MOTORSPORT

Suomalaispari erikoisessa aavikkokisassa – “Tavoite kolmen joukkoon”

Suvi Jyrkiäinen ja kartanlukija Suvi Nisula ovat aloittamassa haastavan matkansa vain naisille suunnatussa aavikkorallissa Saudi-Arabiassa. Rally Jameel on neljän päivän mittainen kilpailu, jonka 1600 kilometriä pitkä reitti kiertelee läpi hiekkadyynien ja upeiden aavikkomaisemien.

Suvi Jyrkiäinen, joka on aikaisemmin ajanut rataa sekä viime vuosina myös rallia, osallistuu kilpailuun nelivetoisella Toyota Fortunerilla. Kilpailussa ei nimestään huolimatta ajeta varsinaisesti rallia, vaan tulos koostuu taitavasta navigoinnista, ajan laskemisesta sekä kuljettajaparin saumattomasta yhteistyöstä.

Tiistaina rallin avajaisseremonioiden jälkeen aavikolle starttaa peräti 110 kuljettajaparia 37:stä eri maasta. Fast Finns -nimisen suomalaistiimin tavoitteena on parantaa viime vuoden kahdeksatta sijaa.

– Tavoite on ajaa tänä vuonna kolmen joukkoon. Viime vuodesta opittiin, että tasanopeusosuuksilla pitää laskea sekunnillaan miten paljon aikaa käytetään, sillä niillä hävittiin viime vuonna eniten. Muuten samaa tekemistä kuin viimeksi; navigoidaan tarkasti ja kerätään kaikki karttapisteet, eikä myöskään sovi eksyä.

– Viime vuonna ei mennyt yhtään rengasta, eikä oltu kertaakaan jumissa ja siihen pitää nytkin pyrkiä. Reitti on osin hiekkaisempaa ja välillä mennään kivikossa. Matkalle mahtuu jonkin verran dyynejäkin, välillä mennään tietä pitkin ja välillä ihan keskellä ei mitään. Ennakkovalmisteluna ollaan tehty tiimipaidat, Jyrkiäinen naurahtaa.

Kartanlukija Suvi Nisulalla on yli kymmenen vuoden kokemus ralleista ja kartanlukijan tehtävistä, mutta tämä kilpailu on aivan oma maailmansa.  

– Kyllä tässä rallissa saa olla suunnistajan tuntosarvet herkillä koko ajan ja pitää kieli keskellä suuta; ei ainoastaan reilu satakilometrisillä erikoiskokeilla, mutta myös siirtymillä, vieraassa maassa kun ollaan. Tässä rallissa kaiken A ja O on täsmällisyys ja tiekirjan tarkka seuraaminen sekä sen erikoismerkkien ymmärtäminen pysyäkseen reitillä ja tietääkseen mitä edessä odottaa.

– Ennakkoon tutustumista ei ole, ajoväyliä ei välttämättä näe tai risteäviä teitä lähtee joka suuntaan. Onneksi matkaa tukee Stellar-järjestelmä, joka auttaa suunnan hakemisessa ja etenkin karttapisteiden löytymisessä. Jotta tänä vuonna saadaan parannettua sijoitusta, pitää ottaa iltaläksyksi enemmän laskutehtäviä tasanopeusosuuksiin, niin hyvä tulee.

– Vaikka kannamme nimeä Fast Finns, nyt maltti yhdistettynä nopeaan ja päämäärätietoiseen ajatteluun on perinteisen nopeuden sijaan valttia, Nisula tiivistää.

Lähde: Suvi Jyrkiäinen Racingin tiedote

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com