Suomalaistiimin poisjäänti sen varmisti: MM-sarja ensimmäisen kerran ilman Fordia

22.11.2020 / 09:04
Andreas Bakkerud MM-sarjassa Fordin ratissa 2014 (Kuva: FIAWorldRallycross.com).

[ A- ] / [ A+ ]

Rallicrossin MM-sarjan edellisessä osakilpailussa Espanjan Barcelonassa koettiin historiallinen hetki, kun ensimmäistä kertaa MM-sarjan historiassa ei kilpailussa mukana ollut yhtäkään Ford-kuljettajaa.

Vuonna 2014 käynnistynyttä rallicrossin MM-sarjaa ehdittiin ajaa seitsemän kauden aikana yhteensä 77 osakilpailua, ennen kuin se tapahtui: MM-sarjan osakilpailussa ei ollut mukana yhtäkään Ford-kuljettajaa. Tämä tapahtui MM-sarjan edellisessä osakilpailussa Espanjan Barcelonassa lokakuussa, kun suomalainen Ferratum Team, joka vielä tänä vuonna MM-sarjassa ainoana tiiminä Fordilla kilpaili, jätti Barcelonan kaksi osakilpailua väliin.

MM-sarjan historian ensimmäisellä kaudella 2014 ruotsalainen Olsbergs MSE -tiimi (OMSE) saavutti Ford Fiesta ST -autoillaan tiimien maailmanmestaruuden. Tiimin kuljettajina toimivat Andreas Bakkerud ja Reinis Nitiss, joka sijoittui kuljettajien MM-pisteissä kolmanneksi. Osakilpailuvoittoja Fordilla ajettiin kolme, Bakkerud kahdesti ja Nitiss kerran. Latvialainen ajoi ykköseksi Norjassa 18-vuotiaana, ollen yhä edelleen MM-sarjan historian nuorin osakilpailuvoittaja.

Fordista tuli vuonna 2014 myös MM-sarjan historian ensimmäinen automerkki, joka ylsi kahteen osakilpailuvoittoon, kun Bakkerud ja Nitiss veivät nimiinsä kauden kolmesta ensimmäisestä osakilpailusta kaksi. Kaudella 2015 OMSE:n rinnalle Fordilla täyden MM-sarjan ajaneiden tiimien joukkoon liittyi Team Austria (nykyisin MJP Racing Team Austria), jonka kuljettajana toimi Manfred Stohl.

OMSE ei 2015 toiseen peräkkäiseen tiimimestaruuteen yltänyt, mutta MM-hopealle kuitenkin. Voittoja Fordilla saavutettiin yksi, Bakkerud Italian osakilpailussa, mutta kuljettajien MM-pisteissä kärkikolmikkoon ei yksikään Ford-kuljettaja, Bakkerud, Nitiss tai Stohl, yltänyt. Kaudella 2016 OMSE osallistui MM-sarjan kaikkiin 12 osakilpailuun, mutta yksikään tiimin kuljettajista ei ajanut täyttä MM-sarjaa. Niclas Grönholm kirjautti tilastoihin 11 osakilpailua.

 

Sebastian Eriksson hyppäsi todelliseen yllätysvoittoon Ruotsin Höljesissä kesällä 2019 (Kuva: RPF).

 

Ford putosi, Peugeot yksinään kärkipaikalla

Kaudella 2016 OMSE joutui toteamaan olleensa Ford-tiimeistä MM-loppupisteissä heikoin, kun sen edelle kiilasivat niin Hoonigan Racing Division, kuin myös Team Austria. Jenkkitiimi Hoonigan debytoi MM-sarjassa Fordin tehtaan tuella hienosti, sijoittuen tiimien MM-pisteissä neljänneksi. Kuljettajien MM-pisteissä Hooniganille siirtynyt Bakkerud oli kolmas ja tiimin toinen kuljettaja, Ken Block, neljästoista.

2017 täyden MM-sarjan kiertäneitä Ford-tiimejä mukana oli peräti neljä kappaletta, mukaan lukien Marcus Grönholmin johtama GRX, jonka kuljettajana toimi Marcuksen poika Niclas Grönholm. Hoonigan saavutti tiimien pisteissä jälleen neljännen sijan ja taas kerran Bakkerud oli kuljettajien MM-pisteissä Ford-kuljettajista korkeimmalla, sijalla kuusi. Fordin vedettyä tukensa pois kauden päätteeksi, päättyi samalla myös Hooniganin taival MM-sarjassa kauteen 2017.

Kausilla 2018 ja 2019 ainoa täyden MM-sarjan ajanut Ford-kuljettaja oli Stard-tiimin Janis Baumanis, joka kirjautti kuljettajien MM-pisteissä sijat yhdeksän ja kuusi. 2018 MM-sarjassa vain Volkswagen (11) ja Peugeot (1) saavuttivat automerkeistä vähintään yhden osakilpailuvoiton, kunnes Ford teki paluun voittajaksi Ruotsin osakilpailussa kesällä 2019, OMSE:n Sebastian Erikssonin ajettua suuryllättäjänä ja villillä kortilla kilpailun voittoon.

Tänä vuonna Ford-edustuksesta rallicrossin MM-sarjassa ovat vastanneet ainoastaan suomalaiskuljettajat. Jani Paasonen osallistui Ruotsin, Suomen ja Latvian osakilpailuihin elo- ja syyskuussa, kun taas Jere Kalliokoski ja Atro Määttä Fordeineen olivat mukana Suomen osakilpailuissa Kouvolassa elokuussa.

Paasosen johtaman Ferratum-tiimin Fordin rattiin Espanjassa oli tarkoitus hypätä Juha Rytkönen, mutta tiimin peruttua osallistumisensa, tuli samalla päätökseen Fordin 77 peräkkäisen osakilpailun putki rallicrossin MM-sarjassa. Nyt ainoa automerkki, joka on ollut edustettuna MM-sarjan kaikissa 79 osakilpailussa tähän mennessä, on Peugeot. Eniten MM-osakilpailuvoittoja automerkeistä on Volkswagenilla, 28, Peugeot (15) on tilastossa toisena ja Audi (14) kolmantena.

Fordin osakilpailuvoitot rallicrossin MM-sarjassa

Englanti 2014, Andreas Bakkerud
Norja 2014, Reinis Nitiss
Turkki 2014, Andreas Bakkerud
Italia 2015, Andreas Bakkerud
Norja 2016, Andreas Bakkerud
Ruotsi 2016, Andreas Bakkerud
Saksa 2016, Kevin Eriksson
Argentiina 2016, Andreas Bakkerud
Ruotsi 2019, Sebastian Eriksson

MM-sarjan osakilpailuvoitot 2014-2020

Volkswagen 28
Peugeot 15
Audi 14
Citroen 9
Ford 9
Hyundai 4

Teksti: Jari Hotti, UrheiluUutiset Motorsport
toimitus@urheiluuutiset.com


Facebook kommentit