Suomalaisilla hyvä vauhti historicien EM Vltava-rallissa

25.4.2017 / 14:35
Ville Silvasti ja Jonne Halttunen pudottelivat Porschellaan luokan kakkossijalle. (kuva: Elias Kivitila)

[ A- ] / [ A+ ]

Tsekissä viikonloppuna ajettu Vltava-ralli oli FIA:n historic-rallien EM-sarjan toinen osakilpailu. Tuttuun tapaan suomalaisedustus oli tasokas, eikä liene vaikea uskoa, että vähintäänkin viimevuotiseen, 11 EM-mitalin saaliiseen päästään tänäkin vuonna.

Historic-ralleissa pisteitä kerätään ikäkausittain ja luokittain ja EM-sarjassa arvomitalit jaetaan kauden päätteeksi kategorioissaan parhaiten menestyneille. Sarjan yhdeksästä osakisasta loppupisteisiin lasketaan kuuden parhaan rallin tulos.

Vltava-rallissa ajettiin 14 erikoiskoetta, perjantaina ek-kilometrejä oli noin 71 ja lauantaina noin 95. Koko reitin pituus oli noin 553 kilometriä.

Kategoriassa 1 autot on valmistettu ennen vuotta 1969. Italialainen Antonio Parisi on Porsche 911 S -autollaan hallinnut tätä ryhmää useamman vuoden ajan. Eikä Parisi pettänyt Tsekin kisassakaan. Voitto tuli lähes kolmen minuutin erolla kakkoseksi ajaneeseen suomalaispariin Sverre Norrgård–Enni Mälkönen.

– Olen kaikille aina vastannut, että kokeneempi kuljettaja ja parempi auto ovat vaikeasti voitettavia, vastasi Sverre uteluun toiseksi jäämisestä.

Tappio Parisille ei Norrgårdia suinkaan tuntunut pahemmin harmittaneen.

– Asfalttikisoissa ero italialaiseen on vuosien aikana kaventunutkin, ja soraralleissa olemme Parisin aina voittaneet.

Luokassaan toiseksi ja kategoriassa 1 neljänneksi ajanut pari Elias Kivitila–Timo Tuominen kertoivat kokeneensa enemmän teknisiä vikoja kuin pitkään aikaan.

– Voisi sanoa, että vaikeuksien kautta voittoon kulki meidän rallimme. Perjantaina hajosi starttimoottori, sitten kytkin ja laturi, ja vielä illan pimeydessä valotkin hävisivät, kertasi Kivitila.

Tuloksia, kategoria 1
(Kuljettajat, auto, ikäkausi/lk, ero voittajaan)
1. Antonio Parisi – G. A’Angerlo Porsche 911 S B/4 2.00.05,2
2. Sverre Norrgård – Enni Mälkönen BMW 2002 TI B/4 + 2.50,3
3. Michael Baltes – Christoph Kraus Alfa Romeo Giulia B/3 + 6.13,1
4. Elias Kivitila – Timo Tuominen Ford Escort Twin Cam B/3 + 6.47,4
5. Oldrich Kovarik sen – Oldrich Kovarik Skoda Octavia TS A/2 + 12.28,6
6. Lauri Lajunen – Jukka Rautiainen Triumph Vitesse B/3 + 13.21,6
7. Pekka Anttalainen – Antti Hietaniemi Skoda Felicia Super A2 + 33.02,4

Pistetilanne osakisan 2/9 jälkeen
1. Antonio Parisi 35 pistettä; 2. Sverre Norrgård 24; 3. Elias Kivitila 21 pistettä … 5. Pekka Anttalainen 13 pistettä

Kategorian 2 (autot -> 75) kuljettajat olivat jälleen kilpailun nopeimpia. Entinen F1-kuljettaja italialainen Erik Comas Lancia Stratoksellaan oli jälleen muille liikaa. Suomalaispari Ville Silvasti–Jonne Halttunen onnistui kuitenkin pistämään vahvasti kampoihin, ja oli muutamalla pätkällä kaikkein nopeinkin. Näinköhän on vain ajan kysymys, jolloin Comas kohtaa voittajansa historic-rallissa?

– Hyvin tosiaan lähti heti alusta asti. Olin päivän verran Alastaron moottoriradalla harjoittelemassa mm. ajolinjoja, ja näytti jotain sieltä tarttuneenkin. Ehkä täällä oli myös meidän autolle hieman parempia teitä kuin Espanjassa, paljasti Silvasti.

Tuloksia, kategoria 2
(Kuljettajat, auto, ikäkausi/lk, ero voittajaan)
1. Erik Comas – Yannick Roche Lancia Stratos HF C/4 1.39.09,5
2. Ville Silvasti – Jonne Halttunen Porsche 911 RS C/4 + 48,8
3. Lucio Da Zanche – Daniele De Luis Porsche 911 RS C/4 + 1.06,1
6. Joose Kojo – M. Necekal Opel Ascona A C/3 + 9.47,0
11. Heikki Viljanen – Antti Pellinen Porsche 911 RS C/4 + 16.53,0
16. Lauri Heikkilä – Janne Mäntylä Lancia Fulvia HF C/2 + 41.19,9

Pistetilanne osakisan 2/9 jälkeen:
1. Erik Comas 40 pistettä; 2. Lucio Da Zanche 29; 3. Ville Silvasti 25 pistettä … 7. Joose Kojo 15 pistettä … 11. Lauri Heikkilä 7 pistettä … 15. Jari Hyvärinen 1 piste

Kategoriassa 3 (autot ->81) oli hienoa suomalaisjuhlaa, kun Pentti Veikkanen yhdessä Timo Jaakkolan kanssa voittivat kisansa. Vasta täältä EM-kautensa aloittanut ja oman luokkansa voittanut pari Esa Peltonen–Veli-Matti Haljala sijoittui kategoriassa 3 toiseksi.

Porsche 911 SC:llä ajava Veikkanenkin oli kisaan oikein tyytyväinen. Kun vielä pahin vastustaja, itävaltalainen Karl Wagner samanlaisella ajokillaan suistui ojan puolelle, sai Veikkanen suhteellisen rauhassa ajella kisaansa.

– Ei me nyt niin rauhassa ajeltu, kyllä meilläkin oli muutamia aika yllättäviäkin tilanteita. Pari kertaa jouduin paaleja kiertäessäni tiukkaan paikkaan, pyörät olivat jo ojan puolella. Niistä kuitenkin selvittiin, kertasi Veikkanen, joka paljasti tavoittelevansa tänä vuonna mestaruutta.

Esa Peltonen hallitsevana Euroopan mestarina aloitti kautensa vasta täältä. Peltonen myönsi, että hieman oli perhosia mahassa ennen kisaa, kun tauon aikana autoa oli paranneltu ja moottoria hieman terävöitetty.

– Kaipa meillä homma onnistui, kun nyt oli takana monta sellaista miestä, jotka ennen olivat tuloksissa edellä, totesi Peltonen.

Ennen kisaa Tsekissä oli yllättäen tullut lunta, mutta onneksi se suli ennen starttia pois. Kuivaa reitillä ei kuitenkaan ollut, sillä erityisesti lauantaina vettä tuli melko paljon.

– Me emme olleet varautuneet sadekelin pyöriin. Välikelin pyörillä ohjelmaa sitten riittikin niissä sateissa. Monet shikaanit tulivat melko pahasti silmille. Kerran jopa jouduin ajamaan lauta-aidan läpikin, kun ei ollut mahdollisuutta väistää, kertasi lammilainen.

Vaikka viime vuodelta pahin vastustaja italialainen Maurizio Pagella jäi tällä kertaa kisassa Peltosen taakse, Pagella sai pisteitä enemmän luokassa suuremman lähtijämäärän vuoksi. Italialaiselle kirjattiin 15 pisteitä, mutta Peltonen sai tyytyä 13 pisteeseen.

– Vähän se tietty harmittaa, mutta säännöt ovat sääntöjä. Toivottavasti muissa kisoissa meidänkin luokassamme olisi enemmän osanottajia.

Tuloksia, kategoria 3
1. Pentti Veikkanen – Timo Jaakkola Porsche 911 SC D/4 1.45.27,1
2. Esa Peltonen – Veli-Matti Haljala Toyota Starlet D/1 + 4.21,9
3. Maurizio Pagella – Roberto Brea Porsche 911 SC D/4 + 6.23,2
4. Ari Salminen – Mika Virtanen Porsche 924 Turbo D/4 + 9.48,8
5. Radek Tous – Lukas Hronek Skoda 120 S D/1 + 16.41,7

Pistetilanne osakisan 2/9 jälkeen:
1. Maurizio Pagella 30 pistettä; 2. Pentti Veikkanen 20; 3. Eddy van den Hoorn 18; 4. Esa Peltonen 13 pistettä

Lähde: Historic EM-sarjan kilpailijoiden tiedote


Facebook kommentit