MOTORSPORT

Suomi100: Mika Salo, Arrows, F1-kausi 1998

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Maanantaina 9. lokakuuta esittelyvuorossa on Mika Salon Arrows A19 -auto F1-kaudelta 1998. Salo oli siirtynyt kolmen Tyrrell-kauden jälkeen uuteen talliin, mutta kaudesta tuli lopulta kaikkea muuta kuin onnistunut. Kolme ensimmäistä kilpailua päättyivät keskeytykseen ja ensimmäinen pistesija tuli vasta kauden kuudennesta kilpailusta Monacosta, missä Salo oli neljäs. Tuo jäi lopulta kauden ainoaksi pistesijoitukseksi. 16 kilpailusta peräti 10 päättyi keskeytykseen.

Salon kaudesta muistetaan parhaiten ehdottomasti juuri tuo Monacon kilpailu, sekä kilpailut Itävallassa ja Belgiassa. Monacossa voittoon 19 vuotta sitten ajoi Mika Häkkinen ja kaukana ei ollut sekään historiallinen tilanne, että palkintopallilla olisi nähty kaksi suomalaista. Salon edelle ehtivät lopulta Benettonin Giancarlo Fisichella, sekä Ferrarin Eddie Irvine.

Itävallassa Salo oli napannut aika-ajoista hienosti kuudennen lähtöruudun, mutta kilpailun ensimmäisellä kierroksella nähtiin Arrows-tallin osalta täydellinen katastrofi. Salon tallikaveri, 13. lähtöruudusta startannut Pedro Diniz, hölmöili toisessa mutkassa ja täräytti suoraan Salon auton perään. Salo keskeytti välittömästi, mutta Diniz pääsi vielä jatkamaan parin kierroksen verran.

Belgiassa Salo oli osallisena F1-historian yhdessä pahimmista joukkokolareista, jossa mukana oli peräti 12 kuljettajaa. Tuohon aikaan mikäli kilpailu keskeytettiin kahden ensimmäisen kierroksen aikana, seurasi uusintalähtö ja talli sai ottaa tarvittaessa kilpailukäyttöön vara-auton. Belgiassa tuo vara-auto oli Arrowsilla säädetty tuolloin Dinizille, joten Salo ei päässyt ollenkaan mukaan uusintalähtöön.

https://urheiluuutiset.com/wp-content/uploads/2015/09/australia_day_2_kris_meeke-1.jpg Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti

YHTEYSTIEDOT
Mauri Nurmi
Päätoimittaja
+358 40 733 1400
toimitus(at)urheiluuutiset.com