MOTORSPORT

Suomi100: Ari Vatanen, Peugeot, Monte Carlo 1985

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Perjantaina 10. marraskuuta esittelyvuorossa on Ari Vatasen Peugeot 205 Turbo 16 -auto vuoden 1985 Monte Carlon MM-rallista. Vatanen lähti reilut 32 vuotta sitten MM-sarjan kauden avaukseen todellisessa voittoputkessa, olihan tuupovaaralainen voittanut kolme edellistä ajamaansa MM-rallia vuoden 1984 puolella: Suomen, Italian ja Brittien MM-rallit.

Eikä voittoputki katkennut Monte Carlossakaan, vaan Vatanen yhdessä kartanlukijansa Terry Harrymanin kanssa saapui rallin päätteeksi Monte Carlon kasinon aukiolle voittajina. Eroa toiseksi ajaneeseen Walter Röhrliin kertyi peräti yli viisi minuuttia. Suomalaisten hienoa menestystä täydensivät Timo Salonen kolmannella ja Henri Toivonen kuudennella sijallaan.

Vatasen voittoputkesta tuli lopulta viiden MM-rallin mittainen, kun myös seuraavasta osakilpailusta Ruotsista tuli ykkössija. Täydellisen kauden alun myötä Vatanen oli vahva ehdokas voittamaan maailmanmestaruus kaudella 1985, mutta seuraavat neljä osakilpailua Portugalissa, Keniassa, Ranskassa ja Kreikassa toivat keskeytyksen. Uudessa-Seelannissa Vatanen oli toinen, mutta Argentiinassa Vatanen koki todella rajun ulosajon ja vakava loukkaantuminen päätti kauden pitäen Vatasen poissa ralleista lopulta lähes kahden vuoden ajan.

Lopulta Vatasen tallikaveri Salonen kruunattiin vuoden 1985 rallin maailmanmestariksi ja Vatasen sijoitus loppupisteissä oli neljäs.

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com