Suomi100: Hannu Mikkola, Ford, Lontoo-Meksiko 1995

30.9.2017 / 08:00

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Lauantaina 30. syyskuuta esittelyvuorossa on kaksi autoa, joista ensimmäisenä Hannu Mikkolan Ford Escort MK1 vuoden 1995 Lontoo-Meksiko-rallista. Kuukauden kestäneessä kilpailussa ajettiin rallia Englannissa, Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Brasiliassa, Paraguayssa, Argentiinassa, Boliviassa, Perussa, Ecuadorissa, Kolumbiassa, Panamassa, Costa Ricassa, Nicaraguassa, Hondurasissa, El Salvadorissa, Guatemalassa, sekä Meksikossa.

Mikkola yhdessä kartanlukijansa Gunnar Palmin kanssa teki saman minkä oli tehnyt 25 vuotta aikaisemminkin, eli ajoi tämän huikean maratonrallin voittoon. Mikkola löi toiseksi sijoittuneen Ross Dunkertonin 12 minuutilla ja 19 sekunnilla. Mikkolan kokonaisaika oli lähes yhdeksän tuntia.

Vuoden 1995 kilpailulla kunnioitettiin vuoden 1970 Lontoo-Meksiko-rallia, joka yhä edelleen on ralliautoilun kaikkien aikojen pisin kilpailu. Miiro Koivula esitteli Mikkolan voitto-auton tuosta vuoden 1970 kilpailusta Suomi100-autoesittelyissä aiemmin tammikuussa.

– Ralli kesti viisi viikkoa (21.4.-27.5.) ja reitin kokonaispituus oli 25000 kilometriä. Reitti kiersi ensin yhdessätoista maassa Euroopassa ja Atlantin valtameren yli autot laivattiin Portugalin Lissabonista Brasialian Rioon. Lopuksi karavaani kolusi Etelä- ja Väli-Amerikan läpi Meksikoon, Koivula kirjoitti.

Kaasujalka-lehdessä marraskuussa 2016 Mikkola muisteli tuota huikeaa seikkailua.

– Pisin erikoiskoe oli 960 kilometriä ja muistan edelleen sen pikataipaleen loppuajan: 12 tuntia ja 21 minuuttia. Jouduimme tankkaamaan autoja kesken kaiken ja kuljettajien uupumus oli melkoinen. Tankkauksen yhteydessä ehdin syödä kaksi kananmunaa ja juoda pullon kolajuomaa. Sain napattua ne mekaanikolta, Mikkola muistelee.

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit