Suomi100: Tommi Mäkinen, Mitsubishi, Italia 1998

9.8.2017 / 08:45

[ A- ] / [ A+ ]

UrheiluUutiset.com julkaisee 6.1.-6.12. joka päivä Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi kuvan autosta, jolla Suomea on ajettu maailmankartalle. Autot ovat 1:43-kokoisia pienoismalleja ja ne kaikki ovat edesmenneen Miiro Koivulan henkilökohtaisesta kokoelmasta.

Keskiviikkona 9. elokuuta esittelyvuorossa on Tommi Mäkisen Mitsubishi Lancer Evo V Italian MM-rallista vuodelta 1998. Mäkinen oli jo voittanut tuon kauden aikana ennen legendaarista Sanremo Rallia MM-osakilpailut Ruotsissa, Argentiinassa, sekä Suomessa ja sama tahti jatkui myös Italiassa. Mäkinen yhdessä kartanlukijansa Risto Mannisenmäen kanssa nousi rallin johtoon toisella erikoiskokeella, eikä enää johtoasemastaan luopunut koko rallin aikana, vaan 24 ajetun erikoiskokeen jälkeen voittomarginaali toiseksi ajaneeseen Piero Liattiin nähden oli 15,8 sekuntia.

Tuo voitto oli Mäkiselle uran ensimmäinen Sanremon asfaltilla ja toinen voitto tuli heti seuraavana vuonna. Vuonna 1998 Italian osakilpailun jälkeen Mäkinen voitti Australian MM-rallin, mutta joutui keskeyttämään päätösosakilpailun Englannissa jo avauspäivänä. Carlos Sainz oli vahvasti matkalla kohti maailmanmestaruutta ja Mäkinen oli jäämässä MM-hopealle, kunnes Sainzin Toyota hyytyi aivan viimeisen erikoiskokeen viimeisillä metreillä. Espanjalainen joutui keskeyttämään ja näin Mäkisestä tuli sittenkin maailmanmestari, kolmantena vuonna peräkkäin ja mestaruuden varmistumisen hetkellä syntyi myös yksi kaikkien legendaarisimmista suomalaisista urheiluhaastatteluista.

– Mitää? Mitää? Carloksen auto syttyi palamaan puoli kilometriä ennen maalia, pysähtyivät sammuttamaan. Ihan totta? Ne ei jaksa työntää maaliin sitä? Peli on selvä. Ei oo totta, ei oo totta, ei oo totta… voi hemmetti, no ei tässä varmaan sitten lähdetä mihinkään, Mäkinen sanoi YLEn haastattelussa 24. marraskuuta 1998, kun sai kesken haastattelun puhelun veljeltään Tuomo Mäkiseltä, joka ilmoitti mitä Sainzille oli tapahtunut.

Miiro Koivulan muistoa kunnioittaen.

Suomi100-autojen esittelyt

Teksti: Jari Hotti – Twitter: @JariHotti


Facebook kommentit