taas Esapekka Lappi joutui keskeyttämään Fordin moottoririkon takia jo toisella erikoiskokeella. Jari Huttunen voitti WRC3-luokan ja oli nopein R5-kuljettaja, kun taas Sami Pajari sijoittui junioreissa viidenneksi.

Italian MM-rallin yleiskilpailun lopputulokset

1) Dani Sordo (Hyundai) 2.41.37,5
2) Thierry Neuville (Hyundai) + 5,1
3) Sebastien Ogier (Toyota) + 6,1
4) Elfyn Evans (Toyota) + 1.02,3
5) Teemu Suninen (Ford) + 1.33,9
6) Ott Tänak (Hyundai) + 2.27,5
7) Pierre-Louis Loubet (Hyundai) + 4.43,8
8) Jari Huttunen (Hyundai) + 8.41,7 WRC3
9) Kajetan Kajetanowicz (Skoda) + 10.02,9 WRC3
10) Pontus Tidemand (Skoda) + 10.20,9 WRC2

———-

44) Sami Pajari (Ford) + 1.24.26,3 JWRC

Sordon keskinopeus: 88,7 km/h
Pohja-ajat: Ogier 6, Sordo 5, Neuville 2, Evans 1, Suninen 1, Tänak 1

MM-pistetilanteet 6/8 osakilpailua

Kuljettajat

1) Elfyn Evans (GBR) 111
2) Sebastien Ogier (FRA) 97
3) Thierry Neuville (BEL) 87
4) Ott Tänak (EST) 83
5) Kalle Rovanperä 70
6) Teemu Suninen 44
7) Esapekka Lappi 38
8) Dani Sordo (ESP) 26
9) Craig Breen 25
10) Sebastien Loeb (FRA) 24

———-

17) Jari Huttunen 5

Autonvalmistajat

1) Hyundai 208
2) Toyota 201
3) M-Sport Ford 117

Rallin MM-sarjan kaikki pistetilanteet löydät täältä

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit