Sunisen palkintosijoituksissa erikoinen yksityiskohta – “Tuli tärkeään paikkaan”

17.3.2020 / 17:16
Teemu Suninen ajoi Meksikon MM-rallissa kolmanneksi (Kuva: M-Sport Ford).

[ A- ] / [ A+ ]

Teemu Sunisen uran kolmas palkintosijoitus rallin MM-sarjassa ei olisi voinut tulla paremmalla hetkellä.

Teemu Suninen, 26, ajoi virheettömän kilpailun Meksikon MM-rallissa viime viikonloppuna ja se palkittiin kauden ensimmäisellä palkintosijoituksella. M-Sport Ford -tallin Suninen ja kartanlukija Jarmo Lehtinen sijoittuivat kauden kolmannessa MM-rallissa kolmanneksi. Palkintosijoitus on Suniselle MM-sarjassa uran kolmas ja hänestä tuli MM-sarjan historian 18. suomalaiskuljettaja, joka on yltänyt urallaan vähintään kolmeen palkintosijoitukseen.

– Kyllähän tämä hyvältä tuntuu. Tämä oli paluu sille tasolle, jolla olen halunnut ajaa. Alkukauden jälkeen tämä tulos tuli tärkeään paikkaan, Suninen kommentoi kilpailun jälkeen.

Kauden avauksessa Monte Carlossa tammikuussa auton tekniikkamurheet heti kilpailun alkuvaiheessa veivät Suniselta mahdollisuuden taistella kärkisijoista, mutta toisaalta kahtena viimeisenäkään päivänä vauhti ei ollut sillä tasolla, millä moni sen odotti olevan. Ruotsissa Sunisen vaisut otteet saivat jatkoa, kun maalissa sijoitus oli vasta kahdeksas. Tässä kohtaa eri medioista saatiin lukea, että brittitallin johto ei olisi tyytyväinen suojattinsa alkukauteen ja että vauhtia pitäisi löytyä lisää tulevissa kilpailuissa.

– Ruotsin jälkeen tilanne ei näyttänyt kovinkaan hyvältä ja tallin johdolta tuli pyyntö, että vauhtia saisi olla lisää. Siitä sisuuntuneena pystyin tulemaan takaisin vahvempana, vauhtia löytyi ja teimme paluun takaisin taistelemaan kärkisijoituksista. Mielestäni ajoin hyvin tänä viikonloppuna. Näytimme, että potentiaalia löytyy, Suninen korosti.

Vaisu alkukausi ja alhainen sijoitus MM-pisteissä tarjosivat Suniselle loistavan lähtöpaikan Meksikon MM-rallin avauspäivään. Jotta hyvät asetelmat lähtöpaikan puolesta säilyivät myös lauantaille, piti Sunisen pystyä olemaan tuloksissa perjantain jälkeen mahdollisimman korkealla ja sen hän myös teki, yhdessä MM-sarjan haastavimmista kilpailuista. Kun sijoitus oli perjantain jälkeen toinen, se tarjosi lauantaille toiseksi parhaan lähtöpaikan.

Kilpailun loppuvaiheessa Suninen kävi kovaa taistelua kakkossijasta hallitsevaa maailmanmestaria Ott Tänakia vastaan, mutta joutui tuossa taistelussa lopulta taipumaan. Sunisen taivalta tosin vaikeuttivat Fordin jarrumurheet.

– Oikeastaan tämä oli enemmän kuin odotin tästä rallista. Meillä oli tasainen tahti ja pysyimme pois ongelmista. Lopussa meiltä hajosi yksi jarru ja se sinetöi taistelun kakkossijasta meidän osaltamme. Mutta tuskin olisimme pystyneet pitämään Ottia takana siitäkään huolimatta, Suninen myönsi virolaisen paremmuuden tässä kilpailussa.

Sunisen erinomaisesti sujuneesta kilpailusta hyvän kuvan antaa myös erikoiskokeille ajettujen top 6 -aikojen määrä. Suninen ajoi kuuden nopeimman joukkoon Meksikon MM-rallin kaikilla 19 erikoiskokeella ollen voittaja Sebastien Ogierin ohella ainoa, joka tähän suoritukseen pystyi. Tänak kellotti kärkikuusikon aikoja 18 kappaletta, Elfyn Evans 17, Thierry Neuville 16 ja Kalle Rovanperä 13.

– On ollut hienoa katsella Teemun menoa tänä viikonloppuna. Hänellä oli vaikea alkukausi, mutta me kaikki tiesimme mihin hän parhaimmillaan pystyy ja tämä tulos oli hänen itseluottamukselle juuri sellainen “buusti” mitä hän tässä kohtaa tarvitsi. Heti siitä hetkestä lähtien, kun hän täällä hyppäsi autoon, hänestä näkyi, että alkukauden pettymykset on unohdettu ja hän on valmis ajamaan kovaa ja johdonmukaisesti, Millener hehkutti.

Sunisen palkintosijoituksiin rallin MM-sarjassa liittyy muuten varsin erikoinen yksityiskohta. Ne kolme MM-rallia missä Suninen on noussut palkintopallille, on joka kerta vieressä seisseet eri kuljettajat. Portugalissa 2018, kun Suninen saavutti ensimmäisen palkintosijoituksensa, kilpailun voitti Neuville ja toiseksi ajoi Evans. Italiassa 2019 Dani Sordo oli ykkönen ja Andreas Mikkelsen kolmas, kun taas nyt Meksikossa palkintokolmikon täydensivät Ogier ja Tänak.

Rallin MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan Portugalissa 21.-24. toukokuuta, ellei sitten koronavirus tuo tilanteeseen muutosta.

Teemu Sunisen palkintosijoitukset MM-sarjassa

Portugali 2018 – 3.
Italia 2019 – 2.
Meksiko 2020 – 3.

Lue myös! Toyota WRC:n uuden aikakauden voitokkain talli – Myös eniten osakilpailuvoittajia (17.3.2020)

Teksti: Jari Hotti
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit