Suomi100: Kimi Räikkönen, Ferrari, F1-kausi 2007

1.12.2017 / 08:00

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Perjantaina 1. joulukuuta esittelyvuorossa on Kimi Räikkösen Ferrari F2007 -auto Ferrarin 2,4-litraisella 056 V8 -moottorilla varustettuna F1-kaudelta 2007. Räikkönen siirtyi viiden McLaren-kauden (2002-2006) jälkeen italialaistallin väreihin ja alku uudessa tallissa ei olisi voinut olla onnistuneempi. Heti kauden avausosakilpailussa Australian Melbournessa Räikkönen ajoi aika-ajoissa paalupaikan, kilpailussa nopeimman kierroksen ja nousi ensimmäisenä kuljettajana sitten vuoden 1989 ja Nigel Mansellin voittoon uransa ensimmäisessä Ferrari-kilpailussa.

Kahdesta seuraavasta osakilpailusta Malesiasta ja Bahrainista tuli kolmannet sijat, mutta sitten edessä oli neljän osakilpailun synkkä jakso. Espanjasta tuli keskeytys, Monacossa Räikkönen oli kahdeksas, Kanadassa viides ja Yhdysvalloissa neljäs. Paluu takaisin Euroopan radoille Pohjois-Amerikan kiertueen jälkeen nosti Räikkösen takaisin voittovauhtiin, kun Ranskasta ja Englannista tuli kaksi “tolppaa”.

Nurburgringin keskeytyksen jälkeen kaudesta oli ajamatta vielä seitsemän osakilpailua ja tässä vaiheessa MM-pisteissä johdossa ollut Lewis Hamilton johti Räikköstä 18 pisteellä. Kun käytössä oli vielä vanha pistejärjestelmä, missä voittajaa muistettiin 10 pisteellä, oli Räikkönen käytännössä kahden voiton verran brittiä jäljessä. Kun väliin mahtui vielä Fernando Alonso, sekä Felipe Massa, ei Räikkösen mestaruudesta monikaan tässä vaiheessa kautta puhunut.

Unkarissa ja Turkissa Räikkönen oli toinen, mutta piste-ero Hamiltoniin nähden kaventui vain yhdellä pisteellä. Italiassa ero kasvoi jälleen kahdella, kun Hamilton oli toinen ja Räikkönen kolmas. Belgian Spa’ssa Räikkönen oli omaa luokkaansa ajamalla aika-ajoissa nopeimman ajan, sekä ylittäen kilpailussa maaliviivan ensimmäisenä kuljettajana. Kun Hamilton jäi neljänneksi, niin piste-ero ennen kolmea viimeistä osakilpailua oli 13 pistettä britin eduksi.

Japanin Suzukassa koettiin suomalaisittain upea hetki, kun kaksi suomalaista nousi sateessa ajetussa kilpailussa palkintopallille Heikki Kovalaisen ollessa toinen ja Räikkösen kolmas. Räikkösen mestaruushaaveiden kannalta tosin Hamiltonin voitto nosti piste-eron 17 pisteeseen. Räikkösen todellinen vastaisku nähtiin kauden toiseksi viimeisessä osakilpailussa Kiinassa, missä Räikkönen ajoi voittoon ja Hamilton joutui keskeyttämään. Lähtökohdat kauden finaaliin Brasiliassa olivat siis herkulliset: Hamilton 107 pistettä, Alonso 103 ja Räikkönen 100.

Aika-ajoissa Räikkösen tallikaveri Massa oli kotiradallaan nopein, Hamilton mestarikandidaateista paras kakkossijallaan, Räikkönen kolmas ja Alonso neljäs. Vaikka pistetilanteessa Hamiltonilla olikin parhaat lähtöasetelmat mestaruustaistelun kannalta, niin heti kilpailun alku toi tähän tilanteeseen täyskäännöksen. Hamilton romahti vaihdelaatikkoon iskeneiden ongelmien seurauksena kärkikymmenikön ulkopuolelle, kun taas Räikkönen taisteli heti ensikierroksista lähtien kilpailun voitosta.

Räikkönen ajoikin lopulta kilpailun voittoon ja kun Hamilton onnistui nousemaan vain seitsemänneksi, pääsi “jäämies” juhlimaan uransa ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa autourheilun kuninkuusluokan maailmanmestaruuttaan kolmantena suomalaiskuljettajana kautta aikojen. Hamilton hävisi lopulta yhdellä pisteellä, samoin kuin Alonso, joka oli Brasiliassa kolmas. Hamilton olisi tarvinnut mestaruuteen viidennen ja Alonson toisen sijan, koska tasapisteissä Räikkönen olisi ollut edellä osakilpailuvoittojen määrän ansiosta. Räikkönen ajoi kaudella 2007 kuusi osakilpailuvoittoa, Hamilton ja Alonso molemmat neljä.

Suomalaiskuljettajat ovat juhlineet Formula 1:n maailmanmestaruutta vuosikymmenten saatossa yhteensä viisi kertaa: Keke Rosberg vuonna 1982, Mika Häkkinen 1998 ja 1999, sekä Räikkönen 10 vuotta sitten, 2007. Räikkönen on myös viimeisin Ferrari-kuljettaja, joka on onnistunut tuomaan legendaariselle italialaistallille kuljettajien maailmanmestaruuden.

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit