Suomalaiskaksikolla nousujohteinen kisa aavikolla

12.3.2024 / 12:31

[ A- ] / [ A+ ]

Suvi Jyrkiäinen ja Suvi Nisula osallistuivat Saudi-Arabiassa ajettuun vain naisille tarkoitettuun aavikkoralliin toista kertaa. Tavoitteena oli parantaa viimekertaista kahdeksatta sijaa. Vaikka kaksikko ajoi hyviä etappisijoituksia, tavoite ei tällä kertaa täyttynyt.

Rally Jameel oli neljän päivän mittainen seikkailu läpi aavikkomaisemien. Reitillä oli pituutta yhteensä 1600 kilometriä ja matkaan lähti peräti 55 kilpailijaparia 37:stä eri maasta. Kilpailussa mitataan suunnistustaitoa, erikoiskokeilla ajetaan tasanopeusosuuksia, haetaan karttapisteitä ja etapit tulee suorittaa määrätyssä ajassa.

Kilpailu alkoi tiistaina erittäin vaativalla osuudella. Lähes puolet kilpailijoista harhautui reitiltä ensimmäisellä erikoiskokeella ja lisäksi osa juuttui pehmeään hiekkaan, Suvit muiden mukana. Kilpailijat auttoivat toinen toisiaan ja paikalle saatiin myös järjestäjän puolelta apuvoimia. Lopulta nelivetoinen Toyota Fortuner saatiin irti ja matka jatkui.

– Oli vaikein pätkä heti ensimmäisenä. Aivan toisenlaista maastoa ja reittiä kuin edellisenä vuonna. Siellä oli paljon pehmeää hiekkaa ja monet olivat jumissa. Meillä oli mukana lapio ja muita tarvikkeita näitä tilanteita varten, mutta jatkamaan päästiin vasta kun järjestäjä tuli nyppäämään meidät ja Singaporen tiimin ylös.

Sijoitus oli tässä vaiheessa kahdestoista, mutta jobinpostia oli vielä tulossa. Tuloksiin lisättiin rangaistus maksimiajan ylittämisestä, ja Suvit putosivat sijalle 43.

– Raju aloitus. Ylitettiin maksimiaika kolmellatoista minuutilla, siitä saatu rangaistus tuntui aika kovalta, Jyrkiäinen kertaa. 

Seuraavana päivänä sisuuntunut suomalaispari oli hyvässä iskussa ajaen toiseksi. Myös torstain taival maistui ja tuloksena oli neljäs sija. Viimeisenä päivänä ralli huipentui 126 kilometriä pitkään erikoiskokeeseen. Se onnistui täydellisesti tuoden Jyrkiäiselle ja Nisulalle etappivoiton. Suvien sijoitus kokonaiskilpailussa oli lopulta 33.

– Ei ollut enää mahdollisuuksia kokonaiskilpailussa, joten koitettiin ajaa hyvät tulokset erikoiskokeilta. Päätettiin, että yksi voitto pitää tulla ja se tuli viimeiseltä pätkältä. Siihen oli mukava lopettaa.

– Rallista jäi sellainen katkeransuloinen fiilis. Ensimmäinen päivä harmitti, koska ilman sanktioita oltaisiin oltu hyvissä asemissa. Järjestäjän hienoisesta suurpiirteisyydestä huolimatta hieno tapahtuma, paljon uusia kokemuksia, upeita maisemia, aavikolla liikkuvia kameleita, hyvää ruokaa ja lämpöä; sellainen ralli se oli, Jyrkiäinen päättää. 


Facebook kommentit