MOTORSPORT

Suomi100: Markku Alen, Subaru, Portugali 1993

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Tiistaina 5. joulukuuta esittelyvuoroon pääsee kaksi Markku Alenin autoa, joista toisena Subaru Legacy RS -auto vuoden 1993 Portugalin MM-rallista. Alen yhdessä kartanlukijansa Ilkka Kivimäen kanssa sijoittui yleiskilpailussa sijalle neljä. Alen ajoi kaudella 1993 Portugalin lisäksi ainoastaan Kenian ja Suomen MM-rallit. Keniasta, Safari-rallista, tuli Toyotan ratissa hieno kakkossija, joka jäi samalla myös Alenin MM-uran viimeiseksi palkintosijoitukseksi.

Siinä missä Alen takoi urallaan Suomen MM-rallissa vuosien saatossa hurjaa jälkeä, komeat kuusi voittoa ja yhteensä 16 palkintosijoitusta, niin ulkomailla ajettavista osakilpailuista Portugali oli ehdottomasti Alenille se todellinen “kultakaivos”. Alen osallistui Portugalin MM-ralliin kolmella eri vuosikymmenellä yhteensä 15 kertaa, ensimmäisen kerran jo vuonna 1974, eikä kertaakaan kilpailu jäänyt kesken ajovirheen tai tekniikkamurheiden seurauksena.

Vuoden 1986 kilpailu on ainoa, mistä Alenilla ei ole Portugalin MM-rallista tulosta, mutta kyseisenä vuonna kaikki tehdastallit vetivät kilpailijansa pois rallista, kun portugalilainen Joaquim Santos ajoi Fordinsa ulos tieltä katsojien päälle tuhoisin seurauksin. Voittoon Alen ajoi Portugalissa viisi kertaa, vuosina 1975, 1977, 1978, 1981 ja 1987, pitäen voittotilaston ykköspaikkaa yksinään hallussaan 30 vuoden ajan. Toukokuussa 2017 Sebastien Ogier nousi kuitenkin Alenin kanssa voittojen määrässä tasoihin ranskalaisen napattua viidennen Portugalin MM-rallin voittonsa.

Viiden voiton lisäksi Alen ajoi Portugalin MM-rallissa kolme kertaa toiseksi ja kerran kolmanneksi. Yhdeksän palkintosijoitusta on Portugalin MM-rallin historiassa kaikkien aikojen kovin noteeraus ja tässä tilastossa Alenin taakse jäävät kahdeksan palkintosijoituksen Massimo Biasion, sekä seitsemän kertaa palkintopallille Portugalissa noussut Ogier.

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com