MOTORSPORT

Sunisella edessään yksi uran suurimmista haasteista – “Menneet voi nyt unohtaa”

Teemu Sunisen alkukausi rallin MM-sarjassa on sujunut mollivoittoisesti. Kun kauden neljännessä osakilpailussa edessä on Korsikan aina vaikeat asfalttitiet ja Suninen kilpailee näissä maisemissa ensimmäistä kertaa WRC-autolla, on varsin helppoa todeta edessä olevan haasteen olevan yksi Sunisen uran suurimmista tähän mennessä.

Vaikka alla onkin nyt siis ensimmäistä kertaa tässä kilpailussa WRC-auto, niin aivan täysin kylmiltään ei Teemu Suninen, 25, tulevaan Korsikan MM-ralliin kuitenkaan lähde. Vuosina 2015-2017 Suninen kilpaili tässä legendaarisessa MM-rallissa WRC2-luokassa ja paras sijoitus oli vuoden 2017 toinen sija. Lisäksi Suninen pääsi viime viikolla ajamaan Korsikan saarella testiä Fordin WRC-autolla ja niistä jäänyt hyvä fiilis toi lisää itseluottamusta kilpailun alla.

– Ajettiin kaksipäiväinen testi Elfynin (Evans) kanssa puoliksi ja auto tuntui todella hyvältä. Korsikan kaltaisessa kilpailussa on erittäin tärkeää löytää hyvä balanssi autoon ja luulen, että onnistuimme siinä, Suninen sanoo M-Sport Fordin tiedotteessa.

Suninen ei siis viime vuonna Korsikan MM-ralliin osallistunut, joten uudeksi kartanlukijaksi tälle kaudelle tulleen Marko Salmisen, 40, kokemukset viimevuotisesta kilpailusta Takamoto Katsutan kartanlukijana tarjoavat tässä kohtaa sen tuoreimman näkemyksen aina vaikeasta klassikkokilpailusta.

– Reitti on kuulemma hieman erilainen tänä vuonna. Erikoiskokeet ovat ymmärtääkseni hieman nopeampia ja hieman samanlaisia kuin mitä Kataloniassa. Meille tärkeintä on päästä maaliin ja ajaa ehjä kilpailu. Jos siihen pystymme, niin kautta on mentaalisesti paljon helpompi jatkaa sen jälkeen, Suninen pohtii.

Tämänvuotisessa Korsikan MM-rallissa ajetaan kolmen päivän aikana 14 erikoiskoetta yhteispituudeltaan 347,51 kilometriä. Pisin erikoiskoe on lauantaina kahteen kertaan ajettava 47-kilometrinen Castagniccia.

 

 

“Olemme todistaneet vauhtimme lumella ja soralla”

Maaliin pääsy todellakin on tärkeää Suniselle tässä kohtaa kautta, onhan suomalaiskuljettaja sortunut tällä kaudella ulosajoon kaikissa kolmessa ajetussa osakilpailussa. Monte Carlossa ja Meksikossa ulosajot tapahtuivat heti kilpailun alussa, kun taas Ruotsissa Ford lipsahti tieltä “metsähallituksen” puolelle lauantai-aamupäivän erikoiskokeella.

– Tärkeintä on nyt saada ajettua hyvä ralli ilman virheitä ja pysyttävä mahdollisimman lähellä kärkikuljettajia. Ruotsissa johdin rallia ennen virheitäni, mutta menneet voi nyt unohtaa, uusi kisa on jälleen edessä. Koetimme muutamia juttuja aamulla, mutta palasimme vanhaan. Pahin osuus rallissa taitaa olla pisimmän erikoiskokeen mutkat, jotka ovat täysin ilman asfalttia, eikä pitoa ole lainkaan, Suninen ennakoi.

Asfalttirallien aikaan Sunisen vahva karting-tausta nousee lähes aina esiin ja niin myös nyt. Suomalaiskuljettajista myös Esapekka Lapilta löytyy menestystä uran alkuvaiheilta karting-radoilta ja rallia seuraava yleisö usein pohtiikin sitä kuinka paljon siitä karting-taustasta sitten on hyötyä, kun rallia ajetaan asfaltilla?

– On varmasti, mutta kovin erilaista se on ajaa rallia asfaltilla. Tietysti karting-ajoista muistaa ne oikeat ajolinjat, joten siinä se isoin hyöty on, Suninen kuvailee.

M-Sport Ford on kolmen osakilpailun jälkeen autonvalmistajien MM-sarjassa viimeisenä ja eroa kolmanteen sijaan on päässyt kertymään jo 32 pistettä. Korsikan MM-rallissa Sunisen lisäksi menestystä brittitallille metsästää Elfyn Evans, jonka tuloskäyrä on ollut Monte Carlon pettymyksen jälkeen nousujohteinen: Ruotsissa viides ja Meksikossa kolmas.

– Olemme todistaneet jo vauhtimme niin lumella, kuin sorallakin ja olen luottavainen sen suhteen, että pystymme hyvään vauhtiin myös asfaltilla, M-Sport Fordin tallipäällikkö Richard Millener vakuuttaa tiedotteessa.

Sunisen WRC-autolla ajamista asfalttiralleista viimevuotinen Saksa on tuloksellisesti paras. Siellä jokelalainen ajoi viidenneksi. Mikäli sijoitus sunnuntaina on viiden parhaan joukossa, niin Suninen-Salminen kaksikon lisäksi tyytyväisyyteen on aihetta varmasti myös tallin johtoportaassa.

– Tämä on ainoa kilpailu missä Teemu ei ole vielä kilpaillut WRC-autolla. Luulen, että tulemme näkemään hänet hyvässä vauhdissa tänä viikonloppuna, vaikkakin lähtöpaikka ei ole mikään kovin hyvä. Hänen tavoite on ajaa kaikki erikoiskokeet läpi ja kerätä iso määrä kokemusta, Millener päätti.

Korsikan MM-ralli käynnistyy perjantai-aamuna kello 9.29 Suomen aikaa. Maaliin saavutaan sunnuntaina.

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com