MOTORSPORT

Speed pitkään sivussa, vältti leikkaushoidon – “Melkoista tunteiden vuoristorataa”

Viime viikonloppuna Nitro World Games -tapahtumassa Utahissa, Yhdysvalloissa rallicross-kilpailussa selkänsä loukannut Scott Speed sai lääkäreiltä hyviä uutisia. Vamma ei vaadi leikkaushoitoa, toipumisaika lyhenee, mutta silti Speedillä on edessään pitkä sairausloma.

Autourheilun todellinen moniosaaja, jenkkitähti Scott Speed, 36, loukkasi selkänsä viime viikonloppuna Nitro World Games -tapahtuman rallicross-kilpailussa. Speed, Global Rallycross -sarjan kolminkertainen mestari ja viime vuoden Americas Rallycross -sarjan mestari, loukkasi selkänsä kilpailun ensimmäisessä alkuerävaiheessa, radan viimeisen hypyn alastulossa.

– Rikoin selkäni hypyn rajussa alastulossa. CT-kuvauksessa varmistui, että T6-nivel oli hajonnut. Siitä siirryttiin selkärangan asiantuntijan käsittelyyn Utahin yliopistolle. Magneettikuvaus tehtiin lopulta kolmen aikaan aamuyöstä ja siinä selvisi, että minulta on murtunut selästä kolme nikamaa. Nyt odotan, että kirurgit ilmoittavat miten tästä jatketaan, Speed kirjoitti Facebook-sivullaan lauantai-iltana Suomen aikaa.

Pari päivää onnettomuuden jälkeen Speed päivitti tilannettaan sosiaalisessa mediassa.

– Tänään oli loistava päivä! Pystyin kokeilemaan kiinteää ruokaa ja vihdoinkin, myös juomaan vettä. Ja voi pojat, se vesi maistui todella hyvälle! Huomenna on ensimmäinen päivä fysioterapiaa ja se antaa suuntaa sille kuinka nopea on toipuminen. Meillä on olemassa suunnitelma A ja suunnitelma B. Voin sanoa, että en ole koskaan ollut näin hermostunut, että jos suunnitelma A ei toimikaan, Speed pohti.

Lopulta lääkärit päätyivät siihen ratkaisuun, että Speed ei joudu leikkaukseen, vaan tilanteessa turvaudutaan niin sanottuun luiden luonnolliseen parantumiseen. Speedin mukaan T6-nivelen murtuma on melko vakava ja alueella on myös nivelside vaurioita. Nivelen sirpaleet olivat liikkuneet selkäydinkanavaan, mutta eivät onneksi selkäytimeen.

– Ratkaiseva tekijä sen suhteen, tarvittiinko leikkausta vai ei, oli se, että minun täytyi pystyä seisomaan tuen avulla niin, että selkärenkani pystyi tukemaan painoani. Olin kymmenen kertaa hermostuneempi sillä hetkellä kuin yhdessäkään kilpailussa mitä olen ajanut. Tulokset olivat ihmeen hyvät. Nyt sitten alkaa toipuminen luonnollisella tavalla. Se tarkoittaa toipumisajaksi 6-8 viikkoa, kun taas leikkauksessa olisi ollut omat riskinsä ja pidempi toipumisaika. Tämä kaikki on ollut melkoista tunteiden vuoristorataa, Speed myönsi.

Speed on urallaan kilpaillut muun muassa Formula 1:n MM-sarjassa vuosina 2005 ja 2006 Toro Rosson tallissa, sähköformuloissa, Nascar-sarjassa, ja yritti Speed mukaan legendaariseen Indy 500 -kilpailuunkin vuonna 2011, mutta karsiutui. Viimevuotiseen tapaan Speed on kilpaillut tänä vuonna Americas Rallycross -sarjassa ja hallitseva mestari on pisteissä kärjessä neljän ajetun osakilpailun jälkeen. Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että sairausloman myötä Speedin haaveet toisesta peräkkäisestä mestaruudesta ovat menneet.

Americas Rallycross -sarjan kauden viimeiset osakilpailut ajetaan viikon välein syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna Austinissa ja lokakuun ensimmäisenä viikonloppuna Lexingtonissa. Yksi mahdollinen Speedin tuuraaja voisi olla Toomas “Topi” Heikkinen, joka viime vuonna osallistui Subaru Rally Team USA -tallin Subarulla Austinin osakilpailuun. Speed kilpailee tänä vuonna juuri Subaru Rally Team USA -tallissa.

Heikkinen ei samaan aikaan ajettavan Titans RX -sarjan osakilpailun takia pystyisi osallistumaan sarjan kahteen viimeiseen osakilpailuun Lexingtonissa, mutta sen sijaan syyskuun viimeisenä viikonloppuna ajettava Austinin osakilpailu mahtuisi Heikkisen kalenteriin. Ainakin jos huomioidaan rallicross-sarjoista Titans RX, sekä MM-sarja, jonka Ranskan osakilpailussa elo-syyskuun vaihteessa Heikkinen ajaa GRX Taneco -tallin Hyundaita.

Lue myös! Nitro World Games: Jenkkitähti loukkasi selkänsä – “Pelottavin ja tuskaisin ilta” (17.8.2019)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com