Suomi100: Markku Alen, Lancia, Italia 1986

2.12.2017 / 19:34

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Lauantaina 2. joulukuuta esittelyyn pääsee kaksi Markku Alenin Lanciaa 80-luvulta, joista toisena Lancia Delta S4 -auto Italian MM-rallista, Sanremo-rallista vuodelta 1986. Kyseisen vuoden Italian MM-ralli edustaa yhtä rallin MM-sarjan historian synkintä näytelmää ja tällä kertaa tuo näytelmä näyteltiin kabinetin puolella.

Kilpailun järjestäjä hylkäsi kaikki ranskalaisen Peugeot-tallin kuljettajat, myös maailmanmestaruudesta Alenin kanssa taistelleen Juha Kankkusen, auton sääntöjen vastaisten siipien takia. Näin Lanciat nousivat kolmoisvoittoon Alenin johdolla, mutta myöhemmin FISA kuitenkin vahvisti, että Peugeotit olivat sääntöjen mukaiset ja lopulta se kumosi koko rallin tulokset. Alen ehti jo juhlia maailmanmestaruutta parin viikon ajan, mutta lopulta mestaruus meni Kankkuselle. Alen sai MM-hopeaa ja suomalaismenestystä täydensi Timo Salonen MM-pronssillaan.

Alen osallistui Italian MM-ralliin urallaan kolmella eri vuosikymmenellä yhteensä 15 kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1974 ja viimeisen kerran 1990. Voittoja kertyi kolme, 1978, 1983, sekä juuri tuo kyseinen vuosi 1986.

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit